Rabo Scanner vervangt Random Reader

Rabo Scanner vervangt Random Reader Voor alle rekeninghouders van de Rabobank heeft er eind 2015 een verandering plaatsgevonden. De voor de meeste als betrouwbare ervaren Random Reader is aan vervanging toe, zo concludeerde Rabobank, en wel voor een modernere Rabo Scanner. Maar wat is het verschil eigenlijk? Wat kunnen we met deze Rabo Scanner wat de vertrouwde en nog steeds functionerende Random Reader niet kon? En kan ik mijn Random Reader nog gewoon blijven gebruiken?

Inhoud


Vormgeving Rabo Scanner

De Rabo Scanner is ten eerste al compleet anders vormgegeven dan de Random Reader. Waar de Random Reader zich kenmerkte als een grijs strak toestelletje met duidelijke blauwe en oranje knopjes en een prima displaytje, is de Rabo Scanner uitgerust met een camera, touch gevoelige knoppen en een kleuren display. Deze aanpassingen zitten in iets wat dikkere behuizing die aan de achterkant ''Rabobanks'' blauw is en aan de voorkant grijs met wit. Tevens krijgt elke Rabobank pashouder deze Rabo Scanner geleverd met drie AAA batterijen, dit omdat de Rabo Scanner, in tegenstelling tot de Random Reader, op batterijen werkt. Waarschijnlijk is deze overstap gerealiseerd aangezien de Rabo Scanner meer energie vereist voor de camera, kleuren display en aanraakscherm (touch knoppen). Het vervangen van deze batterijen is een simpel proces, waarbij geen schroevendraaiers nodig zijn, wat problemen voorkomt indien de batterijen op mochten gaan.

Het verschil is duidelijk, bij de Rabo Scanner hebben we te maken met:
 • Camera aan de achterkant
 • Touch gevoelige knoppen
 • Kleuren display
 • Dikkere en grotere behuizing
 • Werkt op AAA batterijen

Kortom, qua uiterlijk een ge-upgrade versie van de Random Reader, maar is dat dan zo nodig?

Achterkant Rabo ScannerAchterkant Rabo Scanner
Links Rabo Scanner - rechts Random ReaderLinks Rabo Scanner - rechts Random Reader
Voorkant Rabo ScannerVoorkant Rabo Scanner

Werking Rabo Scanner

De Rabo Scanner is uitgerust met een cameraatje aan de achterkant. Nu moet men niet verwachten hiermee schitterende vakantiefoto's te kunnen gaan schieten, daar is de kwaliteit (logischerwijs) bij lange na niet goed genoeg voor, maar waarvoor die camera wel dient...

De Rabo Scanner is vereist bij internetbankieren. Waar voorheen nog bij het inloggen verschillende cijfercombinaties werden uitgewisseld tussen de Random Reader en een willekeurig ander apparaat, wordt nu alleen een vierkantje getoond, gevuld met verschillend gekleurde blokjes, welke door de Rabo Scanner gefilmd dient te worden en daarmee communiceert de Rabo Scanner met het systeem om zo het inloggen mogelijk te maken. Dit geldt ook voor elke betalingsopdracht. De ondertekening vindt plaats door de bankpas in de Rabo Scanner te proppen, vervolgens springt het beeld aan en dient men zijn pincode in te voeren. Hierna schiet de camera aan en zie je op de display wat de camera vastlegt. Zodra je deze camera gericht houdt op de vertoonde kleurencode (het vierkantje gevuld met gekleurde blokjes) verandert het beeldscherm razendsnel in de gegeven situatie. Indien het een betalingsopdracht betreft, wordt het bedrag en de rekeningnummer van de begunstigde getoond. Als daarmee akkoord gegaan wordt, verschijnt er een cijfercode op de Rabo Scanner, waarmee de betaling ondertekend wordt, nadat die ingevuld wordt op het andere apparaat waar mee gewerkt wordt (lees: tablet, smartphone, computer, laptop). Dit werkt, en snel ook, maar de Random Reader werkte eveneens, en ook goed, dus van waar deze overgang.

Waarom de invoering van de Rabo Scanner

Veiliger

De Rabo Scanner zou veiliger zijn dan zijn voorganger, de Random Reader. Per definitie waren zowel de Random Reader als de Rabo Scanner niet verbonden met het internet en daarmee niet trefbaar voor infecties, maar de Rabo Scanner is ook veiliger, omdat het werkt met zogeheten kleurencodes die niet aan menselijke fouten onderhevig kunnen zijn, men dient deze namelijk alleen te scannen en niet handmatig in te voeren.

Eenvoudiger

De werkingswijze is gebruiksvriendelijker (over het algemeen). Waar men voorheen minimaal drie keer een andere code moest invoeren op of de Random Reader of op het andere apparaat waarmee je een betaling uitvoert, is verleden tijd. De Rabo Scanner hoeft alleen maar de kleurencode te scannen, waarna een cijfercombinatie getoond wordt (indien je akkoord gaat met bedrag en begunstigde rekeningnummer), deze dient ingevoerd te worden en dat is alles. Er komt bij het betalen en inloggen dus maar één cijfercombinatie te pas. Tevens werkt de camera en de kleurencode erg goed en razendsnel. Ook de Consumentenbond heeft deze werkwijze uitgetest en kon concluderen dat de nieuwe techniek vooralsnog van het leien dakje gaat.

Toekomst gereed

De Random Reader was ouderwets, te eenvoudig en niet toekomst geschikt. De Rabo Scanner is gemaakt om evolutionaire veranderingen op het gebied van internetbankieren in de komende jaren bij te benen en zijn functionaliteit niet te verliezen. De Random Reader zou eventuele toekomstige veranderingen op het gebied van internetbankieren te kort doen, de Rabo Scanner is geschikt om nog velen jaren mee te gaan, met alle updates en beveiligingsveranderingen die hierbij aan te pas komen.

Kleine nadelen

Geen keuze

Voor veel mensen is internetbankieren toch nog wat lastig en zijn ze allang blij dat ze het werken met de Random Reader onder de knie hebben gekregen. Voor deze mensen zal de Rabo Scanner erg wennen zijn. Echter veel keus is er niet. Rabobank beslist wanneer mensen de Rabo Scanner ontvangen, rond november 2015 zullen alle Rabobank pashouders een Rabo Scanner in bezit hebben. Zodra de Rabo Scanner eenmaal gebruikt is, kan men niet meer terug stappen op de Random Reader, die is dan geblokkeerd. Mocht je nog niet aan de haal gaan met de Rabo Scanner, dan kan je na 5 november 2015 niet meer internetbankieren, aangezien hierna de inlog- en betalingswijze alleen nog maar met de Rabo Scanner kan worden uitgevoerd. Dus je hebt geen keuze, uiteindelijk moet je overstappen op de Rabo Scanner, of je moet stoppen met internetbankieren.

Eventueel wennen voor mensen die minder digitaal behendig zijn

De Rabo Scanner maakt dus gebruik van een camera en aanraak gevoelige knoppen wat voor sommigen nog onbekend terrein is. Er moet geconcludeerd worden dat voor mensen die digitaal minder aangelegd zijn, de nieuwe manier van internetbankieren toch wel als ingewikkeld kan worden ervaren. Een camera, lens, foto's, kleurencodes en touch gevoelige knoppen, er komt toch wel het een en ander bij kijken. Mocht je veel problemen ondervinden met de Rabo Scanner zijn er zowel online veel handleidingen te vinden en kan Rabobank je waarschijnlijk ook goed helpen. Het gebruiksgemak is beter, maar je moet de werkwijze wel even doorkrijgen.

Stappenplan inloggen en betalen met Rabo Scanner

Inloggen

Je hebt een Rabo Scanner, Rabobank pas en een apparaat met internetverbinding nodig om in te kunnen loggen, dit kan een laptop, smartphone, tablet of computer zijn.
 1. Vul je rekeningnummer en pasnummer in op het apparaat naar keuze.
 2. Plaats je pinpas in de Rabo Scanner.
 3. Voer je pincode in in je Rabo Scanner.
 4. Film de kleurencode met de Rabo Scanner op het apparaat naar keuze.
 5. Vul de cijfercode die op de Rabo Scanner verschijnt in op het apparaat naar keuze.
 6. Klik op inloggen en je bent ingelogd.

Betaling ondertekenen

Je hebt een Rabo Scanner, Rabobank pas en een apparaat met internetverbinding nodig om in te kunnen loggen, dit kan een laptop, smartphone, tablet of computer zijn.
 1. Klik op betalen op het apparaat naar keuze.
 2. Plaats je pinpas in de Rabo Scanner.
 3. Voer je pincode in in je Rabo Scanner.
 4. Film de kleurencode met de Rabo Scanner op het apparaat naar keuze.
 5. Ga akkoord met het bedrag en het rekeningnummer van de begunstigen op de Rabo Scanner.
 6. Vul de cijfercode die op de Rabo Scanner verschijnt in op het apparaat naar keuze.
 7. Klik op ondertekenen en de betaling zal uitgevoerd worden.
© 2015 - 2024 Storming, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Rabo Scanner van de RabobankDe Rabo Scanner van de RabobankDe Rabobank komt met iets nieuws, namelijk de Rabo Scanner. Dit apparaat moet uiteindelijk de Random Reader volledig gaa…
De Rabo Scanner, opvolger van de Random ReaderDe Rabo Scanner, opvolger van de Random ReaderKlanten van de Rabobank zullen langzaam maar zeker allemaal in het bezit komen van een Rabo Scanner. Dit apparaatje is b…
Hoe gebruik ik de Rabo Scanner?Hoe gebruik ik de Rabo Scanner?De Random Reader is in 2014 verleden tijd met de komst van de Rabo Scanner. De authenticatiemethode van de Rabobank heef…
Rabobank, de Rabobank en tv bankierenRabobank, de Rabobank en tv bankierenDe Rabobank timmert met allerlei vormen van betalen en financieren aan de weg. Wat nog minder bekend is, is de mogelijkh…

Schadevergoeding bij komst asielzoekerscentrum aanvragenSchadevergoeding bij komst asielzoekerscentrum aanvragenDe komst van een asielzoekerscentrum of opvanglocatie voor vluchtelingen brengt voor huizenbezitters regelmatig schade i…
De risico's en nadelen van iDEALDe risico's en nadelen van iDEALIDEAL is een hele bekende en veelgebruikte elektronische betaalmethode. Bij vrijwel alle webshops kun je met iDEAL betal…
Bronnen en referenties
 • https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/rabo-scanner/
Storming (18 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.