De Rabo Scanner, opvolger van de Random Reader

De Rabo Scanner, opvolger van de Random Reader Klanten van de Rabobank zullen langzaam maar zeker allemaal in het bezit komen van een Rabo Scanner. Dit apparaatje is bedoeld ter vervanging van de oude vertrouwde Random Reader. Vanaf eind 2015 zijn alle klanten van de Rabobank in het bezit van een Rabo Scanner. Het apparaat is minstens zo veilig als zijn voorganger. De echte verbetering van de Rabo Scanner zit hem voornamelijk in het grote gebruiksgemak. Zo gaat het inloggen en betalen met de Rabo Scanner een stuk gemakkelijker, door de ingebouwde camera. Hierdoor hoeven er niet eindeloos codes te worden ingevoerd. De Rabo Scanner is gratis voor alle klanten van de Rabobank.

Wat is de Rabo Scanner?

De Rabo Scanner is het apparaat dat de Random Reader gaat vervangen. Het apparaat is vele malen gebruiksvriendelijker dan we gewend zijn van de Random Reader. De Rabo Scanner beschikt over een ingebouwde camera. Bij het ondertekenen van een betaalopdracht, verschijnt er een kleurcode op het scherm van de pc, laptop, tablet of telefoon. Deze kleurcode kan worden gescand met behulp van de camera in de Rabo Scanner. De benodigde informatie wordt vervolgens zichtbaar op het scherm van de Rabo Scanner. Zo kan een betaalopdracht gemakkelijk worden ondertekend. Het grote voordeel van de Rabo Scanner ten opzichte van de Random Reader, is dat er niet meer eindeloos codes hoeven te worden ingetypt en overgenomen. Bij het inloggen en het uitvoeren van een betaling, moeten er nog wel codes worden overgenomen van de Rabo Scanner op het beeldscherm. Het gebruiksgemak van internetbankieren wordt hiermee dus sterk verbeterd. De Rabo Scanner wordt uiteraard geleverd met een handleiding. Ook zijn er instructies video's beschikbaar waarop je kunt zien hoe de scanner werkt.

De Rabo Scanner kan alleen worden gebruikt met passen van de Rabobank. Ook is het met deze scanner alleen mogelijk om betalingen uit te voeren via de Rabobank. Dus via de Rabobank website, mobiele app of IDEAL. De Rabo Scanner is, net zoals de Random Reader, niet persoonsgebonden. Alle klanten van de Rabobank kunnen er dus onderling gebruik van maken.

Inloggen en betalen

Het inloggen met de Rabo scanner gaat als volgt:

 • Voer het rekeningnummer en pasnummer in op de website
 • Plaats de bankpas in de Rabo Scanner, en voer de pincode in
 • Op de website verschijnt een kleurcode, deze scan je met de Rabo scanner
 • Op de Rabo Scanner verschijnt nu een inlogcode. Deze moet ingevoerd worden op de Rabobank website.
 • Je bent ingelogd!

Betalen met de Rabo Scanner:

 • Vul alle verplichte gegevens voor de betaling in
 • Plaats de bankpas weer in de scanner en voer de pincode in
 • Op de website verschijnt een kleurcode, deze scan je met de Rabo scanner
 • Op het scherm van de scannen verschijnen nu de gegevens van de betaling, namelijk het bedrag en het rekeningnummer
 • Als deze correct zijn druk je op 'ja', je krijgt dan een signeercode
 • Voer de signeercode in op de website
 • Klik op ondertekenen, en de betaling zal worden uitgevoerd.

Kosten

De Rabo Scanner wordt gratis uitgeleverd aan klanten van de Rabobank. Dit wordt gedaan vanaf het laatste kwartaal van 2014, en eind 2015 is iedere Rabobank klant in het bezit van een Rabo Scanner. De Rabo Scanner werkt op AAA batterijen. Ook deze worden de eerste keer gratis bijgeleverd. Uiteraard zijn de kosten voor vervanging van de batterijen, wel voor eigen rekening. Toch is dit een verbetering ten opzichte van de Random Reader, waarbij de batterijen niet zelf konden worden vervangen, en er een nieuw apparaat moest worden aangevraagd.

Veiligheid

De Rabo Scanner is minstens zo veilig als de Random Reader. Dit is uiteraard uitvoerig getest. Door sommige mensen wordt het als lastig ervaren om een apart apparaat te gebruiken om in te loggen. Toch is dit juist erg belangrijk! Doordat het apparaat niet in verbinding staat met internet, kan het niet worden geïnfecteerd met virussen en spyware.

De Rabo scanner wordt per post verzonden. Dit gebeurt met als afzender het adres van het regionale Rabobank kantoor. Hieraan voorafgaand zal er eerst een informatieve brief worden verzonden door de Rabobank.

Valse mails in omloop

Let op! Er zijn valse mails in omloop met betrekking tot de Rabo Scanner. In deze mail staat een link waarop geklikt moet worden om de Rabo Scanner gratis te krijgen. Wanneer je dit niet voor een bepaalde tijd doet, zal de Rabo Scanner geld gaan kosten.
Bij het volgen van de link, moeten gebruikersgegevens worden ingevoerd. Als je dit doet zal er geld van je rekening worden afgeschreven. Doe dit dus niet! Financiële instanties zullen nooit per mail op per telefoon vragen om in te loggen.

Wat gebeurt er met de Random Reader?

Op het moment dat de Rabo Scanner voor het eerst wordt gebruikt, zal de Random Reader worden gedeactiveerd. Vanaf dat moment is de Random Reader dus niet meer te gebruiken.

Uiteraard is het belangrijk dat de oude Random Reader op een milieuvriendelijke manier wordt afgevoerd. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt de Random Reader inleveren bij de Rabobank, zij zorgen dan voor een correcte afvoer. ook kun je de Random Reader bij de gemeentewerf brengen of bij een WeCycle punt in de buurt.
© 2014 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Rabo Scanner van de RabobankDe Rabo Scanner van de RabobankDe Rabobank komt met iets nieuws, namelijk de Rabo Scanner. Dit apparaat moet uiteindelijk de Random Reader volledig gaa…
Hoe gebruik ik de Rabo Scanner?Hoe gebruik ik de Rabo Scanner?De Random Reader is in 2014 verleden tijd met de komst van de Rabo Scanner. De authenticatiemethode van de Rabobank heef…
Rabo Scanner vervangt Random ReaderRabo Scanner vervangt Random ReaderVoor alle rekeninghouders van de Rabobank heeft er eind 2015 een verandering plaatsgevonden. De voor de meeste als betro…
Rabobank, de Rabobank en tv bankierenRabobank, de Rabobank en tv bankierenDe Rabobank timmert met allerlei vormen van betalen en financieren aan de weg. Wat nog minder bekend is, is de mogelijkh…

Voor- en nadelen van investerenVoor- en nadelen van investerenInvesteren is belangrijk voor het succes van een onderneming, dit is basiskennis voor iedere ondernemer. Door te investe…
Nederlander geeft rijkelijk aan goede doelenNederland telt zeer veel goede doelen. Onder een goed doel moet verstaan worden: Een doel van algemeen belang zoals dat…
Bronnen en referenties
 • http://www.nieuws.nl/algemeen/20141015/Kijk-uit-oplichters-sturen-nepmail-over-Rabo-Scanner
 • http://www.nu.nl/internet/3881389/rabobank-laat-klanten-inloggen-beeldscherm-scannen.html
 • https://www.rabobank.nl/particulieren/producten/betalen/internetbankieren/rabo_scanner/
 • http://www.dutchcowboys.nl/technology/rabo-scanner-vervangt-random-reader
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 12-04-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.