Schadevergoeding bij komst asielzoekerscentrum aanvragen

Schadevergoeding bij komst asielzoekerscentrum aanvragen De komst van een asielzoekerscentrum of opvanglocatie voor vluchtelingen brengt voor huizenbezitters regelmatig schade in de vorm van waardevermindering van hun woning of grond met zich mee. Het is in Nederland mogelijk om in zo'n geval een schadeclaim in te dienen bij de gemeente wegens planschade. Er zijn nog weinig voorbeelden van geslaagde verzoeken, maar met de toename van het aantal AZC's in Nederland is het wachten op de eerste gevallen van toekenning van planschadevergoedingen.

Schade bij waardevermindering huis door komst asielzoekerscentrum (AZC)

Wanneer er een asielzoekerscentrum of opvanglocatie voor vluchtelingen in je wijk komt dan kan dit - hoe je er ook over denkt - leiden tot schade. De voornaamste schade zit hem dan in de waardevermindering van je koophuis. De aanwezigheid van een AZC in de wijk heeft namelijk hoe dan ook een afschrikkende werking voor potentiële kopers. Bij veel mensen bestaat de vrees dat hierdoor de wijk of het dorp zal verloederen. Gaat het om een permanente locatie dan zullen diverse voorzieningen moeten worden uitgebreid. Dit kan de sfeer van een klein pittoresk dorpje teniet doen. Ook kun je ermee te maken krijgen dat het openbaar vervoer de vele nieuwe gebruikers niet aan kan, dat scholen 'zwarte scholen' worden en dat het bijvoorbeeld veel drukker wordt bij de huisarts en andere voorzieningen. Door spanningen binnen een AZC kan er ook een verhoogde politie-inzet worden verwacht en veel mensen zitten niet te wachten op patrouillerende politiewagens in de wijk. Al met al is het dus evident dat de komst van een asielzoekerscentrum tot schade kan leiden in de vorm van waardevermindering van je woning.

Kun je een schadevergoeding aanvragen?

Lijd je schade als gevolg van de komst van een asielzoekerscentrum dan bestaat er een mogelijkheid om deze schade te claimen bij de gemeente. Het gaat in dat geval om een planschadevergoeding. Van planschade wordt gesproken wanneer je als eigenaar van een huis of stuk grond schade oploopt in de vorm van waardevermindering en de waardevermindering te wijten is aan de wijziging van een bestemmingsplan. Deze wijziging moet dan niet voorzienbaar zijn geweest op het moment van aanschaf van de grond of het huis. Ook mag je niet al op een andere manier gecompenseerd zijn middels een schadevergoeding, zoals bijvoorbeeld bij een onteigening het geval kan zijn. De schadevergoeding moet je aanvragen bij de gemeente. Een goede kans op het ontvangen van een schadevergoeding wegens planschade heb je bijvoorbeeld bij de bouw van een windmolenpark of aanleg van een snelweg.

Nu zijn bij de komst van een asielzoekerscentrum of opvanglocatie voor vluchtelingen de waardevermindering en de onvoorzienbaarheid evident. De vraag is echter of het ook daadwerkelijk gaat om de wijziging van een bestemmingsplan. Dit is in sommige gemeenten wel en in andere gemeenten niet het geval. Wordt het bestemmingsplan niet gewijzigd dan is een schadeclaim wegens planschade per definitie onmogelijk. Wordt het bestemmingsplan wel gewijzigd dan heb je als huiseigenaar een kans.

Neem een advocaat in de arm

Wil je een schadeclaim indienen bij de gemeente dan is het belangrijk een advocaat gespecialiseerd in schadezaken in de arm te nemen. Zonder juridische kennis is het voor een particulier namelijk nagenoeg onmogelijk om een zaak als deze te winnen. Houd er rekening mee dat zaken als deze enkele jaren kunnen duren. Het doen van een aanvraag brengt daarnaast ook kosten met zich mee. Het gaat dan om bedragen van tussen de € 100 en 500 euro. Word je in het gelijk gesteld dan kun je deze kosten terugkrijgen. Wanneer het om een flinke schadepost gaat dan zijn deze kosten bovendien wel te overzien.

Heeft een claim kans van slagen?

Het onderwerp van overlast door asielzoekerscentra is de laatste jaren actueel geworden. Omdat zaken omtrent planschade vaak jaren duren is het moeilijk iets te zeggen over de kans van slagen. Door de toename van het aantal AZC's en de haast waarmee deze gepland worden sinds 2015 wordt ook de kans groter dat dergelijke verzoeken slagen. Zo is bijvoorbeeld de gemeente Eindhoven haar inwoners actief gaan wijzen op de mogelijkheid om een planschadevergoeding aan te vragen. Mocht zo'n verzoek eenmaal slagen dan kan dit een precedent scheppen dat het ook voor andere makkelijker maakt om hun gelijk te halen.
© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schadeclaim indienen bij de overheidSchadeclaim indienen bij de overheidU kunt een schadeclaim indienen bij de overheid wanneer u vindt dat u schade heeft geleden door toedoen van een overheid…
Schadevergoeding voor slachtoffer geweld en seksmisdrijvenSlachtoffers van gewelds- en seksmisdrijven krijgen vaak een schadevergoeding toegekend. Tot september 2011 was het vaak…
Waardevermindering van uw auto na een aanrijdingIndien een relatief nieuwe auto wordt aangereden kan de schade doorgaans wel worden hersteld. Helaas worden door de repa…
Wat is een bestemmingsplan?Wat is een bestemmingsplan?Wanneer je iets wilt gaan bouwen op een stuk grond binnen een gemeente of een provincie, dan krijg je te maken met een b…

De schuldsanering: wat is het en hoe werkt het?De schuldsanering: wat is het en hoe werkt het?Als je om wat voor reden dan ook in de schulden bent geraakt, kan het heel moeilijk zijn om hier weer uit te komen. Soms…
Rabo Scanner vervangt Random ReaderRabo Scanner vervangt Random ReaderVoor alle rekeninghouders van de Rabobank heeft er eind 2015 een verandering plaatsgevonden. De voor de meeste als betro…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • http://www.nu.nl/binnenland/4144540/aanvraag-schadevergoeding-bij-komst-azc-vrijwel-kansloos.html
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ruimtelijke-ordening-en-gebiedsontwikkeling/vraag-en-antwoord/waar-kan-ik-schadevergoeding-aanvragen-na-planschade
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 28-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.