Hoe voorkom je schulden?
Iedereen kan door wat voor reden dan ook in de schulden raken. Dit kan door je eigen schuld zijn, maar ook als je er zelf helemaal niks of weinig aan hebt kunnen doen. Deze schulden kunnen laag en makkelijk af te betalen zijn, maar ook zo hoog dat er moeilijk van af te komen lijkt. Om te voorkomen dat je in de schulden raakt, kun je zelf al een heleboel dingen doen.
Schulden
Schulden kunnen een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Mensen met hoge schulden kunnen vaak ineens niet meer leven zoals ze ooit gewend zijn, en moeten een heleboel dingen laten. Hoe hoger een schuld is, hoe moeilijker het vaak is om de schuld weer helemaal af te lossen, mede door de rente die iedere maand wordt opgebouwd en die vaak hoger wordt als de schuld niet wordt afbetaald. Als je eenmaal in de schulden zit, kan het ontzettend moeilijk zijn om hier weer uit te komen. Als je in je uitgavenpatroon op een aantal dingen let en streng bent voor jezelf, is het veel makkelijker om schulden te voorkomen.
Schrijf je inkomsten op
Om schulden te voorkomen is het om te beginnen belangrijk dat je precies weet wat je iedere maand binnenkrijgt. Maak een overzicht van je inkomsten, waarin je naast je salaris ook eventuele extra's noteert.
Schrijf je uitgaven op
Maak een overzicht van alle uitgaven die je in één maand doet. Bij dit overzicht is het belangrijk dat je echt álles noteert, dus ook kleine uitgaven van bijvoorbeeld één euro. Als je iedere kleine uitgave niet op het overzicht zet, vormen al deze kleine bedragen al snel een groot bedrag dat niet op je uitgavenoverzicht staat, je rekent dan dus met minder uitgaven dan dat je in werkelijkheid doet. Denk bij het opschrijven van de uitgaven niet alleen aan de grote dingen zoals huur, boodschappen of de auto, maar ook aan kleine dingen zoals cadeautjes, etentjes, een broodje onderweg, de kapper of huishoudelijke artikelen. Dingen die vaak vergeten worden bij het opsommen van de maandelijkse uitgaven zijn abonnementen op tijdschriften, lidmaatschappen van verenigingen, goede doelen en kleine uitgaven aan eten en drinken onderweg.
Naast de uitgaven die je iedere maand doet komt in dit rijtje ook het bedrag wat je iedere maand wil sparen. Als laatste komt in het overzicht van uitgaven ook een bedrag aan onvoorziene uitgaven. Dit is een bedrag dat je kan gebruiken voor situaties die je niet van tevoren zag aankomen, zoals een kapotte auto, een kapot apparaat of een onverwachts cadeau wat je moet kopen. Als je een compleet overzicht hebt van al je uitgaven, is het makkelijker om overzicht te houden over je financiële situatie.
Vergelijk je inkomsten en uitgaven
Om een duidelijk overzicht te krijgen van het bedrag dat je iedere maand te besteden hebt, moet je je inkomsten en uitgaven met elkaar vergelijken. Het is belangrijk dat zowel de uitgaven als de inkomsten heel precies zijn genoteerd, zodat je geen verkeerde berekening maakt waardoor je aan het einde van de maand toch te weinig geld kan hebben. Haal het totale bedrag aan uitgaven af van het totale bedrag aan inkomsten. Het bedrag dat je overhoudt zou een positief bedrag moeten zijn.
Het bedrag is positief
Als dit bedrag positief is, is dat een goed teken. Je geeft namelijk niet meer uit dan dat er binnenkomt, maar je hebt zelfs nog geld over. Dit bedrag is wat je iedere maand overhoudt. Dit bedrag kun je vrij besteden of bijvoorbeeld extra sparen. Om schulden te voorkomen is het het verstandigst om dit bedrag in ieder geval tot het einde van de maand te bewaren voor noodgevallen. Vooral aan het begin van de maand als je net salaris hebt gehad en er staat veel geld op je rekening, kan het verleidelijk zijn om dit uit te geven. Door meteen veel geld naar je spaarrekening te storten staat er minder geld 'verleidelijk' op je betaalrekening om uit te geven.
Het bedrag is negatief
Als het bedrag dat je overhoudt na het vergelijken van je inkomsten en uitgaven negatief is, geef je meer geld uit dan dat je binnenkrijgt. Hierdoor heb je iedere maand een tekort, hierdoor kunnen heel snel schulden ontstaan. Als dit het geval is zul je moeten gaan kijken naar de punten op het uitgavenlijstje. Alles wat je hiervan weg kan strepen, moet je weghalen uit je maandelijkse uitgaven. Zeg bijvoorbeeld je maandelijkse steun aan een goed doel op, probeer te bezuinigen op boodschappen of geef jezelf een minder ruim budget voor kleding. Blijf net zo lang dingen wegstrepen totdat je bij de inkomsten een positief bedrag overhoudt.
Let op: er zijn natuurlijk zaken die niet weg te strepen zijn, zoals de huur, boodschappen of je verzekering. Als je deze basisdingen van je inkomen niet kunt bekostigen, heb je grote kans dat je recht hebt op een uitkering of subsidie vanuit de overheid.
Geef geen geld uit dat je niet hebt
Dit is één van de belangrijkste tips bij het voorkomen van schulden. Als je iets wilt kopen, is het altijd belangrijk dat je het héle aankoopbedrag voor de aankoop al op je rekening hebt staan. Het kan verleidelijk zijn om allerlei producten aan te schaffen die je later kunt betalen, of vast geld uit te geven omdat je toch bijna je salaris krijgt. Doe dit nooit! Je weet nooit wat er tot de salaris uitbetaling gebeurt en als je een rekening niet kunt betalen van iets wat je al gekocht hebt, wordt deze rekening een schuld. Als je deze rekening langere tijd niet kunt betalen, komen hier steeds meer kosten bij en kan dit leiden tot hoge schulden.
Leen geen geld
Dit lijkt een beetje op het niet uitgeven van geld dat je niet hebt, maar hier gaat het om het daadwerkelijk lenen van geld. Je kunt bij allerlei financiële instanties vaak grote of kleine bedragen lenen voor bijvoorbeeld een auto, een vakantie of het aflossen van een schuld. Vooral bedragen onder de 5000,- zijn vaak makkelijk te lenen en deze kleine kredieten worden hierdoor erg aantrekkelijk. Bij leningen tot 5000,- hoef je vaak niet eens een reden op te geven waarom je het geld wilt lenen. Bij alle leningen betaal je altijd rente over het bedrag dat je leent, en als je het afgesproken maandbedrag niet kunt betalen komen hier weer extra kosten bij. Vooral door de rente en hoge kosten als je niet op tijd aflost, kan een kleine lening binnen korte tijd een hele hoge schuld worden.
Lees verder