Tips om goedkoper boodschappen te doen

Tips om goedkoper boodschappen te doen Boodschappen doen. Het is iets waar we allemaal mee te maken hebben. De een doet een keer per week boodschappen en de ander gaat om de paar dagen naar de supermarkt. Boodschappen doen kost geld. Hoeveel geld je kwijt bent aan boodschappen is afhankelijk van hoe groot je gezin is, van wat je koopt, van wanneer je koopt en van waar je koopt. Wat kun je doen om maandelijks minder geld aan je boodschappen kwijt te zijn, zonder dat je moet inleveren op de hoeveelheid boodschappen?

De supermarkt

Besteed wat tijd aan het onderzoeken van de prijsverschillen van verschillende supermarkten. Vergelijk de prijzen van de Albert Heijn bijvoorbeeld met die van de Lidl of Aldi. Het gaat misschien om enkele centen per product, maar je zal zien dat dit op een grotere hoeveelheid boodschappen euro’s kan schelen en op langere termijn kan oplopen tot tientallen euro’s.

Controleer je kasten

Kijk wat je nog in de kast hebt staan aan etenswaren en maak dit eerst op. Vaak kom je producten tegen waar je een paar dagen mee vooruit kunt. Het zou toch zonde zijn als je geld uitgeeft aan nieuwe boodschappen en vervolgens de producten die je nog had staan weg kunt gooien, omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken?

Maak van tevoren een boodschappenlijst

Maak voordat je boodschappen gaat doen een lijst met artikelen die je nodig hebt. Bekijk per dag wat je gaat eten en wat je nodig hebt om dit te bereiden. Als je goed voorbereid naar de supermarkt gaat en gericht boodschappen doet, is de kans op impulsaankopen aanzienlijk kleiner.

Stel een budget vast

Neem een bepaald bedrag mee naar de supermarkt. Schat aan de hand van je boodschappenlijst in hoeveel je ongeveer kwijt gaat zijn en neem dit bedrag contant mee. Je zal nu veel bewuster met je boodschappengeld omgaan dan wanneer je na het volladen van de kar je pinpas door de pinautomaat haalt. Ook hier smoor je impulsinkopen mee in de kiem.

Eet voordat je boodschappen gaat doen

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar als je met een hongerig gevoel naar de supermarkt gaat, ben je geneigd om meer te kopen dan je nodig hebt. Ook zal je meer snacks aanschaffen, die je waarschijnlijk had laten liggen als je met een goedgevulde maag naar de supermarkt was gegaan.

Mandje of kar?

Pak een mandje in plaats van een kar. Je houdt jezelf hiermee een beetje voor de gek, maar het werkt wel. Wanneer je een mandje gebruikt bij het boodschappen doen, heb je sneller het idee dat je veel boodschappen hebt gedaan dan wanneer je een boodschappenkar gebruikt. Ook heb je minder ruimte in je mandje en is het niet bepaald handig om een overvolle mand door de winkel heen te moeten sleuren.

A-merk of huismerk

Vaak is het zo dat de producten van een A-merk in dezelfde fabriek worden gemaakt als producten van het eigen merk van de supermarkt. Je zal in deze gevallen het verschil niet of nauwelijks proeven. Ben je iemand die vaak merkproducten koopt? Probeer dan eens een goedkoper merk of het huismerk. Wie weet is het zo slecht nog niet!

De plaats van producten in de supermarkt

Wist je dat de duurdere artikelen in supermarkten over het algemeen op ooghoogte staan? Slimme strategie, aangezien deze producten je het eerst opvallen. Je zal merken dat wanneer je de moeite neemt om in een schap naar de onderste producten te kijken, dat dit je veel geld kan besparen.

Houd aanbiedingen in de gaten

Zijn er producten die je regelmatig gebruikt in de aanbieding? Sla deze dan in. Let hierbij uiteraard wel op de houdbaarheidsdatum. Kijk wel of de aanbieding echt een aanbieding is en laat je niet afleiden door grote reclame-uitingen. Is het prijsverschil 50% of groter met de originele prijs? Dan is het interessant! Bekijk verschillende folders, zowel op papier als online, en kijk of er interessante dingen voor je bij zitten.

Koop groenten en vlees altijd in de aanbieding

Er is altijd wel iets aan groenten en vlees in de aanbieding. Maak hier gebruik van. Van grotere hoeveelheden kun je porties maken en deze invriezen voor een andere keer. Op deze manier heb je altijd goedkoop groente en vlees.

Boodschappen doen aan het eind van de dag

Vaak worden aan het einde van een zaterdag artikelen als vlees en vleeswaren afgeprijsd. Maak ook hier gebruik van. Als je in het weekend waarin je de afgeprijsde etenswaren hebt gekocht deze ook opeet, heb je goedkoop gegeten en is de uiterste houdbaarheidsdatum nog niet verstreken. Op de markt kun je ook aan het eind van de dag je slag slaan. Ook hier zullen de prijzen op etenswaren flink dalen, aangezien de marktlui het liever verkocht zien, dan dat het weer mee terug moet.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Uw vaste lasten kunt u niet of nauwelijks beïnvloeden. Er valt veel geld te besparen op de dagelijkse boodschappen. Zond…
Goedkoop en snel de boodschappen doenBoodschappen doen is iets waarop veel mensen makkelijk kunnen bezuinigen zonder dat ze het door hebben. Men heeft ook sn…
Geld besparen op je boodschappen: SupermarktXGeld besparen op je boodschappen: SupermarktXVoor iedereen die dagelijks opzoek is naar de goedkoopste boodschappen is er nu SupermarktX. Met supermarktX hoef je nie…
Geld besparen met boodschappen doenVoordat je het weet, heb je het winkelwagentje volgeladen met producten die je eigenlijk niet nodig hebt. Je hebt je lat…

Hoe voorkom je schulden?Hoe voorkom je schulden?Iedereen kan door wat voor reden dan ook in de schulden raken. Dit kan door je eigen schuld zijn, maar ook als je er zel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • http://www.supers.nl/tips.php
  • http://www.zobespaarjegeld.nl/huishouden/besparingstips-goedkoop-boodschappen-doen.html
  • http://www.nibud.nl/geldtip/goedkoop-boodschappen-doen/
  • https://www.vraagwijzerdelfshaven.nl/vraag/kan-goedkoper-boodschappen-doen/
  • http://www.hoedoe.nl/geld/besparen/hoe-bespaar-ik-op-boodschappen-doen
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.