Producten kopen op afbetaling

Producten kopen op afbetaling Stel, je hebt een nieuwe wasmachine of een auto nodig, maar je hebt er geen geld voor. Bij heel veel winkels kun je deze nieuwe wasmachine, auto of een ander product dan kopen op afbetaling. Je kunt dan meteen je nieuwe product mee naar huis nemen zonder het meteen te hoeven betalen. Wat is kopen op afbetaling nou precies, wat kost het en zijn er risico’s aan verbonden?

Wat is kopen op afbetaling?

Als je iets op afbetaling koopt, krijg je het product meteen, maar je hoeft niet meteen het volledige aankoopbedrag te betalen. Het aankoopbedrag wordt verdeeld in kleinere bedragen, dit zijn termijnbedragen. Meestal moet je iedere maand een termijnbedrag aflossen. Iedere maand betaal je een bepaald percentage rente over het maandbedrag. Het bedrag dat je iedere maand (of andere termijn indien afgesproken) moet betalen, hangt af van het soort product, de prijs, de totale aflostijd en de rente die je betaalt.

Wat kost kopen op afbetaling?

Als je iets koopt op afbetaling, betaal je altijd een percentage rente over het totale aankoopbedrag. In totaal betaal je dus iets meer voor je product dan als je het meteen in één keer had betaald.

Een voorbeeld:

Een wasmachine kost €400, je mag er een jaar over doen om deze te betalen en je moet 10% rente over het totale aankoopbedrag betalen.
  • €400/12 maanden = €33,33 per maand
  • Met 10% rente is het totaalbedrag echter €440,-
  • €440/12 maanden = €36,66 per maand

In totaal betaal je dus €40 meer voor je wasmachine en per maand betaal je dus €3,33 meer als het totaalbedrag over 12 maanden verdeelt. Bij een koop op afbetaling is het meestal zo, dat als je je maandbedrag niet aflost, er een percentage aan rente of een extra bedrag bij de maandelijkse termijn komt. Als je dus een maand niet afbetaalt, wordt het totaalbedrag wat je moet betalen hoger.

Wat kun je kopen op afbetaling?

Er zijn heel veel producten die je op afbetaling kunt kopen. Het meest voorkomend is elektronica en auto's. Bij sommige webshops kun je ook kleding, of zelfs vakanties op afbetaling kopen.

Waar kun je kopen op afbetaling?

Bij de volgende Nederlandse webshops kun je producten op afbetaling kopen: BCC, Wehkamp, Lecturama, Neckermann, Klingel, Kortingshops, Otto, Pabo, Christine Le Duc, Bax-shop, Central Point en Heine. De producten, de voorwaarden en de rente die je over het totaalbedrag moet betalen verschillen per webshop. De voorwaarden waaronder je koopt op afbetaling staan altijd vooraf aangegeven op de webshop.

Wie kan kopen op afbetaling?

In principe kan iedereen boven de 18, met een Nederlandse bankrekening producten op afbetaling kopen in Nederland. Als je echter in het verleden schulden hebt gehad en hierdoor een BKR-registratie hebt gekregen, kan het lastig worden want de winkels waar je een aankoop wil doen mag dit dan weigeren.

Zijn er risico’s aan verbonden?

Als je iets koopt op afbetaling, sluit je eigenlijk een lening af. Voordat je iets gaat kopen op afbetalen, moet je dus altijd goed overwegen of het maandbedrag wat je moet gaan betalen voor jou haalbaar is. Vooral als je een aantal keer je maandbedrag niet kunt aflossen, kan het totaalbedrag aardig oplopen en dit wordt alleen maar hoger zo lang je niet betaald.

Als je één product op afbetaling koopt wat je echt nodig hebt, met een laag maandbedrag wat je makkelijk iedere maand kunt missen, is de kans niet zo groot dat er iets fout gaat. Het kan echter verleidelijk zijn om veel verschillende dingen op afbetaling te gaan kopen, omdat de maandbedragen redelijk laag zijn. Al die maandbedragen kunnen in totaal een hoog maandbedrag gaan vormen en vooral als je maandelijkse inkomsten ineens lager worden, kan dit voor problemen zorgen. Er zijn verhalen van mensen bekend die het kopen op afbetaling 'ontdekten' en allerlei dingen dingen kopen die ze daarvoor nooit konden betalen.

Vooral de kleine aflosbedragen per maand kunnen het ontzettend aantrekkelijk maken om eens een luxe product te kopen. Alle kleine maandbedragen worden steeds hoger als je deze niet kan betalen en zo kan er binnen korte tijd een grote schuld ontstaan. Door deze schuld kun je een BKR registratie krijgen, je staat dan als wanbetaler geregistreerd bij het BKR. Als je dan in de toekomst een lening wil afsluiten, kan dit mogelijk geweigerd worden. Bedrijven die leningen verstrekken kunnen over een potentiële klant gegevens opvragen bij het BKR. Als je hier dan geregistreerd staat, kan je aanvraag voor een lening geweigerd worden.

Conclusie: is kopen op afbetaling een goed idee?

Als je iets echt nodig hebt en je weet zeker dat je het afgesproken maandbedrag over de hele aflosperiode iedere maand makkelijk kunt missen, kan er bij een koop op afbetaling weinig mis gaan. Meerdere producten tegelijk of dingen die je niet écht nodig hebt op afbetaling kopen is echter geen goed idee. Ook is het zo dat je altijd meer voor je producten betaalt in totaal, door de rente die je iedere maand moet betalen. Let dus altijd op, of je iets echt nodig hebt en of je het bedrag echt iedere maand kunt missen.

Goedkopere oplossing

Als je graag een nieuwe televisie, wasmachine, auto of iets anders wil, dan kan dit veel goedkoper dan met een koop op afbetaling. Kijk naar het bedrag wat je iedere maand makkelijk kunt missen, deel de prijs van het product dat je wil kopen door dit maandbedrag en rond de uitkomst af naar een heel getal. Dit getal is het aantal maanden dat je het maandbedrag apart moet zetten om te sparen voor je aankoop. Niet alleen kan sparen met het uitzicht op een leuke aankoop heel leuk zijn, maar ook loop je hiermee geen enkel risico. Als je een keer een maand je maandbedrag niet kunt sparen, kost dit helemaal niks extra, er komt gewoon een extra maand waarin je moet sparen bij. Als je een product wil kopen dat je écht nodig hebt, zoals een wasmachine, reken dan bij het maandbedrag iedere keer de kosten die je bijvoorbeeld kwijt bent aan de wasserette.

Een voorbeeld:

Je wil een wasmachine kopen van €300. Iedere maand kun je €50 makkelijk missen. €10 hiervan heb je echter iedere maand nodig voor de wasserette, dus wat over blijft is €40. €300/40 = 6 =7,5 maanden waarin je €40 moet sparen om het totaalbedrag bij elkaar te krijgen.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto op afbetaling kopen – Wat zijn de voor- en nadelen?Auto op afbetaling kopen – Wat zijn de voor- en nadelen?Een auto op afbetaling kopen lijkt voor velen de oplossing te zijn als ze geen geld hebben voor een auto. Voordat je het…
Verschil huurkoop en koop op afbetalingWat is het verschil tussen “koop op afbetaling” en “huurkoop”? Aan welke verplichtingen moeten koper en verkoper zich ho…
Auto kopen met huurkoopAuto kopen met huurkoopHuurkoop is een kredietvorm die vaak voorkomt bij het kopen van auto’s. De kredietverstrekker stelt de auto voor een bep…

Positieve BKR registratiePositieve BKR registratieEen positieve BKR, wat is dat? Een BKR registratie kan zowel positief als negatief zijn. Deze melding is belangrijk als…
Creditcard aflossen met leningCreditcard aflossen met leningDe creditcard is superhandig om mee te betalen, maar vaak ontstaat er ook een lening op basis van de creditcard. De cred…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.webwinkelwijzer.nl/kopenopafbetaling/
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.