Moet ik mijn auto verkopen in de bijstand?

Moet ik mijn auto verkopen in de bijstand? Begin 2015 is er in Amsterdam in de Postcode Loterij een prijs van tientallen miljoenen op een postcode gevallen waar naar verhouding veel mensen met een bijstandsuitkering wonen. Door de gewonnen prijzen stopt het recht op een bijstandsuitkering. De uitkeringsgerechtigden kregen van de gemeente te horen dat ze eerst moeten interen op het vermogen. Hieruit blijkt dat er pas recht bijstaat op bijstand in een uiterste geval. Ook het bezitten van een auto kan door de gemeente als vermogen worden gezien. Kun je verplicht worden om je auto te verkopen in de bijstand? In Nederland bestaat er een sociale voorziening in de vorm van de Wet werk en bijstand (WWB). Iedereen heeft recht op een bestaansminimum. Ben je door omstandigheden niet in staat om in je eigen onderhoud te voorzien? Onder voorwaarden bestaat er recht op een bijstandsuitkering. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de gezinssamenstelling. De maandelijkse uitkering is net genoeg om van rond te komen.

Recht op bijstandsuitkering is ook afhankelijk van je vermogen

Om te bepalen of je wel of niet recht hebt op een bijstandsuitkering wordt er niet alleen gekeken naar je inkomen. Ook je spaargeld (vermogen) speelt een belangrijke rol. Een alleenstaande met een vermogen vanaf 5.850 (2015) moet eerst interen op het vermogen voordat er recht bestaat op een uitkering. Voor alleenstaande ouders en voor gehuwden is dit bedrag gesteld op 11.700. Bij huiseigenaren kan ook de overwaarde in het huis meetellen als vermogen. Er geldt een vrijstelling van 49.400. Het meerdere kan de gemeente betrekken in het bepalen van je rechten op een bijstandsuitkering. Ook andere bezittingen kunnen als vermogen worden gezien.

Moet een auto verplicht verkocht worden in de bijstand?

In hoeverre de auto verplicht verkocht moet worden verschilt per gemeente. Ze kunnen hierin hun eigen beleid bepalen. Een gemeente kan bijvoorbeeld zeggen dat een auto vanaf een bepaalde dagwaarde ingeruild moet worden voor een goedkopere. De verkoopopbrengst kan ten laste gaan van de bijstandsuitkering. Vaak is het voor de toekomst wel belangrijk voor de uitkeringsgerechtigde om wel een auto te houden. Dit vergroot namelijk de kansen op een baan.

Auto is nodig door een ziekte of gebrek

Indien je de auto nodig hebt in verband met een ziekte of een gebrek, mag je van de gemeente verwachten dat ze zich ruimdenkend opstellen. Een (aangepaste) auto kan de levensvreugde in bepaalde gevallen dermate verhogen, dat het verplicht verkopen onredelijk is.

Let op de eisen van de gemeente voordat je een bijstandsuitkering nodig hebt

Een dure auto kort vóór de ingangsdatum van de bijstandsuitkering verkopen zal te doorzichtig zijn. Je moet voorkomen dat je gaat frauderen om recht te hebben op een uitkering. Natuurlijk kan het geen kwaad om er praktisch over na te denken. Zolang je in een WW-uitkering zit, en je hebt geen uitzicht op een baan, dan kun je wat betreft het vermogen alvast rekening houden met de eisen voor een uitkering. Doe de te dure auto alvast de deur uit en vervang deze voor een goedkopere auto. Let hierbij ook goed op de maandlasten zoals verzekering, belasting, brandstofverbruik en onderhoud. Koop bij voorkeur een kleinere auto in verband met de lagere lasten per maand.
© 2015 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In de bijstand teren op uw spaargeldIn de bijstand teren op uw spaargeldDe bijstand komt u in terecht in het geval u niet zelf in uw inkomsten kunt voorzien, en u hebt geen recht op andere uit…
Huis verkopen in de bijstandHuis verkopen in de bijstandMensen denken vaak dat ze hun huis moeten verkopen zodra ze in de bijstand komen. De kans hierop is echter klein.
Hypotheekrenteaftrek: woning en bijstandHypotheekrenteaftrek: woning en bijstandOok met een eigen woning hebt u in 2021 en 2022 recht op recht hebt op bijstand en hypotheekrenteaftrek, maar hoeveel kr…
Bijverdienen en bijstand: vrijlatingsregelingBijverdienen en bijstand: vrijlatingsregelingDe vrijlatingsregeling regelt hoeveel u mag bijverdienen met werk als u bijstand krijgt, hoeveel u netto zelf mag houden…

Een zakelijke rekening openen, waar moet ik op letten?In tegenstelling tot een privé rekening is er bij een zakelijke rekening vaak sprake van transactiegebonden kosten. Denk…
Huis huren, pas op voor dubbele courtageHuis huren, pas op voor dubbele courtageBij het huren van een woning wordt er door de makelaar vaak een bedrag in rekening gebracht voor de bemiddeling, de zoge…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.