Een zakelijke rekening openen, waar moet ik op letten?
In tegenstelling tot een privé rekening is er bij een zakelijke rekening vaak sprake van transactiegebonden kosten. Denk, voordat je start met bankieren, na hoe je de geldstroom van je onderneming zo efficiënt mogelijk in kunt richten, online transacties zijn vaak veel goedkoper dan contante transacties. Welke producten wil je koppelen aan je rekening? Heb je een creditcard nodig? Wil je gaan incasseren bij je klanten? Hierbij enkele tips om het zakelijk betalingsverkeer zo efficiënt mogelijk in te richten.
Verschil tussen een privérekening en een zakelijke rekening
Het grote verschil tussen een zakelijke rekening en een privé rekening is, dat bij een zakelijke rekening vaak transactiegebonden kosten in rekening worden gebracht. Op het moment dat je jouw onderneming in moet schrijven bij de Kamer van Koophandel heb je vaak ook een zakelijke rekening nodig.
Aan startende ondernemers worden, door de banken, vaak kortingen verstrekt over de transactiegebonden kosten. Tussen de grootbanken willen de kosten per transactie nog wel eens verschillen, let dus goed op wat de verschillen zijn. Ook geven sommige banken kortingen aan verenigingen en stichtingen.
Contant geld afstorten en opnemen
Heb je een onderneming waarbij je met contant geld werkt? Let er dan op dat er voldoende mogelijkheden zijn om dit te kunnen storten. Let ook op de kosten van het afstorten en het opnemen van contant geld, dit wil per bank nog wel eens verschillen. Ook de manier waarop het geld wordt afgestort, kan een verschil in de kosten maken. Hou tevens in de gaten hoe lang het duurt, voordat je na het afstorten, daadwerkelijk over je geld kan beschikken. Als je vaker contant geld op wilt nemen let er dan op, dat je voldoende geld op kunt nemen met je pas. indien nodig kan de opnamelimiet van een pas verhoogd worden. Als de verhoging, van de limiet van de pas, niet toereikend is kan je bij bijvoorbeeld grote hoeveelheden muntgeld, het geld van tevoren bestellen. De termijn waarop je dit dient te bestellen kan per bank verschillen.
Een creditcard aanvragen
Als je naast je pas ook nog een creditcard wilt hebben, kun je vragen of je hiervoor in aanmerking komt. Vaak zal de bank dan een toetsing doen bij het Bureau Krediet Registratie. Niet alle banken bieden direct een creditcard aan, soms zal er eerst omzet over de rekening dienen te gaan. De limiet van de creditcard kan aangepast worden.
Wel of geen betaalautomaat?
De consumenten zijn tegenwoordig gewend dat ze bijna overal kunnen afrekenen met hun betaalpas of mobiele telefoon. Toch is de aanschaf van een betaalautomaat vaak een dure aanschaf. Informeer voordat je een betaalautomaat aanschaft, of één van de aanbieders momenteel een actie heeft, vaak zijn de automaten met een korting te koop. Als je niet direct een apparaat wilt kopen, is er vaak ook de mogelijkheid om er één te huren.
Internetbankieren en online transacties
De systemen van de banken, qua internetbankieren, verschillen nogal, kies voor een methode waar je zelf het beste gevoel bij hebt. Vaak kan het internetbankieren gekoppeld worden aan je boekhoudpakket.
Let er bij online transacties, voor bijvoorbeeld een webshop op, dat je vooraf weet welke wijze van betalen je allemaal aan wilt bieden. Vaak zijn er grote verschillen in kosten tussen bijvoorbeeld creditcard transacties of iDEAL betalingen. Ook kan het aantal transacties gevolgen hebben voor de kosten.
Incasseren
Wil je de mogelijkheid hebben om te incasseren van de rekening van je klanten, bespreek dit dan met de bank, niet alle banken bieden direct de mogelijkheid om vanaf de start van je onderneming direct te kunnen incasseren. Vaak dien je hiervoor al een aantoonbare track record bij een bank te hebben.
Nieuwe methoden om te betalen
Ontwikkelingen in het betalingsverkeer gaan snel, houdt er met de start van je onderneming rekening mee, dat er steeds meer aangepaste diensten zullen komen, waardoor het betalingsverkeer en de bijbehorende mogelijkheden steeds zullen veranderen.
Zakelijke spaarrekening
Vaak wordt aan de zakelijke betaalrekening een zakelijke spaarrekening gekoppeld. Deze rekening kan je bijvoorbeeld gebruiken om je BTW afdracht alvast te reserveren. Vaak geeft de zakelijke spaarrekening wel een lagere rente dan de privé spaarrekening. Bij een eenmanszaak kan het dan ook verstandig zijn, om het geld op de privérekening te zetten.
Lees verder