Een zakelijke rekening openen, waar moet ik op letten?

In tegenstelling tot een privé rekening is er bij een zakelijke rekening vaak sprake van transactiegebonden kosten. Denk, voordat je start met bankieren, na hoe je de geldstroom van je onderneming zo efficiënt mogelijk in kunt richten, online transacties zijn vaak veel goedkoper dan contante transacties. Welke producten wil je koppelen aan je rekening? Heb je een creditcard nodig? Wil je gaan incasseren bij je klanten? Hierbij enkele tips om het zakelijk betalingsverkeer zo efficiënt mogelijk in te richten.

Verschil tussen een privérekening en een zakelijke rekening

Het grote verschil tussen een zakelijke rekening en een privé rekening is, dat bij een zakelijke rekening vaak transactiegebonden kosten in rekening worden gebracht. Op het moment dat je jouw onderneming in moet schrijven bij de Kamer van Koophandel heb je vaak ook een zakelijke rekening nodig.

Aan startende ondernemers worden, door de banken, vaak kortingen verstrekt over de transactiegebonden kosten. Tussen de grootbanken willen de kosten per transactie nog wel eens verschillen, let dus goed op wat de verschillen zijn. Ook geven sommige banken kortingen aan verenigingen en stichtingen.

Contant geld afstorten en opnemen

Heb je een onderneming waarbij je met contant geld werkt? Let er dan op dat er voldoende mogelijkheden zijn om dit te kunnen storten. Let ook op de kosten van het afstorten en het opnemen van contant geld, dit wil per bank nog wel eens verschillen. Ook de manier waarop het geld wordt afgestort, kan een verschil in de kosten maken. Hou tevens in de gaten hoe lang het duurt, voordat je na het afstorten, daadwerkelijk over je geld kan beschikken. Als je vaker contant geld op wilt nemen let er dan op, dat je voldoende geld op kunt nemen met je pas. indien nodig kan de opnamelimiet van een pas verhoogd worden. Als de verhoging, van de limiet van de pas, niet toereikend is kan je bij bijvoorbeeld grote hoeveelheden muntgeld, het geld van tevoren bestellen. De termijn waarop je dit dient te bestellen kan per bank verschillen.

Een creditcard aanvragen

Als je naast je pas ook nog een creditcard wilt hebben, kun je vragen of je hiervoor in aanmerking komt. Vaak zal de bank dan een toetsing doen bij het Bureau Krediet Registratie. Niet alle banken bieden direct een creditcard aan, soms zal er eerst omzet over de rekening dienen te gaan. De limiet van de creditcard kan aangepast worden.

Wel of geen betaalautomaat?

De consumenten zijn tegenwoordig gewend dat ze bijna overal kunnen afrekenen met hun betaalpas of mobiele telefoon. Toch is de aanschaf van een betaalautomaat vaak een dure aanschaf. Informeer voordat je een betaalautomaat aanschaft, of één van de aanbieders momenteel een actie heeft, vaak zijn de automaten met een korting te koop. Als je niet direct een apparaat wilt kopen, is er vaak ook de mogelijkheid om er één te huren.

Internetbankieren en online transacties

De systemen van de banken, qua internetbankieren, verschillen nogal, kies voor een methode waar je zelf het beste gevoel bij hebt. Vaak kan het internetbankieren gekoppeld worden aan je boekhoudpakket.
Let er bij online transacties, voor bijvoorbeeld een webshop op, dat je vooraf weet welke wijze van betalen je allemaal aan wilt bieden. Vaak zijn er grote verschillen in kosten tussen bijvoorbeeld creditcard transacties of iDEAL betalingen. Ook kan het aantal transacties gevolgen hebben voor de kosten.

Incasseren

Wil je de mogelijkheid hebben om te incasseren van de rekening van je klanten, bespreek dit dan met de bank, niet alle banken bieden direct de mogelijkheid om vanaf de start van je onderneming direct te kunnen incasseren. Vaak dien je hiervoor al een aantoonbare track record bij een bank te hebben.

Nieuwe methoden om te betalen

Ontwikkelingen in het betalingsverkeer gaan snel, houdt er met de start van je onderneming rekening mee, dat er steeds meer aangepaste diensten zullen komen, waardoor het betalingsverkeer en de bijbehorende mogelijkheden steeds zullen veranderen.

Zakelijke spaarrekening

Vaak wordt aan de zakelijke betaalrekening een zakelijke spaarrekening gekoppeld. Deze rekening kan je bijvoorbeeld gebruiken om je BTW afdracht alvast te reserveren. Vaak geeft de zakelijke spaarrekening wel een lagere rente dan de privé spaarrekening. Bij een eenmanszaak kan het dan ook verstandig zijn, om het geld op de privérekening te zetten.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ilzo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zakelijke rekening: Openen en kosten van rekening en kredietZakelijke rekening: Openen en kosten van rekening en kredietWanneer je een bedrijf begint, heb je natuurlijk ook een zakelijke rekening nodig maar waar kun je het beste een zakelij…
Voor- en nadelen van een zakelijke rekeningVoor- en nadelen van een zakelijke rekeningVeel ondernemers hebben een zakelijke rekening. Er zitten verschillende voordelen aan het hebben van een zakelijke reken…
Is zakelijke rekening ook veilig bij faillissement bankIs zakelijke rekening ook veilig bij faillissement bankIs een zakelijke rekening of de rekening van een vereniging ook veilig bij een faillissement van een bank? Hoe hoog is d…

Enkel- of dubbeltarief: Is nachtstroom goedkoper of niet?Meer dan een miljoen huishoudens in Nederland maken gebruik van nachtstroom. Daarmee betaal je een lagere prijs voor je…
Moet ik mijn auto verkopen in de bijstand?Moet ik mijn auto verkopen in de bijstand?Begin 2015 is er in Amsterdam in de Postcode Loterij een prijs van tientallen miljoenen op een postcode gevallen waar na…
Ilzo (34 artikelen)
Laatste update: 19-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.