In de bijstand teren op uw spaargeld

In de bijstand teren op uw spaargeld De bijstand komt u in terecht in het geval u niet zelf in uw inkomsten kunt voorzien, en u hebt geen recht op andere uitkeringen. U kunt verplicht worden om eerst in te teren op uw spaargeld. Bepaalde vermogensbestanddelen kunnen invloed hebben op de hoogte van de bijstandsuitkering. De gemeenten die de uitkeringen verstrekken hebben zelf de vrijheid om hun beleid hierin op te stellen. Er bestaat een mogelijkheid om de uitkering te korten als de uitkeringsgerechtigde een dure auto bezit. Ook andere bezittingen, zoals een boot en een caravan kunnen van invloed zijn.

Recht op bijstandsuitkering

Er moet aan voorwaarden worden voldaan om recht te hebben op een bijstandsuitkering en dit recht te behouden. Bij de verstrekking wordt gekeken naar de hoogte van het gezinsinkomen om te bepalen of er recht bestaat. Sinds 1 januari 2012 wordt er ook gekeken naar de inkomsten van de inwonende kinderen die ouder zijn dan 16 jaar. Het is dus mogelijk dat ouders gekort gaan worden op hun bijstandsuitkering, door inkomsten van de kinderen.

Hoeveel spaargeld mag ik hebben in de bijstand?

De hoogte van de vrijstelling kan per jaar verschillen. Voor het jaar 2012 bedraagt de vrijstelling: 5.685 voor een alleenstaande, en 11.370 voor een gezin. In het geval de aanvrager van een uitkering meer vermogen heeft, moet er eerst ingeteerd worden op dit vermogen. De uitkering gaat dus pas in op het moment dat het vermogen onder deze vrijstelling komt.

Moet ik de overwaarde in mijn huis opeten

De overwaarde in de woning is vrijgesteld, tenzij de overwaarde hoger is dan afgerond 50.000. Bij een hogere overwaarde heeft de gemeente de mogelijkheid om een lening te verstrekken ter hoogte van de uitkering. Deze lening kan verrekend worden met de overwaarde, zodra de woning verkocht gaat worden.

Invloed van andere vermogensbestanddelen op de bijstandsuitkering

Naast het spaargeld en de overwaarde in de woning, tellen bepaalde vermogensbestanddelen ook mee om het recht te bepalen. Vermogensbestanddelen in de vorm van geld, wordt gezien als spaargeld en wordt gekort boven de vrijstelling. Hierbij kunt u denken aan een belegd vermogen of contant geld. Van andere vermogensbestanddelen is het lastiger om na te gaan in hoeverre het gekort gaat worden. Gemeenten hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om een auto of een caravan boven een bepaalde waarde, mee te tellen als vermogen.

Stel, u hebt een auto met een dagwaarde van 15.000. De gemeente heeft het beleid om de waarde van de auto mee te tellen als vermogen indien de waarde hoger is dan 5.000. De resterende 10.000 wordt in dat geval gezien als vermogen. Hierdoor kunt u genoodzaakt zijn om de auto te verkopen en op het vermogen in te teren.

Het moet gaan om vermogen waar u redelijkerwijs over kunt beschikken

Niet alles wat op geld waardeerbaar is, zal ook werkelijk in de berekening van het vermogen worden meegenomen. Bijvoorbeeld een in het verleden afgesloten lijfrenteverzekering vertegenwoordigd ook een bepaalde waarde. Dit wordt echter niet als vermogen gezien en zal de gemeente niet meetellen.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moet ik mijn auto verkopen in de bijstand?Moet ik mijn auto verkopen in de bijstand?Begin 2015 is er in Amsterdam in de Postcode Loterij een prijs van tientallen miljoenen op een postcode gevallen waar na…
Hypotheekrenteaftrek: woning en bijstandHypotheekrenteaftrek: woning en bijstandOok met een eigen woning hebt u in 2021 en 2022 recht op recht hebt op bijstand en hypotheekrenteaftrek, maar hoeveel kr…
Huis verkopen in de bijstandHuis verkopen in de bijstandMensen denken vaak dat ze hun huis moeten verkopen zodra ze in de bijstand komen. De kans hierop is echter klein.
Bijverdienen en bijstand: vrijlatingsregelingBijverdienen en bijstand: vrijlatingsregelingDe vrijlatingsregeling regelt hoeveel u mag bijverdienen met werk als u bijstand krijgt, hoeveel u netto zelf mag houden…

American Express Platinum Card: statussymbool of nuttig?American Express Platinum Card: statussymbool of nuttig?Een platina creditcard. Het lijkt misschien vooral een hebbeding om mee te wapperen onder de ogen van (hopelijk?) afguns…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/vraag-en-antwoord/krijg-ik-een-lagere-bijstandsuitkering-als-ik-andere-inkomsten-heb.html
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.