De koopjeskalender

De koopjeskalender Iedereen weet wel ongeveer wanneer de winterkleding in de uitverkoop gaat en wanneer de zomerkleding flink afgeprijsd in de rekken hangt. De winkelketens sturen dan ook folders en flyers rond waarop de kortingen vermeld staan; vouchers voor extra korting vallen op de deurmat of een kortingscode voor extra korting als je online je inkopen gaat doen doet zich de ronde. Als in de winkels ruimte gemaakt moet worden voor de zomercollectie, wordt de winterkleding voorzien van allerlei kortingskaartjes. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Dus sowieso twee keer per jaar is er uitverkoop wat kleding betreft. De seizoenen wisselen en er wordt nu eenmaal niet het hele jaar door alleen zomer- of alleen winterkleding gedragen.

Koopjeskalender

Natuurlijk geldt het begrip uitverkoop niet alleen voor kleding maar ook voor zoveel meer consumptiegoederen. De Consumentenbond praat over de “koopjeskalender”, een overzicht waarop de consument kan zien wanneer het de beste tijd is om een bepaald artikel goedkoop aan te schaffen.

Januari: Elektronica

In januari is bijna traditiegetrouw de maand van de elektronica uitverkoop. Mediamarkt heeft dit in het leven geroepen door de gehele maand januari geen BTW te berekenen op de aankoop. Andere ketens die elektronica verkopen gaan hier in mee door ook uitverkoopacties te bedenken zodat ze niet achterblijven bij het maken van een wellicht goede omzet in de zogeheten komkommertijd.

Februari en maart: Witgoed

Om het witgoed van het nieuwe seizoen plaats te geven in de winkel wordt het witgoed van het seizoen daarvoor met honderden euro's korting te koop aangeboden. Het wachten op deze maand is zeker de moeite waard al gaat het niet op als de wasmachine in bijvoorbeeld oktober stuk gaat.

April: Wintersport- en doe het zelf artikelen

Wintersportartikelen

De zomer is weer in aantocht dus de periode van de wintersport is voor driekwart jaar weer voorbij. Dit is de juiste tijd om je oude ski-outfit te vervangen voor een nieuw pak. Voor kinderen is het raadzaam op de groei te kopen. In april hebben ze maat 122, in februari het jaar daarop is wellicht maat 134 de realiteit.

Doe het zelf artikelen

De zon gaat weer meer schijnen, het wordt warmer dus tijd om de tuin in te gaan en het huis op te knappen. Hogedrukreinigers en klusspullen worden dan vaak met korting aangeboden.

Voorjaar: Digitale camera's en elektrische fietsen

Digitale camera's

In de zomer worden de nieuwste camera's geïntroduceerd. Voorafgaand kan dan in het voorjaar de koopjesjacht op een camera geopend worden. Het is betreft hier ook weer het model van het seizoen daarvoor maar voor degene die daar geen belang aan hecht loont het om het voorjaar af te wachten voor de aanschaf van een nieuwe camera.

Elektrische fiets

Voor de koopjesjager die tevreden zijn met een ouder model elektrische fiets is het voorjaar de juiste periode van het jaar om zo'n fiets aan te schaffen. Mocht er dan nog geen genoeg geld bij elkaar gespaard zijn voor deze aanschaf dan is er nog een kans in september.

Najaar: Tuinmeubelen en kampeerartikelen

Tuinmeubelen en -artikelen

In de winkels wordt in het najaar ruimte gemaakt voor het kerstassortiment. De tuinmeubelafdeling wordt omgetoverd in een kerstshow. Dit houdt in dat de tuinmeubelen dan in de uitverkoop gaan. Om een in de uitverkoop gekocht tuinstel in gebruik te nemen moet dan wel gewacht worden tot het volgende voorjaar.

Kampeerartikelen

Het zomerseizoen is voorbij en daarmee ook het kampeerseizoen. De wintersportcollectie gaat dan ook weer de winkels in dus reden genoeg voor de winkelier om kampeerartikelen in de uitverkoop te doen. Wie voor het jaar daarop kampeerplannen heeft of aan een nieuwe kampeeruitrusting toe is, kan dan zijn of haar slag slaan.

December

De dure feestmaand is weer een feit. Om de consument naar de winkels te lokken worden speelgoed en kerstartikelen door middel van allerlei kortingen aangeboden. Het blijft natuurlijk wel opletten of bijvoorbeeld speelgoed eerder in het jaar niet goedkoper was, iets later de prijs weer wat hoger was om vervolgens in december weer “met korting” gepromoot te worden.

Tips om voordeeltjes te halen

Wachten loont!

Door niet het nieuwste van het nieuwste te willen loont het zeker om af te wachten tot een nieuw model op de markt gebracht wordt. Het voorgaande model wordt dan goedkoper aangeboden. Dit geldt voor auto's, camera's, mobiele telefoons, televisies en tablets. Door goed de ontwikkelingen op dit gebied te volgen en toe te slaan wanneer de tijd daar is, is het mogelijk om flink wat geld te besparen.

Prijzen vergelijken

Vergelijk on line de prijzen van het aan te schaffen product. Het kan zomaar zijn dat de ene winkel die week net een product veel goedkoper aanbiedt dan zijn concurrenten.

Laagste prijs garantie

Veel winkelketens schermen daar mee. Als het product ergens anders goedkoper aan wordt geboden is het het beleid van de winkel waar het product wordt aangeschaft, het artikel voor de prijs van de concurrent te verkopen.

Seizoen

Koop de producten in een ander seizoen dan waar ze eigenlijk voor nodig zijn. Het nadeel is dat de keuze dan wel wat beperkter is.

Concurrentie

In Nederland zitten veel winkels geconcentreerd op een relatief klein oppervlak. Dit maakt de mogelijkheid om te vergelijken makkelijk. De ene winkel verlaagt de prijs? De ander winkels volgen.

Kampioenschappen

Is het een jaar van bijvoorbeeld WK of EK voetballen, dan gaan de winkel stunten met de prijzen van breedbeeldtelevisies. Ook voor degene die geen sportliefheber is, is het uiteraard een mooie tijd om een nieuwe televisie aan te schaffen.
© 2015 - 2024 Flierps, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
OV-fiets huren: kosten & tarievenTreinreizigers kunnen een OV-fiets huren op het station: een geelblauwe fiets om korte afstanden te overbruggen. De kost…
Laagjes dragen tegen de kouLaagjes dragen tegen de kouWe krijgen de mooiste winterkleding voorgeschoteld, met bijbehorende kosten. Maar is dat ook echt nodig of koop je voor…
Afvallen met behulp van de fietsAfvallen met behulp van de fietsDe fiets is naast een ideaal transportmiddel ook een ideaal middel om snel de nodige kilo's te verbranden. Ik spreek in…

Hoeveel pensioen krijg ik na pensionering?Tijdens de werkzame periode bouw je een vermogen op om je pensionering te financieren. Door de steeds verdere versoberin…
Enkel- of dubbeltarief: Is nachtstroom goedkoper of niet?Meer dan een miljoen huishoudens in Nederland maken gebruik van nachtstroom. Daarmee betaal je een lagere prijs voor je…
Bronnen en referenties
  • Consumentengids nummer 2-2015
Flierps (9 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.