Nachtstroom gebruiken om geld te besparen

Nachtstroom gebruiken om geld te besparen Wat is nachtstroom? Natuurlijk krijgt u s’nachts geen andere stroom uit het electriciteitsnet dan overdag. De termen nachtstroom en dagstroom zijn door de energieleveranciers ingevoerd om electriciteit tegen twee tarieven te kunnen aanbieden: een hoger dagtarief en een lager nachttarief. Door stroom tegen het nachtstroom tarief te gebruiken in plaats van het dagstroom tarief betaalt u dus minder voor dezelfde stroom.

Hoe werkt nachtstroom?

Om nachtstroom te kunnen gebruiken heeft u een electriciteitsmeter nodig die het gebruik van dag- en nachtstroom apart bij kan houden, een zogenaamde dubbeltarief meter. De electriciteitsleverancier schakelt de meter automatisch om naar het juiste tarief via stuurpulsen. Vaak telt het electriciteitsgebruik in het weekend ook als nachtstroom. Soms worden er andere benamingen gebruikt, bijvoorbeeld piek/dal of normaal/laag tarief.
U kunt op de dubbeltarief meter zien voor welk tarief u momenteel electriciteit afneemt. In het verleden was het vastrecht (vaste kosten) voor een dubbeltarief meter hoger dan een enkeltariefmeter. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Wel worden er nog eenmalig kosten in rekening gebracht indien de meter moet worden vervangen bij de overstap op dag/nacht stroom.
Helaas is het voordeel van nachtstroom niet meer zo groot als tot enkele jaren geleden. Dit komt onder andere omdat de electriciteitsproductie beter stuurbaar is geworden. Hierdoor is er voor de energieleverancier minder noodzaak om aan de vraagkant het gebruik van stroom in de perioden met minder energievraag te stimuleren.

Mogelijk voordeel van nachtstroom, i.e. het hebben van een dubbeltarief meter.

De prijs die u betaalt per kWh als u een enkeltarief meter heeft ligt hoger dan het nachtstroom tarief maar lager dan het dagtarief bij een dubbeltariefmeter. Daarom kan het alleen uit als u minimaal een bepaald percentage van uw stroom afneemt als nachtstroom.
Zowel de tijden waarop het goedkopere tarief van kracht is, als het prijsverschil, kunnen verschillen per energieleverancier.

Voorbeeld energieleverancier Essent [1] (Tarieven groene stroom, flexibele looptijd, 2011):
Enkeltarief: 22,18 cent
In Noord-Brabang of Limburg wordt het zogenaamde piek- en daltarief gehanteerd:
Piektarief 24,41 cent op werkdagen van 7h tot 21h
Daltarief 19,97 cent op werkdagen van 21h tot 7h en op zaterdag, zondag en nationale feestdagen
Rest van Nederland kent het zogenaamde normaal- en laagtarief:
Normaaltarief 23,82 cent op werkdagen van 7h tot 23h
Laagtarief 19,73 cent op werkdagen van 23h tot 7h en op zaterdag, zondag, en nationale feestdagen.

Hoeveel in totaal besparen met nachtstroom?

Dat hangt er van af hoeveel kWh u gebruikt in het goedkopere tarief. Een gemiddeld huishouden in Nederland gebruikt rond de 3500kWh aan electriciteit.

In het voorbeeld van Essent voor normaal- en laagtarief:
  • 3500kWh tegen enkeltarief kost: € 776,30
  • Met 50% nachtstroom (1750kWh laagtarief en 1750 normaaltarief): € 345,28 + € 416,85 = € 762,13. Besparing per jaar is hiermee: € 14,17
  • Met 75% nachtstroom (2625kWh laagtarief en 875kWh normaaltarief): € 517,91 + € 208,43 = € 726,34. Besparing per jaar is hiermee: € 49.96

Kan het uit om over te stappen op een dubbeltarief meter en dus nachtstroom te gaan gebruiken?

Essent [1], geeft bijvoorbeeld aan dat dubbeltarief (nachtstroom) goedkoper is indien u minimaal 40% (Noord-Brabant en Limburg 50%) van uw totale stroom tegen het goedkopere avond/nacht/weekend tarief gebruikt.
Merk hierbij op dat indien u nog een electriciteitsmeter in huis heeft die alleen geschikt is voor enkeltarief het vaak niet meer loont om over te stappen op een dubbeltariefmeter vanwege de te hoge eenmalige kosten ten opzichte van de mogelijke jaarlijkse besparing.
Indien u het stroomgebruik zoveel mogelijk in de nacht en de weekenden weet te concentreren dan is het voordeel groter. De in het voorbeeld gebruikte 75% is voor de meeste gezinnen echter al niet haalbaar. Indien u er erg bewust mee omgaat, dus bijvoorbeeld alleen s’nachts en in het weekend wassen en drogen enzovoort dan is het mogelijk om op jaarbasis enkele tientjes goedkoper uit te zijn bij het gebruik van nachtstroom. Let wel op: indien u een dubbeltariefmeter heeft voor nachstroom en bijvoorbeeld slechts voor 30% nachtstroom gebruikt dan bent u duurder uit dan met een gewone enkeltariefmeter. Kortom: kijk altijd goed naar uw persoonlijke situatie alvorens een beslissing te nemen.

Tip

Het loont momenteel vaak meer om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier dan om over te stappen op nachtstroom. Als u toch aan het kijken bent naar een mogelijk besparing vergelijk dan meteen eens de tarieven van de verschillende energieleveranciers!

Conclusie

Nachtstroom, dus het gebruik van een dubbeltarief meter, kan lonend zijn, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Ten opzichte van een enkeltarief meter kan het voor een gemiddeld gezien enkele tientallen euro’s voordeel per jaar opleveren, mits er dan daadwerkelijk zoveel mogelijk van het goedkopere tarief gebruik wordt gemaakt (minimaal 50%).
© 2011 - 2024 Fluffy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is nachtstroom wel zo voordelig?Is nachtstroom wel zo voordelig?Uit onderzoek van de prijsvergelijker Easyswitch blijkt dat dubbeltarief (dagstroom en nachtstroom) niet altijd voordeli…
Enkel- of dubbeltarief: Is nachtstroom goedkoper of niet?Meer dan een miljoen huishoudens in Nederland maken gebruik van nachtstroom. Daarmee betaal je een lagere prijs voor je…
Besparen op je energierekening: goedkoop gas en stroomBesparen op je energierekening: goedkoop gas en stroomDe energierekening kan er flink inhakken en het loont de moeite om hierop te besparen. Dat kan door de prijs voor elektr…
Slimme energiemeter, voor de consument en energieleverancierDe slimme energiemeter, ook wel slimme meter genoemd, geeft inzicht in het energieverbruik voor de consument maar ook vo…

Geld bijverdienen en of geld verdienen met je hobbyGeld bijverdienen en of geld verdienen met je hobbyWat is er nu leuker om geld te verdienen met je hobby? Geld verdienen met je hobby is met behulp van het internet ook mo…
Bronnen en referenties
  • [1] www.essent.nl
Reactie

Jack Min, 26-01-2012
Mevr.Hr.,

In de Telegraaf stond een bericht dat er geen enkel verschil meer is tussen dag en nachtstroom.Is deze constatering juist.Heb een dag en een nachtmeter.

Met vriendelijke groet.Jack Min Venray Reactie infoteur, 26-01-2012
Beste Jack,
Er is nog wel degelijk een verschil. Het tarief met een enkeltariefmeter ligt lager dan het dag/piek tarief van een dubbeltariefmeter. Echter het nachtstroom tarief ligt lager dan het enkeltarief.
Het is wel zo dat het nachttarief niet meer zo veel voordeel geeft als in het verleden. Het kan in de meeste gevallen niet meer uit om een enkeltariefmeter te laten vervangen door een dubbeltariefmeter.
Gebruikt u dus in verhouding veel stroom tegen het lagere dal(nacht) tarief dan kan dit nog steeds een (klein) voordeel geven. Als u de meeste stroom overdag gebruikt dan kunt u beter kiezen voor een enkeltariefmeter. Let wel, weekenden en bepaalde feestdagen tellen dus ook voor het goedkopere nachttarief. Is er overdag niemand thuis en zorgt u dat u wast en droogt tegen het goedkopere nachttarief (weekenden/s'nachts) dan gebruikt u dus relatief veel nachtstroom.

U kunt eenvoudig narekenen wat het voor u scheelt en of het voor u uit kan Kijk bijvoorbeeld eens op de website van uw energieleverancier, als voorbeeld Essent (onderstaande link) ze bieden vaak een rekenmodule aan.

Vriendelijke groetjes, Fluffy

http://www.essent.nl/content/particulier/producten/alle_energietarieven/enkeltarief_of_dubbeltarief/index.html

Fluffy (30 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.