Waarom crowdfunding als bedrijfsfinanciering?

Waarom crowdfunding als bedrijfsfinanciering? Crowdfunding als methode voor bedrijfsfinanciering is anno 2014 populairder dan ooit. Welke andere vormen van bedrijfsfinanciering zijn er beschikbaar en wat zijn de voordelen van crowdfunding ten opzichte van reguliere methode van finaninciering zoals het afsluiten van een lening? Wat zijn de belangrijkste redenen om crowdfunding als wijze van financiering te overwegen als ondernemer?

Reguliere methoden van bedrijfsfinanciering

Als ondernemer heb je geruime keuze als het neerkomt op financiering van bepaalde kosten of investeringen. Het is belangrijk om je opties goed te bestuderen. In sommige gevallen is een lening interessant, hierbij is de soort lening ook nog een lastige keuze in veel gevallen. Er zijn namelijk veel soorten leningen. Als ondernemer kun je kiezen voor een reguliere lening bij de bank, maar ook voor een bedrijfslening of voor microfinanciering bij de overheid. Sommige van deze leningen zijn lastig om af te sluiten, omdat er veel veiligheidsmaatregelen zijn ingesteld. Andere leningen, zoals bijvoorbeeld online kredieten, zijn snel af te sluiten. Omdat er veel voorwaarden aan de meeste leningen verbonden zijn en omdat het risico's met zich meebrengt een lening aan te gaan is het in sommige gevallen is het verstandiger om te kiezen voor crowdfunding bijvoorbeeld. Wanneer en waarom is crowdfunding een geschikte methode van bedrijfsfinanciering?

Wat is crowdfunding precies en pas je dit als ondernemer toe?

Crowdfunding is het starten van een campagne via een online crowdfundingplatform om geld in te zamelen voor jouw idee, plan of investering. Om te zorgen dat mensen jouw idee willen sponsoren of in ruil voor een dienst of product in de toekomst een donatie willen maken, is het belangrijk dat jouw plannen met het geld niet alleen duidelijk zijn, maar ook creatief, origineel en aansprekend. Indien jij via deze methode het gehele streefbedrag ophaalt, zal het bedrag uitgekeerd worden en kun jij jouw plannen realiseren en de beloofde diensten of goederen leveren.

Crowdfunding als financiering van de toekomst

Crowdfunding is een wijze van financiering die in opkomst is en veel gebruikt wordt door starters en kleine bedrijven. Ook stichtingen en goede doelen organisaties maken gebruik van deze platformen. Indien je als ondernemer de consument iets unieks of extra's te bieden hebt ben je interessant voor crowdfunding. Crowdfunding heeft voor jou als ondernemer verschillende voordelen.

Meer naamsbekendheid

Door geld in te zamelen met behulp van een crowdfundingcampagne zul je meer naamsbekendheid creëren. Immers zal er veel mond-op-mond reclame gemaakt worden indien jouw idee aanspreekt. Hiervoor is wel een uitgebreide campagne via social media en wellicht blogs vereist, om mensen te attenderen op het feit dat je bezig bent met een crowdfundingcampagne. Hier kan veel tijd in gaan zitten, zodat soms het inhuren van een expert interessant kan zijn.

Geen restschuld

Indien jij geld ophaalt met behulp van crowdfunding is er geen sprake van een restschuld, zoals dat wel het geval is bij andere soorten leningen. Bij vrijwel alle andere soorten van financiering is er wel sprake van een schuld die jij moet terugbetalen, maar aangezien het bij crowdfunding gaat om donaties ben jij enkel de beloofde diensten of producten verschuldigd, maar dat geeft je direct een start voor je productie en maakt mensen enthousiast over jouw producten of diensten. Crowdfunding is in dit opzicht dus zeer interessant.

Meer interactie met de consument

Omdat voor een crowdfundingcampagne veel promotie nodig is via bijvoorbeeld social media kanalen als Facebook, Twitter, Instagram, Google+ en LinkedIn, zal er meer interactie met de consument ontstaan. Het is niet ongewoon dat crowdfunding zorgt voor een bepaalde binding met de consument, waardoor de consument zich meer betrokken voelt bij de producten, diensten en het bedrijf. Dit is zeker een voordeel, want een betere klantenbinding zorgt uiteindelijk voor betere omzet en meer succes.

Crowdfunding kan dus om verschillende redenen een interessante manier van financieren zijn, mits jij een concept hebt dat geschikt is voor deze wijze van financiering.
© 2014 - 2024 Leningexpert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is crowdfunding een betrouwbare manier om aan geld te komen?Is crowdfunding een betrouwbare manier om aan geld te komen?Het wordt steeds moeilijker om bij banken geld te krijgen voor financiering van zakelijke of persoonlijke uitgaven. Het…
Investeren door middel van crowdfunding: De voor- en nadelenCrowdfunding, oftewel het aantrekken van vermogen via een groot aantal mensen die allemaal een klein bedrag investeren,…
Leningen voor bedrijvenLeningen voor bedrijvenHet starten van een eigen onderneming vereist vaak meer geld dan u bezit. Als uw eigen vermogen niet toereikend is, zult…
Crowdfunding voor een winstgevende investeringCrowdfunding voor een winstgevende investeringBij deze vorm van financiering wordt geld via het collectief verzameld, zodat een project kan worden betaald. Het projec…

Bank for International Settlements  BIS BankBank for International Settlements BIS BankDe Bank for International Settlements, BIS Bank, staat in Bazel en wordt wel de bank der banken of de moeder aller banke…
Energiekosten van je apparatuur: bedragen en berekeningen!Met de almaar stijgende energieprijzen is het zaak je verbruik in de gaten te houden. Velen schrikt het echter af zich h…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Crowdfunding
Leningexpert (28 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.