Voor- en nadelen van investeren

Voor- en nadelen van investeren Investeren is belangrijk voor het succes van een onderneming, dit is basiskennis voor iedere ondernemer. Door te investeren kun je op een later moment profiteren van groei en een hogere omzet. Echter heeft investeren ook een keerzijde dus het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de de risico’s die verbonden zijn aan investeren en te weten hoeveel geld verstandig is te investeren.

Investeren voor de lange termijn

De definitie van investeren is een opoffering van tijd, geld of mankracht voor een lange termijn doel. Dat betekent dus dat een investering zich pas op de langere termijn gaat terugverdienen en dat het op het moment zelf alleen maar lijkt te leiden tot een verslechtering van de situatie. Voor een bedrijf is het essentieel om te kijken naar de doelstellingen op langere termijn en de toekomst van een bedrijf veilig te stellen. Maar wel is het natuurlijk per bedrijf verschillend hoeveel je investeert en wanneer. Ook is het belangrijk om jezelf af te vragen waar je de financiële middelen voor je investering vandaan gaat halen. In het geval van startende en kleine bedrijven is het enkel mogelijk te investeren wat je verdient, zodat het bedrijf zelfvoorzienend is. Daardoor kan het een tijd duren voor je echt iets verdient aan een bedrijf. Toch is dit een belangrijk stadium om een goede basis te leggen. Indien het gaat om grotere bedrijven kan gedacht worden aan het afsluiten van een lening voor extra kapitaal of eigen inbreng om de groei van het bedrijf te stimuleren. Wat de situatie ook is, investeren is belangrijk om de toekomst van de onderneming veilig te stellen. Je kunt dit doen met de middelen die je hebt. Houdt daarbij altijd de voor- en nadelen van investeren in het oog en maak afwegingen wat prioriteit heeft.

Voordelen van investeren

Dat investeren van belang is, daar zijn vrijwel alle investeerders het over eens. Immers zorgt een investering ervoor dat er meer groei mogelijk is, dat het bedrijf nieuwe markten kan bevaren of inspeelt op nieuwe behoeften van de consument, het kan simpelweg een hogere productie betekenen, een betere kwaliteit of wellicht zelfs een overname en een groei in het marktaandeel. Om te voorkomen dat het bedrijf stagneert, is het van belang om eens in de zoveel tijd te investeren. Hoeveel geld dit is, kan het beste worden afgewogen aan de hand van de groei of daling van de omzet. Het ene jaar is er meer ruimte voor investeringen dan het andere jaar. Het wordt ondernemers ten zeerste aangeraden om anticyclisch te investeren. Dit betekent het opsparen van geld in financieel gunstige tijden en dit geld investeren als het wat minder gaat met het bedrijf. Zo krijgt het bedrijf op het juiste moment een impuls en blijft de financiële situatie van jouw onderneming stabiel.

Nadelen van investeren

Echter biedt investeren niet alleen maar voordelen. Er zijn ook nadelen verbonden aan het investeren in lange termijn doelen. Hieronder noemen we er enkele:
  • Hogere kosten en niet direct resultaat
  • Risico’s dat de investering zich niet terugbetaalt
  • Verkeerde inschatting van de vraag of doelgroep
  • Schulden
  • Geen of weinig resultaat van een investering

Het doen van een investering brengt dus een risico met zich mee. Je weet niet of een investering zichzelf gaat terugverdienen en dat kan je achterlaten met schulden of zelfs een faillissement. Het is dus essentieel om goede keuzes te maken als het aankomt op investeren.

Het vinden van de balans

Om wel de voordelen van investeren te ervaren maar niet de nadelen, is het belangrijkste middel marktonderzoek en veel navraag doen. Het bekijken van resultaten uit het verleden kan hier heel erg bij helpen. Waar heeft het bedrijf behoefte aan en hoe kan dit op een efficiënte manier worden bewerkstelligd? Het nemen van te grote risico’s werkt nadelig en is dus niet verstandig. Maar wel moet er een bedrag worden geïnvesteerd. Het is slim om de investeringen te doen met geld dat al in de onderneming zit, indien beschikbaar. Geld bijlenen is niet altijd verstandig, dus ook hiervoor moeten goed de voorwaarden besproken worden en berekend of het haalbaar is het bedrag op de afgesproken termijn weer beschikbaar te hebben. Tot slot is het altijd beter om te investeren als het slechter gaat met het bedrijfsleven en te sparen als het goed gaat met het bedrijfsleven. Dit heet anticyclisch investeren en heeft bewezen heel gunstig te zijn voor de financiële gezondheid van een onderneming.
© 2014 - 2024 Leningexpert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maatschappelijk verantwoord ondernemen: voor - en nadelenMaatschappelijk verantwoord ondernemen is tegenwoordig een populair onderwerp. Het wordt ook wel duurzame ontwikkeling g…
Een WOZ-krediet berekenen en afsluitenEen WOZ krediet berekenen en afsluiten. Een WOZ krediet is een soort doorlopende kredietvorm. Op basis van de WOZ-waarde…

Wat is een crowdfunding-campagne?Crowdfunding is de nieuwste manier om een project of nieuw bedrijf te financieren. Je gebruikt hiervoor dan geen bank, m…
De Rabo Scanner, opvolger van de Random ReaderDe Rabo Scanner, opvolger van de Random ReaderKlanten van de Rabobank zullen langzaam maar zeker allemaal in het bezit komen van een Rabo Scanner. Dit apparaatje is b…
Bronnen en referenties
  • http://vanweijs.nl/news/item/9_redenen_om_nu_te_investeren_en_3_redenen_om_dat_niet_te_doen/42
Leningexpert (28 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.