Registratie bij Preventel

Voordat je een telefoonabonnement kan aanvragen zal de aanbieder van dit abonnement vaak een credit check doen. Deze credit check wordt gedaan bij Preventel of bij het BKR in Tiel. De registratie bij het BKR vindt plaats wanneer "de lening" meer bedraagt dan 250,00. Tot 2011 werd deze credit check alleen gedaan bij het BKR in Tiel. De credit check wordt uitgevoerd om te voorkomen dat particulieren of bedrijven de financiële lasten van de afgenomen diensten niet kunnen dragen. Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen een registratie bij Preventel.

Wat is Preventel?

Preventel is in 1997 opgericht destijds onder de naam Gismo (gemeenschappelijk informatie systeem mobiele operators). In 2002 is de naam veranderd in Preventel. Preventel is gevestigd in Deventer. Het is een samenwerkingsverband tussen de aanbieders van telecommunicatiediensten.

De deelnemende Telecom bedrijven zijn:
 • Ben B.V.
 • Hollandsenieuwe
 • KPN
 • Tele 2
 • Telfort B.V.
 • T Mobile Netherlands B.V.
 • Vodafone Libertel B.V.
 • Yes Telecom Netherlands B.V.

Wat doet Preventel?

Preventel registreert gegevens van particulieren en bedrijven die hun betalingsverplichtingen aan Telecom bedrijven niet nakomen.

Voor 01 januari 2011 werden telefoonabonnementen geregistreerd bij het BKR (bureau krediet registratie, te Tiel). Vanaf 01 januari 2011 zijn ook alle opgeslagen registraties en coderingen met betrekking tot telefoonabonnementen uit het informatiesysteem van het BKR verwijderd. Banken kunnen deze gegevens ook niet meer inzien.

Vanaf 01 mei 2017 vindt opnieuw registratie plaats bij het BKR, dit voor geleende bedragen boven de 250,00. (het gaat hierbij om abonnementen met telefoons op afbetaling). De registratie geldt alleen voor je telefoontoestel. Het gaat hierbij niet om de bijbehorende maandelijkse kosten die je maakt.

Achterstanden, ook kleine achterstanden, welke geregistreerd staan bij het BKR, kunnen grote gevolgen hebben. Dit bijvoorbeeld bij het aanvragen van een hypotheek of andere geldleningen. Eveneens heeft het geleende bedrag invloed op de leencapaciteit.

Welke instanties zijn aangesloten bij het BKR?

Bij het Bureau Krediet Registratie zijn onder andere de volgende instellingen aangesloten:
 • Algemene Banken (zoals ABN AMRO en de ING)
 • Coöperatieve banken (zoals de Rabobank)
 • Gemeentelijke of semi-gemeentelijke volkskredietbanken en andere sociale kredietinstellingen
 • Thuiswinkelorganisaties (zoals Wehkamp en Neckermann)
 • Hypotheekbanken zoals (ASN bank en Aegon levensverzekeringen N.V)
 • Credit card organisaties zoals (American Express en Paysquare B.V)

Waarom vindt registratie plaats?

Registratie vindt plaats om te voorkomen dat personen of bedrijven te veel diensten aangaan waarvan ze de financiële lasten uiteindelijk niet kunnen dragen.

Hoe kan ik opvragen of ik geregistreerd ben bij Preventel?

Een dergelijk navraag dient schriftelijk gedaan te worden. De navraag kan gestuurd worden naar:

Stichting Preventel
Postbus 744
7400 AS Deventer

Voor natuurlijke personen dient deze aanvraag in ieder geval de volgende gegevens te bevatten:
 • Naam en voorletters
 • Geboortedatum
 • Adres

Voor bedrijven geldt dat het verzoek in ieder geval de volgende gegevens dient te bevatten:
 • Naam,
 • Nummer Kamer van Koophandel
 • Postadres

Het is hierbij alleen mogelijk om de eigen gegevens op te vragen. Ook dien je jezelf te identificeren middels een kopie legitimatiebewijs. Voor bedrijven geldt dat deze identificatie via een kopie van het uittreksel van de Kamer van Koophandel plaats kan vinden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen de registratie bij Preventel?

Indien je bezwaar wenst te maken tegen de registratie dien je dit schriftelijk te doen. Preventel is niet telefonisch of per e-mail te bereiken. Het bezwaar dient naar hetzelfde adres gezonden te worden als het adres waar de registratie opgevraagd kan worden.

Wanneer wordt de registratie beëindigd?

Indien een melding terecht heeft plaatsgevonden en de achterstallige betaling en eventuele bijkomende extra kosten worden ingelopen. Dan zal het betrokken Telecom bedrijf de registratie bij Preventel beëindigen. De beëindiging zal in de regel binnen tien dagen afgehandeld zijn.
© 2014 - 2024 Ilzo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ondanks Preventel een mobiel abonnementOndanks Preventel een mobiel abonnementWilt u een mobiel abonnement zonder Preventel? U staat als wanbetaler te boek en kunt dan geen gsm abonnement afsluiten?…
Gratis smartphone is lening en dus met BKR registratieGratis smartphone is lening en dus met BKR registratieEen gratis smartphone met abonnement is natuurlijk niet echt gratis. Een gratis mobieltje of smartphone in 2020 is ook e…
Lenen ondanks negatief BKRLenen ondanks negatief BKREen negatief BKR hebben en dus een achterstandsmelding hebben op uw naam komt veel voor. Toch wilt u geld lenen. Wanneer…
Hypotheek met BKR registratieHypotheek met BKR registratieEen BKR registratie is iets anders dan een BKR notering of een BKR codering. Een hypotheek met BKR registratie is vaak w…

Mijn partner heeft problematische schuldenMijn partner heeft problematische schuldenAls één van de partners problematische schulden heeft, kan deze schuld ook het probleem worden van de partner. Bij schul…
Week van het Geld - Wijzer in GeldzakenWeek van het Geld - Wijzer in GeldzakenIn maart vindt de nationale Week van het Geld plaats. De week is ingesteld sinds 2011 met als doel om basisschoolleerlin…
Bronnen en referenties
 • www.preventel.nl
 • www.bkr.nl
Ilzo (34 artikelen)
Laatste update: 05-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.