Tin is kostbare grondstof; de vraag van industrie groeit

Tin is kostbare grondstof; de vraag van industrie groeit Tin is een grondstof die we meer gebruiken dan we denken. Zo zit tin verwerkt in onze computer, mobieltje, radio en televisie. In één smartphone zit bijvoorbeeld al 2 gram tin. Het is een van de oudste metalen die we kennen. Tin zal een steeds duurder materiaal gaan worden omdat het een schaars product is. Men probeert wel wat te recyclen maar een groot deel gaat verloren en de bodem zal op den duur uitgeput raken. Ongeveer één derde deel van alle tin wat we gebruiken is afkomstig uit Indonesië.

Geschiedenis van tin

Al in de vroege oudheid rond 3500 jaar voor Christus werd tin gebruikt. De Romeinen haalden al tin uit de tinmijnen vanuit Engeland en ook de Egyptische farao's waren al bekend met deze grondstof. Vroeger werd tin vooral gebruikt voor borden, bekers, kannen en andere gebruiksvoorwerpen. Ook kennen we allemaal de tinnen soldaatjes die ook nu nog geliefd zijn bij verzamelaars. In de vroege middeleeuwen werden stadswapens gemaakt van tin. In de zestiende eeuw werd tin vervaardigd met het stempel van de Tudor roos. Het was een teken van kwaliteit, herkomst en het teken van de meester die het tin bewerkt had. Omdat men voedsel goed kon bewaren in tinnen voorwerpen was tin lange tijd gewaardeerd in de hogere klasse van de maatschappij. Later gingen de mensen over tot het gebruik van zilver en werd het tin meer voor iedereen beschikbaar. De industrie kreeg in de gaten dat als men blikjes met een laagje tin bedekt het roesten wordt voorkomen. Tin wordt vooral ook gebruikt om te solderen. In 1965 vond er een plotselinge verhoging van de tin prijzen plaats. In de negentiger jaren toen de elektronica in opkomst was schoten de prijzen wederom omhoog. Thans wordt veel tin gebruikt in mobiele telefoons die veelvuldig worden verkocht. Maar ook in laptops wordt tin verwerkt.

Wat is tin

Tin is een metaal wat zilvergrijs van kleur is. Het is een mengsel wat zacht en buigzaam is. Soldeertin wordt ook veel gebruikt voor loodgieterswerk. Maar ook bij het verkrijgen van glas met een mooi glad oppervlak wordt vloeibaar glas op tinnen platen gegoten. Als tin gelegeerd wordt met koper dan ontstaat brons. Dit wordt weer gebruikt bij het vervaardigen van kerkklokken. Men verkrijgt tin door het erts op hoge temperaturen te reduceren met koolstof. Velen van ons zullen nog tinnen voorwerpen hebben die een stempel dragen. Een Engeltje in de bodem geslagen gaf aan dat het tin van hoge kwaliteit was. Later bleken hier toch veel vervalsingen in te zijn en had het pronkstuk vaak een veel lagere waarde als men dacht. Veel tin wordt gehaald uit landen die de opbrengsten van het tin voor negatieve doeleinden gebruikten zoals in Congo. Daarom wil milieudefensie dat elektronicabedrijven inzage geven in de mijnen waar het tin vandaan komt. Men is medeverantwoordelijk en dient een eerlijke prijs te betalen voor de winning van tin.

Industrie verwerkt tin in blikjes

Zowel bij Corus wordt tin gebruikt voor blikjes maar ook Philips, Heineken en Coca Cola zijn grote afnemers van tin. In Nederland was het grootste tin verwerkende bedrijf Alpha-Fry Technologies. Dit bedrijf werd onderdeel van de Cookson group en opereert thans onder de naam Alent . Zij zijn gevestigd in Naarden. Zij verwerken enkele duizenden tonnen tin per jaar. Het bedrijf exporteert naar zowel diverse landen binnen de EU maar ook aan Amerika. Nederland beheerst hiermee een vijfde van de gehele Europese markt. Er is nog steeds een groei te verwachten omdat men steeds meer probeert om lood door tin te vervangen. Ook aan de groei van de staal- en elektronische industrie zal nog niet snel een einde komen.

Tin is een grondstof waar grote vraag naar is

In totaal zijn er wel 35 landen waar zich tinmijnen bevinden. Het erts waaruit tin gewonnen wordt is cassiteriet. Vooral in Maleisië is deze cassiteriet nog veelvuldig aanwezig. 30% van alle tin is afkomstig uit Indonesië. Ook zijn er tinmijnen in de Democratische republiek Congo. Zij leveren ongeveer 5%.

Tin mijnbouw

Bossen en akkers worden in Bangka (Indonesië ) omgeploegd omdat er een laagje tin ligt in de aarde. Daarna gaat de graafmachine aan het werk en de grond wordt gespoeld om het tin eruit te halen. Hierdoor raken de rivieren vervuild. Het water stroomt naar zee en het koraal wordt op grote schaal vernietigd. Zowel de bossen verdwijnen maar ook de vissen in de rivieren sterven. Ernstige milieuproblemen en schendingen van mensenrechten zijn het gevolg van het winnen van tin op zo'n grote schaal. De tin mijnbouw vernietigt de natuur. In principe zou de bodem wel hersteld kunnen worden maar dit kost geld en tijd. Daarom zouden overheden hun verantwoordelijkheid moeten nemen om gelden beschikbaar te herstellen voor nieuwe aanplant. De elektronicabedrijven zullen meer moeten gaan betalen voor het tin. Om een tinmijn te openen heeft men ongeveer vijf jaar nodig voor aan alle eisen is voldaan.

De prijsontwikkeling van tin

Men zegt wel eens dat tin één van de vergeten grondstoffen is. Immers beleggers kiezen over het algemeen voor goud, zilver, olie en koper. Als er minder productie beschikbaar is bij een stijgende vraag dan stijgt de prijs. Er is een regelmatige stijging van de prijs ook als er de krimp is in de economie. Daarom is tin een goede belegging. Als gevolg van toenemende schaarste en milieu eisen zal tin steeds kostbaarder worden. De handel vindt over het algemeen plaats op de LME. The London Metal Exchange. Omdat hier gewerkt wordt met termijncontracten is het haast onmogelijk om direct te beleggen in tin en dat betekent beleggen in futures. Daar heeft niet iedereen voldoende verstand van. Daarom is het handiger om te beleggen in fysiek basismateriaal.

Aandelen tin

Ook is het mogelijk om direct te beleggen in het Chinese Yunnan Tin Minerals Group Company Limited. Wie op de hoogte wil blijven van de koersen van tin kijkt op: Beursonline Hier vindt men de koersen van de aandelen van het verwerkingsbedrijf Alent.

CFTI is Conflict free Tin Initiative

Philips ondersteunt initiatieven van milieudefensie in een plan om in Indonesië de bevolking te helpen om de gevolgen voor het milieu te beperken. Als het tin is gedolven moet de natuur weer de kans krijgen te herstellen en men was op weg om dit te bewerkstelligen. Dit gebeurde op het eiland Bangka. Ben Knapen die staatssecretaris was van ontwikkelingssamenwerking heeft hierbij een rol gespeeld. Tragisch is echter dat er sedert 2014 weinig nieuwe initiatieven ontwikkeld zijn om het milieu te beschermen en de omstandigheden voor de bevolking te verbeteren. Het mooie eiland Bangka, gelegen ten oosten van Sumatra levert in 2020 een kwart van de totale wereldproductie aan tin. Het is dan ook nauwelijks voor te stellen wat dit betekent voor het leven van mens en dier in deze omgeving.
© 2013 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Platina: beleggen in platinaPlatina: beleggen in platinaPlatina is als grondstof meer waard dan goud. Platina is een veelgevraagde grondstof en is tegelijkertijd zeldzaam. Plat…
Beleggen in edelmetaal palladiumBeleggen in edelmetaal palladiumPalladium is een edelmetaal waarvan bekend is dat het straks onbetaalbaar wordt, maar waarvan men niet weet wanneer dat…
Beginnen met aandelenJe hebt flink gewerkt en wat centen opzij gezet en besluit dat je wel eens een gokje wilt wagen, en wel met aandelen. Ma…
Preferente aandelen & voordelen van preferente aandelenPreferente aandelen & voordelen van preferente aandelenOver preferente aandelen hoort u niet zo vaak, maar preferente aandelen hebben een aantal voordelen boven de gewone aand…

Welke kosten horen bij een woning kopen?Een woning kopen is voor velen spannend, leuk en waarschijnlijk de grootste aankoop in hun leven. Bij een woning kopen h…
Hoe kan je besparen en geld overhouden met winkelenHoe kan je besparen en geld overhouden met winkelenHoe kan je eenvoudig duizenden euro’s besparen en flink veel geld overhouden met winkelen? Het kan zeker wel, want een r…
Bronnen en referenties
  • Milieudefensie.nl
  • Artikel Jan de Koning; de telegraaf.
  • www.rijksoverheid.nl
  • www.Beursonline.nl
  • https://www.france24.com/en/asia-pacific/20200306-reporters-indonesia-s-tin-slaves-bangka
Reactie

Saskia Nieuwpoort, 09-05-2017
Ik heb een grote tinnen beker, waar kan ik die verkopen? Reactie infoteur, 09-05-2017
Hallo Saskia,
Het is altijd mogelijk om op een antiekbeurs de tinnen beker eerst te laten beoordelen en de prijs te laten bepalen wat de waarde is. Daarna kun je op verschillende manieren de beker te koop aanbieden. Via een beurs of zelfs via website's zoals Marktplaats.
Veel succes,
met vriendelijke groet,
Celientje 1

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 29-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.