Preferente aandelen & voordelen van preferente aandelen

Preferente aandelen & voordelen van preferente aandelen Over preferente aandelen hoort u niet zo vaak, maar preferente aandelen hebben een aantal voordelen boven de gewone aandelen. Preferente aandelen hebben voorrang op de gewone aandelen en meestal een vast bedrag per aandeel als dividend. Eigenlijk zijn preferente aandelen een combinatie van aandelen en obligaties. Van beide wat. Lees daarom hier meer over de preferente aandelen en hun voordelen.

Aandelen

Wie over aandelen leest en de beursfondsen op Euronext volgt, kijkt meestal naar de gewone aandelen. Eenvoudig verhandelbaar en ruim voor handen. Maar naast deze gewone aandelen zijn er ook preferente aandelen uitgegeven, waarin gehandeld kan worden.

Voordelen van preferente aandelen

Preferente aandelen worden ook wel prefs genoemd. Preferente aandelen hebben bepaalde voorrechten. De houders van preferente aandelen krijgen doorgaans een dividend percentage. Dat houdt in dat het dividend dat wordt uitgekeerd een vast percentage van de nominale waarde en niet, zoals bij gewone aandelen, een bepaald deel van de behaalde nettowinst. Wat er daarna overblijft voor een uitkering aan de aandeelhouders, is bestemd voor de houders van de gewone aandelen en certificaten. Het is zelfs zo dat sommige preferente aandelen ook in deze dividenduitkering nog eens meedelen. Dat betekent ook dat de preferente voorrang hebben op de gewone aandelen als de winst tegenvalt. De preferente aandeelhouders hebben bij een faillissement een voorkeurspositie boven de gewone aandeelhouders.

Nadelen van preferente aandelen

Een nadeel is dat de prefs relatief weinig worden verhandeld in Nederland, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten van Amerika. Bovendien zijn de prefs met vaste dividend percentages gevoeliger voor rentewijzigingen.

Beschermingsconstructies

Preferente aandelen worden ook gebruikt om beschermingsconstructies tegen overnames op te bouwen. Soms geven prefs door hun waarde disproportioneel extra stem bevoegdheden ten opzichte van de gewone aandelen.

Cumulatief preferente aandelen

Maar er zijn ook nog cumulatief preferente aandelen die worden verhandeld. Die worden wel cum prefs genoemd. De cumprefs hebben als extra voordeel, dat zij recht houden op de eventueel gemiste dividenden.Ook als het bedrijf een jaar slecht draait, houden deze cumprefs de jaren daarop het recht op de eventueel gemiste dividenden. Het recht op dividend cumuleert dus. Vandaar de naam van deze bijzondere categorie aandelen. Let wel, sommige cumprefs hebben evenals de preferente aandelen ook een vast dividend percentage, maar dat hoeft niet. Wel is het altijd zo, dat ze bij de dividenduitkering het recht van voorkeur hebben.

Euronext

Momenteel zijn vele preferente aandelen opgekocht en van de beurs gehaald. Wellicht zijn de Hunter Douglas Pref. iets voor u.

Slot

Het is jammer dat vele preferente aandelen in Nederland van de beurs zijn gehaald. In het buitenland zijn wellicht nog goede preferente aandelen te koop. Al met al is dit zeker reden om ook eens naar de preferente aandelen te kijken. Preferente aandelen hebben de eigenschappen van zowel een aandeel en een obligatie. Twee kansen op succes dus.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen: geld verdienen met aandelenBeleggen: geld verdienen met aandelenGeld verdienen zonder daadwerkelijk fysieke inspanning te leveren, klinkt bij de meeste mensen als muziek in de oren. He…
Beleggen in aandelen, hoe doe je dat?Beleggen in aandelen, hoe doe je dat?De lage spaarrentes hebben ervoor gezorgd dat steeds meer mensen er voor kiezen om te investeren in aandelen. Het kopen…
Beleggingsvormen: aandelenBeleggingsvormen: aandelenEr zijn veschillende beleggingsvormen. Eén vorm van beleggen is beleggen in aandelen. Een aandeel is een eigendomsbewijs…
Kempen European High Dividend Fund (NL0000293348)Kempen European High Dividend Fund (NL0000293348)Het Kempen European High Dividend Fund investeert in Europese bedrijven die dividend uitkeren. Het Kempen European High…

Goede doelen en beleggingenHistorisch gezien presteren aandelen beter dan de meeste andere vormen van investeringen. Enkele slechte jaren kunnen ec…
Beleggen of speculeren: daytradenBeleggen of speculeren: daytradenDaytraden is voor sommigen geen beleggen maar speculatie. Bij daytraden hebt u wel degelijk een strategie en u kunt veel…
Reacties

Djen, 29-04-2019
Hallo,

Waarom zijn gewone aandelen meestal duurder dan de preferente aandelen, terwijl aan preferente aandelen meer voordelen zitten? Reactie infoteur, 29-04-2019
Hallo Djen,
Preferente aandelen zijn meestal (bij cumprefs is er nog een inhaalslag mogelijk) niet gekoppeld aan de bedrijfswinst en reageren qua koers meer als een soort van bedrijfsobligaties.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Krol, 13-06-2012
Geachte

Bij verkoop van mijn aandelen +een preferentaandeel werden alleen de gewonnen aandelen uitbetaald. Klopt dit? Reactie infoteur, 12-04-2020
Beste Krol,
Neen, ook uw preferente aandeel is geld waard.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tummers, 19-09-2011
De voordelen zijn me zeer duidelijk, bestaan er ook ISIN nummers van of worden deze op een andere manier verhandeld? Reactie infoteur, 12-04-2020
Beste Tummers,
Ja, ook preferente aandelen hebben hun International Securities Identifying Number ofwel ISIN code.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. Bronzwaer, 15-05-2010
Preferente aandelen zijn inderdaad interessant. Het is alleen moeilijk om de exacte informatie te vinden. Waar kan ik bv de juiste condities over de preferente aandelen hunter Douglas vinden? Reactie infoteur, 12-04-2020
Beste A. Bronzwaer,
Misschien helpt dit u verder:

http://www.euronext.com/fic/000/057/188/571889.pdf

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dgvanremmerden, 19-03-2010
Ik heb 5000 preferente aandelen HUNTER DOUGLAS. Koers was 0,38.Nu 0,01.wat is er aan de hand? Reactie infoteur, 12-04-2020
Beste Dgvanremmerden,
Dat zijn wel hele grote schommelingen. De resultaten van vorig jaar waren niet geweldig, maar dat verklaart niet dit bizarre verloop. Het lijkt dat er vooral een grote partij plots vanaf wil.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 03-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.