Beleggen in edelmetaal palladium

Beleggen in edelmetaal palladium Palladium is een edelmetaal waarvan bekend is dat het straks onbetaalbaar wordt, maar waarvan men niet weet wanneer dat gaat precies gebeuren. Palladium is schaars en wordt maar op een paar plekken in de wereld gewonnen, terwijl het industrieel en vooral in de auto-industrie steeds meer gebruikt wordt. Als straks iedereen een auto met katalysator rijdt, is het palladium op. Beleggen in palladium dus, al dan niet palladium baren kopen of palladium munten? Palladium werd pas in 1803 als zeldzaam edelmetaal ontdekt. De prijs van palladium kan sterk schommelen, soms zijn prijsstijgingen van 60% mogelijk. Rusland is een belangrijke leverancier van palladium. Let op: door de waarde van deze edelmetalen is uw katalysator een gewild object voor autodieven.

Palladium kopen in 2023 of 2024


Beleggen in edelmetalen

Het beleggen in edelmetalen kent hoogten en dalen, maar de trend is toch vooral opwaarts doordat de vraag naar edelmetalen de komende jaren verder zal stijgen terwijl de productie van edelmetalen achterblijft. De schokken in de opwaartse trend komen vooral door de steeds terugkerende politieke onrust in de wereld. Bij het goud zien we dit regelmatig gebeuren. Goud wordt bij onrust en geopolitieke spanningen als een veilige haven gezien en zal vooral op die momenten fors in prijs stijgen. Bij palladium zien we eveneens een grote schaarste, maar zal de prijs vooral omhoog gaan als het gebruik van dit edelmetaal zal toenemen en die ontwikkeling is momenteel duidelijk gaande. Wie van de komende prijsstijgingen van palladium wil profiteren, belegt dan ook hierin. Niet te veel natuurlijk en altijd op het juiste moment, maar waarin belegt u dan en waarvoor wordt dit metaal gebruikt?

Waarin wordt palladium gebruikt?

Een groot deel van de vraag naar palladium komt vanuit de auto-industrie. In deze branche wordt het edelmetaal gebruikt bij de fabricatie van katalysatoren. Deze katalysatoren van auto’s bepalen grofweg 65% van het palladium gebruik in de wereld. Ongeveer 20% van het edelmetaal komt terecht in allerlei elektronische apparatuur, de rest bij uw tandarts en bij de juweliers. Het zal duidelijk zijn dat als een land als China zich meer op het milieu zal gaan richten, het aantal verkochte katalysatoren zal stijgen en ook de koers van het palladium. En niet alleen in China worden de milieu-eisen steeds strenger.

Waar productie van palladium, welke bedrijven?

Palladium vinden we als erts terug in Rusland, Zuid-Afrika, Canada en een beetje VS. De wereldproductie moet dus uit de mijnbouw uit deze gebieden komen. Een aantal grote bedrijven houdt zich met de productie van palladium bezig en zijn alle genoteerd aan één of meerdere grote beurzen:
  • Anglo Platinum Group. Het Zuid-Afrikaanse Anglo Platinum Group is wereldleider bij deze mijnbouw en is genoteerd aan zowel de South Africa's JSE Securities Exchange als de London Stock Exchange.
  • Impala Platinum en Lonmin Platinum die beide aan de London Stock Exchange zijn genoteerd.
  • Aquarius Platinum heeft zijn notering aan de Australian Stock Exchange.
  • Northam Platinum, Zuid-Afrikaans en genoteerd aan de Johannesburg Stock Exchange.
  • Norilsk Nickel. Norilsk Nickel is de grootste producent in Rusland. De aandelen hebben hun notering aan de Moscow Interbank Currency Exchange MICEX, de London Stock Exchange, de NASDAQ en de Berlijnse beurs.
  • Stillwater Palladium. Stillwater Palladium is genoteerd aan de New York Stock Exchange NYSE.
  • North American Palladium. North American Palladium is een Canadees bedrijf die we terug zien in de Toronto Stock Exchange TSX en de New York Stock Exchange AMEX.

Rusland domineert als aanbieder de palladium markt in belangrijke mate.

Beleggen in aandelen, maar fysiek palladium kopen kan ook

Natuurlijk kunt u in bovenstaande bedrijven beleggen als u uw voordeel wilt doen met de schaarste van dit edelmetaal. Sommigen geven er de voorkeur aan om edelmetalen ook fysiek in huis te hebben. Dat fysieke kopen kan nu ook met palladium. Er zijn via het internet palladiumbaren en palladiummunten te koop. De baren zijn in allerlei gewichten beschikbaar, van 1 troy ounce (31,1 gram) tot 1 kilo. De zuiverheid wordt aangeven door middel van het stempel UMICORE. Het voordeel van het kopen van fysieke palladium is dat u ernaar kunt kijken en het kunt vasthouden terwijl het in waarde stijgt, het nadeel dat u het veilig moet opslaan in huis en er btw over betaalt. Dan is het beleggen in de aandelen of de etf's die zijn uitgeven vaak toch een stuk eenvoudiger. De bekende munten zijn geslagen uit 999,5/1000 puur palladium. Voorbeelden zijn de Cook Islands Palladium munt en de Maple Leaf Palladium.

Slot beleggen in palladium

Niet vernieuwbare grondstoffen zoals goud, zilver, platina en palladium hebben gemeen dat ze alleen maar schaarser zullen worden. Dat betekent dat een belegging in deze edelmetalen zeker kan worden overwogen. Helaas weet niemand wat het juiste moment van aankoop is. Maar zelf niet beleggen in deze grondstoffen betekent wel zeker dat u de komende prijsstijgingen en rendementen zult mislopen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in edelmetalen: palladiumBeleggen in edelmetalen: palladiumGoud, zilver, koper, platina: allemaal edelmetalen die bij vrijwel iedereen bekend zijn. Echter wordt palladium vaak ver…
Beleggen in grondstoffen in 2020/'21Beleggen in grondstoffen in 2020/'21Beleggen in grondstoffen in 2022? Denk dan aan de bitcoin (BTC), ArcelorMittal, AMG, de handel in edelmetalen zoals goud…
Beleggen in goud, zilver en platina bij ABN AMROTijdens de kredietcrisis zijn de prijzen van edele metalen zoals goud, zilver en platina hard gestegen omdat veel belegg…
Afrikaans goud raakt opAfrikaans goud raakt opHet goud raakt op. Goud is schaars, de goudprijs en de prijs van andere grondstoffen zullen daardoor naar verwachting de…

Beleggen in nikkelBeleggen in goud, zilver en platina zijn bekende voorbeelden van beleggingsvormen. Echter zijn er nog veel meer mogelijk…
Beleggen in koperBeleggen in koperAls u eens rondkijkt op de beleggersmarkt dan zult u zien dat er veel mogelijkheden zijn om in te beleggen. Zo kunt u be…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 31-10-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.