Traditioneel beleggen versus CFD beleggen
Als u een beginnende belegger bent dan vliegen de beleggersbegrippen je om de oren. Begrippen zoals traditioneel beleggen en CFD beleggen komen voorbij. Als nieuweling op de beleggersmarkt kan dit nogal beangstigend zijn. Dit is nergens voor nodig, want traditioneel en CFD beleggen klinkt moeilijker dan het is.
Wat is traditioneel beleggen?
Als u wilt beleggen, dan kunt u dit doen op de beurs. Eigenlijk is de beurs niet de volledige naam, de effectenbeurs is officieel gezien de correcte benaming. Als u wilt beleggen op de effectenbeurs dan kunt u dit doen bij een beleggingskantoor of via een broker. Een broker is een tussenpersoon die bemiddelt bij de aankoop en verkoop van effecten. De definitie van beleggen is dat er geld wordt vastgelegd voor de langere of kortere termijn met als doel dat er winst wordt gemaakt. Er zijn diverse manieren om te beleggen, hiervan is is traditioneel beleggen de meeste bekende manier van beleggen. Een belangrijk kenmerk van het traditioneel beleggen is dat dat als u gaat beleggen dat u eigenaar bent van het desbetreffende effect. Daarnaast moet u bij het traditioneel beleggen altijd het volledige bedrag van de effecten inleggen. En traditioneel beleggen richt zich op de lange termijn en u kunt bij deze vorm van beleggen alleen winst maken bij een koersstijging.
Wat is CFD beleggen?
CFD beleggen is een manier van beleggen waarbij er gebruik wordt gemaakt van CFD’s. Een CFD is de afkorting voor Contract for Difference, het is dus een contract. Als u gaat beleggen in CFD’s dan bent u geen eigenaar van het contract, u leent als het ware het contract. Een belangrijk kenmerk van een CFD is dat het werkt met een hefboom. Door deze hefboom hoeft u zelf maar een gedeelte van de inleg te financieren. De rest van de inleg wordt gefinancierd door de andere partij, dit is meestal een broker. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een hefboom, kunt u met een groter aandelenpakket handelen dan wanneer u zou kiezen voor traditioneel beleggen. CFD beleggen richt zich op de korte termijn, u kunt de positie van het contract weer meteen sluiten. Bovendien kunt u bij deze vorm van beleggen winst maken bij zowel een koersstijging als een koersdaling.
Wat zijn de verschillen tussen traditioneel en CFD beleggen?
Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen traditioneel beleggen en CFD beleggen. Toch hebben traditioneel beleggen en CFD beleggen veel met elkaar gemeen, zo gaat het bij beiden om vormen van beleggen. En het gaat bij beide beleggingsvormen om het handelen in effecten. Bij traditioneel beleggen is het meest gebruikte effect een aandeel en bij CFD beleggen gaat het vaak om contracten. Er zijn echter ook belangrijke verschillen tussen traditioneel beleggen en CFD beleggen. Bij traditioneel beleggen bent u eigenaar van het effect, echter bij CFD beleggen bent u geen eigenaar. Een ander belangrijk verschil tussen traditioneel en CFD beleggen dat traditioneel beleggen gericht is op de langere termijn en u kunt alleen winst maken bij een koersstijging. CFD beleggen is juist gericht op de kortere termijn en u kunt zowel winst maken bij een koersstijging als bij een koersdaling.
Het belangrijkste verschil tussen traditioneel beleggen en CFD beleggen is dat er bij CFD beleggen gebruik wordt gemaakt van een hefboom.
Bij CFD beleggen wordt namelijk de inleg van de belegger vermenigvuldigd met een bepaalde factor, dit wordt de hefboom genoemd. Door deze hefboom kan een belegger met een grotere waarde aan effecten handelen. Dit klinkt misschien nog erg vaag en daarom wordt de werking van de hefboom in de volgende paragraaf toegelicht.
Hoe werkt de hefboom?
Daarom kunt bij CFD beleggen met een groter aandelenpakket handelen, dit komt omdat uw eigen inleg met een bepaalde factor wordt vermenigvuldigd. De hefboom wordt uitgelegd met een voorbeeld.
Stel u kiest voor de traditionele manier van beleggen. U besluit om 200 euro in te leggen en de koers stijgt vervolgens met 5 procent. Uw aandelen zijn door deze koersstijging 210 euro waard geworden. Uw winst is dus 10 euro. Als u besluit om te beleggen met CFD aandelen dan is er altijd sprake van een hefboom. U legt nu ook 200 euro in, echter door de hefboom worden uw aandelen meer waard. De hefboom bedraagt in dit voorbeeld 10 en daarom zijn de aandelen nu 2000 euro waard. U kunt nu dus gaan handelen met een aandelenpakket dat een grotere waarde heeft. Ook nu stijgt de koers met 5 procent en uw aandelen zijn 2100 euro waard. Uw totale winst is dus 100 euro. U heeft dankzij de hefboomwerking meer winst gemaakt, namelijk 90 euro meer. Door de hefboomwerking kon u met een grotere waarde aan effecten handelen en heeft u meer winst kunnen maken. CFD aandelen werken altijd met een hefboom en van te voren wordt altijd aangeven wat de hefboom is. De hefboom kan erg verschillen, de ene keer kan de hefboom 10 zijn en de andere keer 100.