Afrikaans goud raakt op

Afrikaans goud raakt op Het goud raakt op. Goud is schaars, de goudprijs en de prijs van andere grondstoffen zullen daardoor naar verwachting de komende jaren verder gaan stijgen. Hiervan willen de goudmijnen uiteraard ook profiteren, reden waarom ze ook veel goud delven. Ook Afrikaans goud is aantrekkelijk, maar in Zuid Afrika gaat dat delven steeds moeizamer en liggen er regelmatig stakingen op de loer. Het goud raakt op en zal zo alleen maar duurder worden. De vraag naar goud stijgt en als de onzekerheid in euro of dollar blijft, zal de goudprijs verder omhoog gaan.Dit edelmetaal zou nog wel eens flink in prijs kunnen stijgen, zeker als de wereldeconomie verder aantrekt. Beleggen in goud blijft altijd spannend doordat er grote fluctuaties in vraag en aanbod kunnen optreden en daarmee vele prijsfluctuaties.

Goud en grondstoffen worden schaars


Goudproducent Harmony Gold

Goudproducent Harmony Gold in Zuid Afrika is een grote producent van goud in Zuid Afrika. Harmony is er veel aan gelegen, om grote hoeveelheden goud te delven. Dat geldt ook voor de andere mijnen in Zuid Afrika. De goudprijs staat immers hoog. Toch staat de productie van goud in Zuid Afrika momenteel op het laagste niveau sinds 1922. Zuid Afrika delft al 120 jaar naar goud, maar de reserves raken op. Om toch het goud te bemachtigen, worden steeds meer risico’s genomen. Men delft nu vele kilometers onder de grond en dat gaat niet altijd goed. Kompels komen soms vast te zitten onder de grond door een falende lift.

Kosten goud delven lopen op

China is al de grootste producent van goud ter wereld. De rol van Zuid Afrika loopt terug en tegelijkertijd neemt de inbreng van China nog verder toe. Ook de kosten lopen op. Niet alleen door het noodzakelijke onderhoud, maar ook door de steeds lastigere bereikbaarheid van het goud. De veiligheidsstandaards in Rusland en China liggen beneden die van Zuid Afrika en eisen regelmatig hun tol. De veiligheidsstandaards zullen waarschijnlijk worden aangescherpt. De moeilijkere bereikbaarheid van het goud is qua problematiek vergelijkbaar met die bij het oppompen van olie: ook de vastgestelde oliereserve neemt af.

Goudprijs stijgt

Speculatie in goud, hogere kosten en een geringere goudreserve zullen naar alle waarschijnlijkheid leiden tot een hogere goudprijs. Om een beeld te geven: al in 1978 was al de verwachting dat in het tweede decennium van 2000 de goudmijnen in Zuid Afrika goeddeels leeg zouden zijn. We zijn nu al weer jaren verder en de vraag naar goud neemt verder toe. Vooral China is een grote afnemer van goud. Om zo veel mogelijk aan de vraag te kunnen voldoen worden in Zuid-Afrika nieuwe technieken om te delven toegepast. Maar die nieuwe technieken zijn duurder en niet altijd even succesvol.

Afrikaans goud is schaars, is vamping een oplossing?

Vamping heet de nieuwe techniek die in Zuid Afrika wordt toegepast. Daarbij worden vloeren en wanden opnieuw gestofzuigd, om te kijken of er misschien toch nog goud is achtergebleven. Maar of het helpt? De resultaten zijn vooralsnog niet geweldig. Harmony maakte onlangs dramatische winstcijfers bekend. Rode draad blijft, dat het allemaal moeilijker wordt en steeds meer geld gaat kosten.

Slot, schaarste grondstoffen dreigt

Doordat de vraag naar goud naar verwachting zal blijven toenemen en de voorraad goud op de wereld verder onder druk komt te staan, kan de goudprijs de komende jaren verder stijgen. Het wachten is op een verdere doorbraak van de goudprijs. Niemand weet wanneer dat zal gebeuren, de schommelingen in de goudprijs kunnen groot zijn, prijsstijgingen kunnen ook zo weer omslaan in prijsdalingen. De situatie in Zuid Afrika onderstreept alles nog eens dat goud een schaars en soms moeilijk te winnen edelmetaal is. Onzekerheid gaat gepaard met een stijging van de goudprijs, zeker als er te weinig aanbod is. En als er straks inflatie komt, zal de goudprijs nog verder stijgen. Misschien is het beleggen in goud ook wel iets voor u. Wie belegt, zoekt in veel gevallen een goede spreiding en daarbij kan een belegging in de grondstof goud zeker helpen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen en geld verdienen met beleggen in CFD's? De handel in goud is vooral aantrekkelijk voor wie de goudprij…
Koop goud – goud beleggingKoop goud – goud beleggingKoop ook goud, want de koers van het goud kan weer fors gaan stijgen. Over beleggingsgoud betaalt u geen btw. Het is een…
Goud, de goudvoorraden en de goudprijsGoud, de goudvoorraden en de goudprijsDe goudprijs is afhankelijk van de goudvoorraad, speculatie en economische onzekerheid. Hoeveel goud is er eigenlijk nog…
Goud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor d…

Royal Dubai & Golden Sun: Miljoenen ZwendelRoyal Dubai & Golden Sun: Miljoenen ZwendelFraude met betrekking tot vastgoedfondsen komt helaas veelvuldig voor. Investeer in vastgoed in het buitenland: minimale…
Weekopties zijn niet voor particulierenWeekopties zijn niet voor particulierenDe weekopties en dagopties werden ook voor particuliere beleggers ingevoerd. De weekopties genieten sindsdien van een to…
Reactie

Jacques Lehouck, 11-03-2008
Voorheen steeg de koers van Afrikaanse goudmijnen exponentiëel wanneer de goudprijs steeg, VOORAL de minst rendabele. Logisch: van verlies of minieme winst steeg de winst procentueel enorm bij de minste goudprijsstijging. Zijn de reserve's dan zo onmogelijk veel gedaald? De goudprijs moet toch mogelijk maken voorheen onrendabele reserve's toch te ontginnen. Naarmate de goudprijs steeg… daalden de mijnen (Harmony, Anglogold) Ook de daling van de rand (onkosten) zou de mijnen een stootje moeten geven.Niks van dat alles! Er is meer aan de hand dan het artikel laat uitschijnen. Wat? Reactie infoteur, 01-07-2020
Zoals het artikel aangeeft lopen de kosten in Zuid-Afrika onevenredig hoog op in vergelijking met bijvoorbeeld China. Dat neemt niet weg dat naarmate de goudprijs verder oploopt ook de mijnen in Zuid-Afrika rendabeler zullen worden. Wordt daar een kritische waarde overschreden, dan zal ook het aanbod vanuit Zuid-Afrika waarschijnlijk verder toenemen. Deze kritische waarde ligt nu echter een stuk hoger dan in het verleden.

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 26-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.