Geld verdienen met het schrijven oftewel verkopen van opties

Geld verdienen met het schrijven oftewel verkopen van opties Met opties zijn mooie winsten te behalen zonder dat je hiervoor grote investeringen hoeft te doen. Met het schrijven van opties ontvang je premie. Als alles meezit kun je als optieschrijver de ontvangen premie aan het einde van de looptijd van de optie houden. De schrijver van opties verdient geld aan het verstrijken van tijd. Het grootste deel van de opties expireert zonder waarde, dit betekent dat de optieschrijver het grootste deel van de tijd, diegene is die de winst maakt.

Opties

In de eerste plaats bestaan er twee soorten opties, namelijk de calloptie en de putoptie.

Calloptie

De bezitter van een calloptie heeft het recht om gedurende een bepaalde periode (dit is de looptijd van de optie) een aandeel te kopen voor een vooraf afgesproken prijs. Ook al ligt de koers van het betreffende aandeel op dat moment veel hoger. Door een calloptie te kopen speculeer je dus op een stijging van de koers van het onderliggende aandeel. Wanneer aan het eind van de looptijd (dit noemen we de 'expiratie') de koers van het aandeel onder de in de optie vermelde koers ligt, zal de optie waardeloos aflopen. De aandelen kunnen dan beter voor minder geld op de beurs worden gekocht. Wanneer de koers van de aandelen echter hoger is dan die van de optie, dan is het voordeliger om gebruik te maken van de optie, om op deze manier de aandelen goedkoper te verkrijgen.

Putoptie

Een putoptie is precies het tegenovergestelde van een calloptie. Een putoptie geeft de bezitter het recht een aandeel gedurende de looptijd te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Ook al ligt de koers van het betreffende aandeel op dat moment veel lager. Wanneer bij expiratie van de optie de koers van de aandelen hoger is dan de afgesproken prijs zal de optie waardeloos aflopen. Je kunt nu de aandelen voor meer geld van de hand doen op de beurs dan wanneer je de optie uitoefent. Wanneer bij expiratie de koers van het aandeel lager is dan de in de optie vermelde koers, zal de eigenaar de optie uitoefenen. Door een putoptie te kopen speculeer je dus op een daling van de koers van het onderliggende aandeel.

Opties kopen of verkopen

Je kunt een call- of putoptie kopen, hiermee koop je een recht, maar je kunt een optie ook verkopen en hiermee ga je een plicht aan. Wanneer je een optie schrijft, verkoop je een optie. De bezitter van de geschreven optie heeft een leveringsplicht. Gedurende de looptijd moet de verkoper de aandelen waar de optie over gaat kunnen leveren tegen het bedrag dat de uitoefenprijs van de optie wordt genoemd. De optieschrijver moet de aandelen leveren wanneer de koper van de optie, de optie uitoefent. De schrijver van de optie dient op dit moment de aandelen te leveren, we noemen dit een 'assignment'.

Expiratie van opties

Een optie heeft een vooraf vastgestelde looptijd. De dag dat deze looptijd eindigt noem je de expiratiedatum. Wanneer op deze expiratiedag de koers van de onderliggende waarde van de optie zich boven de uitoefenprijs bevindt loopt een putoptie waardeloos af. Andersom is het met de calloptie, wanneer de koers zich onder de uitoefenprijs bevindt op de dag van expiratie loopt de calloptie waardeloos af.

Optie in of out the money

Calloptie

Wanneer de koers van de onderliggende waarde zich boven de uitoefenprijs van de optie bevindt noemt men dit bij callopties 'in the money'. Wanneer de koers van de onderliggende waarde zich onder de uitoefenprijs bevindt noem je dit bij callopties 'out the money'.

Putoptie

Wanneer de koers van de onderliggende waarde zich boven de uitoefenprijs van de optie bevindt noemt men dit bij putopties 'out the money'. Wanneer de koers van de onderliggende waarde zich onder de uitoefenprijs bevindt noem je dit bij putopties 'in the money'.

Dit zijn voor de optieschrijver belangrijke gegevens. De optieschrijver wil dat op de dag van expiratie zijn optie out of the money is, de winst is dan maximaal.

Schrijven van opties

Een optie heeft een bepaalde waarde, dit is de prijs waar de optie voor wordt verhandeld. Deze prijs wordt door verschillende factoren beïnvloed. De prijs waarvoor de optie wordt verhandeld noem je ook wel de premie. De premie is het bedrag dat de optieschrijver ontvangt als hij een optie verkoopt. Een groot deel van deze premie bestaat uit zogenaamde tijdswaarde. Bij out of the money-opties bestaat de premie eigenlijk volledig uit tijdswaarde. Gedurende de looptijd van de optie loopt deze tijdswaarde er langzaam uit. Hoe dichter de optie bij de datum van expiratie komt hoe sneller de tijdswaarde eruit loopt. Als de optie uiteindelijk waardeloos afloopt op de expiratiedatum kan de optieschrijver de ontvangen premie volledig houden.

Opties expireren vaak waardeloos

De meeste opties expireren waardeloos. Een onderzoek dat werd uitgevoerd in 2014 liet zien dat 75-80% van de opties uiteindelijk out of the money expireren, dit betekent dat bij al deze opties uiteindelijk de optieschrijver de volledige premie kan houden. Hierdoor lijkt het schrijven van opties een goede beleggingsstrategie om structureel geld te verdienen.

Risico’s bij het schrijven van opties

Calloptie schrijven

Vooral het ongedekt schrijven van callopties brengt veel risico’s met zich mee. Ongedekt schrijven betekent dat de optieschrijver de betreffende aandelen niet in het bezit heeft op het moment dat hij de optie schrijft. Wanneer het betreffende aandeel nu enorm stijgt, en de optie wordt uitgeoefend, heeft dit tot gevolg dat de optieschrijver de aandelen moet kopen tegen de enorm gestegen koers en deze dan moet leveren voor de uitoefenprijs van de optie. Je kunt dit risico beperken door vooraf de aandelen waar de optie over gaat te kopen. Wanneer de optie nu wordt uitgeoefend heb je de aandelen die je op dat moment moet leveren al in je bezit, we noemen dit gedekt schrijven van opties. De strategie van het gedekt schrijven van een calloptie noemen we de 'covered call'.

Putoptie schrijven

Bij het schrijven van een putoptie is het maximum verlies beperkt tot de prijs van de onderliggende waarde die je tegen de uitoefenprijs moet kopen. Wanneer een putoptie wordt uitgeoefend moet de schrijver van deze putoptie de aandelen kopen voor de uitoefenprijs.

Nadelen opties schrijven

Naast de genoemde risico’s is er nog een tweetal nadelen bij het schrijven van opties.

Winst gelimiteerd

Een eerste nadeel is dat je winsten gelimiteerd zijn. Je winst bij het schrijven van een optie is altijd maximaal de ontvangen premie. Echter is de winst bij het kopen van bijvoorbeeld een calloptie onbeperkt.

Marginverplichting

Een ander nadeel is de 'marginverplichting'. Doordat je bij het schrijven van opties geld achter de hand moet houden voor het eventueel nakomen van je aangegane verplichtingen moet je bij je broker een bepaald bedrag op de rekening aanhouden. Dit bedrag dat je van je broker beschikbaar moet hebben noemen we de margin.

Wat als een optie in the money expireert

Als een optie in the money dreigt te expireren kan de optieschrijver ervoor kiezen om zijn verlies te nemen door te optie voor expiratie terug te kopen. Een andere mogelijkheid bij het schrijven van opties is om de in the money-optie door te rollen. De optie wordt dan teruggekocht maar er wordt meteen een nieuwe optie met een latere expiratiedatum of een hogere uitoefenprijs verkocht.
© 2020 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen; wat is een putoptie?Beleggen; wat is een putoptie?Een putoptie geeft het recht om aandelen tegen een vooraf vastgestelde prijs te verkopen. Degene die een putoptie koopt…
Beleggen in optiesBeleggen in optiesMet de huidige rentestanden op een spaarrekening loont het niet meer om te sparen. De rente is minder dan de inflatie. D…
Beleggingsvormen toegelichtBeleggingsvormen toegelichtBeleggen is risico lopen. Er zijn verschillende beleggingsvormen die een groot of klein risico met zich meebrengen. Bij…
Dekkingsverplichting optimaal benuttenDekkingsverplichting optimaal benuttenVoor het schrijven van opties wordt door de banken een dekkingsverplichting gevraagd. Hoeveel dit is kunt u met de marge…

Beleggen in goud met de iShares Physical Gold-ETFBeleggen in goud met de iShares Physical Gold-ETFDe iShares Physical Gold-ETF is een ideaal product voor de belegger die wil investeren in het edelmetaal goud, zonder di…
NN Hoog Dividend Obligatie Fonds (NL0006311813)NN Hoog Dividend Obligatie Fonds (NL0006311813)Het Nationale Nederlanden Hoog Dividend Obligatie Fonds is een Nederlands beleggingsfonds dat belegt in obligaties met e…
Bronnen en referenties
  • The Complete Guide To Option Selling, McGraw-Hill Education; 3 edition (2014) Auteurs: James Cordier en Michael Gross, ISBN: 978-0071837620
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Optie
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 14-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.