Euro omhoog - gevolgen daling dollar
Begin 2020 daalde de euro ten opzichte van de dollar, medio 2020 stijgt de euro omdat de Europese economie ondanks corona het niet slecht doet. Er wordt voor 2021 een verdere stijging van de euro verwacht. Wat als de euro inderdaad duurder wordt in 2022? Wat zijn de gevolgen van een hogere euro voor de Nederlandse economie en de inflatie in ons land? De goudprijs bijvoorbeeld luidt in dollars, terwijl voor u bij de juwelier de waarde in euro's relevant is. Wat gaat de euro ons in 2021 brengen?
De koers van de euro
Euro omlaag bij een euro crisis
Het vertrouwen van beleggers in Europa vertaalt zich ook in de koers van de euro ten opzichte van andere munten in de wereld. Waar het tot voor kort goed gebruik was om te speculeren op een lagere euro, ligt medio 2020 juist de Amerikaanse dollar onder vuur, mede door de vele uitbraken van corona. Waar een aantal jaar geleden de koers van de euro rond de 1,5 dollar lag, is de euro medio 2020 ongeveer 1,15 waard, voorjaar 2021 is dat 1,20. Als de euro stijgt, vertrouwen de beleggers de euro meer dan de dollar. Wat er met de euro gebeurt is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de policy van de ECB en de kracht van de Europese economie.
Voordelen daling euro
Doordat we variabele wisselkoersen hebben zijn er periodes waarin de euro sterker wordt ten opzichte van de dollar en periodes waarin de waarde van de euro relatief daalt. Op 3 april 2017 was de waarde van de euro nog maar 1,0635 dollar, medio januari 2019 is dat 1,14 dollar, begin 2020 ongeveer 1,10 en eind 2020 ongeveer 1,15. De optimisten wezen bij de daling vooral op de voordelen van een dalende euro ten opzichte van andere munten. Zo is Nederland een belangrijk export land en wie goedkoper kan exporteren, kan ook meer exporteren. Dat is dus een goede zaak. Het betekent meer export en waarschijnlijk meer werkgelegenheid. Maar dat geldt alleen maar voor export die ook de grenzen van Europa verlaat. Binnen Europa zitten we allemaal met dezelfde euro en helpt een goedkopere euro dus niets.
Nadelen dalende euro
Een belangrijk nadeel van een dalende euro is de import van inflatie. Wat we importeren van buiten Europa wordt voor ons duurder. Denk dan vooral aan alles wat met olie te maken heeft. Niet alleen de brandstof en de benzine, maar alle afgeleide producten. Ook alles wat van plastic is gemaakt. Een lagere euro holt de koopkracht dus ook uit, een hogere euro geeft ons extra koopkracht in het buitenland. Maar omdat de inflatie in 2020 en 2021 nog relatief laag is, zou de import van inflatie geen ramp zijn voor de economie.
Euro stijgt in 2021
Een aantal economen verwacht in 2021 een verdere stijging van de euro. Immers de Europese economie krabbelt aardig op uit de corona crisis. Tegelijkertijd wordt er een zwakkere dollar verwacht. De Amerikaanse staatsschuld is hoog en president Trump lijkt alles op alles te zetten om de waarde van de dollar laag te houden en goedkoper te maken. Speculanten gaan in 2021 long op de euro versus dollar. De eerdere voordelen van een lage euro, kunnen nu dus omslaan in nadelen. Op de beurs kan ook van de nadelen worden geprofiteerd.
Vertrouwen in de euro en de koers van de euro omhoog
De koers van de euro hangt samen met het vertrouwen dat in de munt bestaat. De dollar houdt niet zozeer zijn waarde omdat de Verenigde Staten het financieel zo goed doen, maar omdat de dollar een wereldmunt is die men meer vertrouwt dan de euro. Tot voor kort kwam het vertrouwen in een Europees land vooral tot uitdrukking in de rente die de staat moest betalen om zijn leningen en staatsschuld te financieren. De noordelijke landen in Europa betaalden duidelijk een lagere rente dan de zuidelijke landen als Italië, Griekenland en Portugal. Maar dit beeld is aan het veranderen, Europa doet het economisch steeds beter wat een grote steun betekent voor de koers van de euro. Dat betekent een hogere koers. We zien de verslechtering ook aan de kapitaalvlucht vanuit de de VS die momenteel plaatsvindt. Wat ook de VS en de dollar niet helpt is dat China uit de financiering van de Amerikaanse staatsschuld dreigt te stappen en dat China en de VS regelmatig met elkaar in de clinch liggen. Denk aan het handelsverdrag dat er maar niet wil komen en de strubbelingen met Huawei.
Kapitaalvlucht uit Europa zou slecht zijn
De kapitaalvlucht uit Europa zwakt af. Europa is in 2021 gewild om zijn economische vooruitzichten en stabiliteit. Hierdoor is er ook meer geld in ons land beschikbaar om de economie te financieren. Niet voor niets hebben vele centrale banken in de wereld eerder de kredietkraan naar Europa opengezet. Natuurlijk zijn ook speculanten al weer druk bezig met het dumpen van dollar om zodra de euro omhoog gaat, te cashen. Natuurlijk horen schommelingen ook bij de markt, maar onevenwichtigheden moeten niet te lang duren.
Beleggers en een hogere euro
Ook u kunt profiteren van een hogere euro met allerlei beleggingsproducten en met de
Forex trading, maar dat is wel risicovol. Daar staat tegenover dat er ook veel winst mee kan worden gemaakt. Let ook op de
goudprijs die meestal in dollars luidt en nu omgerekend naar euro's automatisch waarschijnlijk minder oplevert. Als in de krant staat dat er records worden gebroken, zijn dat records in de dollar en is het wel verstandig om te berekenen hoeveel wint u op goud maakt gemeten in euro's. Die winst is er wel (goudprijs stijgt behoorlijk), maar is in euro's zeer waarschijnlijk lager dan in dollar. Als de onzekerheden toenemen en de rente laag blijft, zal de goudprijs verder omhoog kunnen gaan. Een duurdere euro is slecht voor onze export en omdat de grote multinationals voor winsten maken in dollars, kan hun beurskoers omlaag gaan respectievelijk minder stijgen dan gehoopt. De de winsten in dollars moeten namelijk worden omgerekend in euro's en dan kan hun winst nog wel eens fors tegenvallen.
Goedkoop op vakantie in de VS
Een groot voordeel voor de Europeanen is dat zij met een duurdere euro in de portemonnee veel goedkoper kunnen reizen naar de Verenigde Staten en andere bestemmingen die hun prijzen in dollars berekenen. Een duurdere euro betekent meer koopkracht. De inflatie in de EU kan dan nog verder omlaag.
Lees verder