Inflatie en beleggen in aandelen en obligaties

Inflatie en beleggen in aandelen en obligaties Als de inflatie stijgt, waarin kunt u het beste beleggen als de inflatie toeneemt en misschien wel een hyperinflatie dreigt door het ruime monetaire beleid, corona en de oorlog Rusland Oekraine? Welk beleggingsadvies is verstandig? Beleg daarom ook voor een deel van uw vermogen min of meer inflatiebestendig en laat de inflatie bij uw beleggingen in uw voordeel werken en niet alleen in uw nadeel.

Inflatiegevaar

De Duitsers vrezen het al enige tijd en ook andere landen krijgen er op enig moment mee te maken: een toenemende inflatie. Inflatie is normaliter een teken van een toenemende economische activiteit en hoeft niet per se een nadeel te zijn. Maar inflatie terwijl de rente door de ECB laag gehouden wordt, is raar. Immers een lage inflatie zal leiden tot meer schulden maken die worden gebruikt om economische activiteiten te genereren en die activiteiten zullen de inflatie verder aanwakkeren. Er kan een moment komen dat dit zodanig uit de hand loopt dat de rente in forse stappen zal moeten worden verhoogd. In de Verenigde Staten waar het ruime monetaire beleid nog eerder werd toegepast dan in Europa, zal naar verwachting de rente niet snel verder worden verlaagd en misschien wel verhoogd om oververhitting van de economie te voorkomen en de inflatie te beteugelen. Maar wat betekent dit vooruitzicht voor uw beleggingen?

Inflatie en inflatiebestendig beleggen in aandelen

Beleggers behoren een wat langere beleggingshorizon te hebben en dus te anticiperen op de mogelijkheid van meer inflatie. Dat hoeft niet met het totale vermogen te gebeuren, maar een goede belegger spreidt zijn beleggingen en ziet ook kansen als de inflatie toeneemt. Hoe maakt u van een nadeel een voordeel op de effectenbeurs? Door te beleggen in zaken die in waarde stijgen als de inflatie stijgt.

Beleggen in grondstoffen horen bij het beleggingsadvies

De prijzen van grondstoffen zijn vrijwel direct gerelateerd aan de inflatie en andersom zorgen hogere grondstofprijzen voor inflatie. Denk aan grondstoffen als:
  • Granen, koffie, cacao, suiker, tarwe, katoen.
  • Goud, zilver, palladium en platina.
  • Olie en gas.
  • Koper, steenkool en ijzererts.
  • Zand, grind, klei, cement.

Bij de edelmetalen kunt u fysiek goud of zilver kopen, bij de andere grondstoffen gaat het in de meeste gevallen om aandelen in de producerende of verwerkende bedrijven van grondstoffen. Misschien is het kiezen voor een beleggingsfonds wel het eenvoudigste, u hebt een goede spreiding binnen uw portefeuille en profiteert van de prijsstijgingen. Ook bedrijven als Unilever en Albert Heijn kunnen profiteren van prijsstijgingen maar dan is wel een belangrijke voorwaarde dat de inflatie niet zodanig uit de hand loopt dat consumenten veel minder te besteden zullen hebben. Misoogsten kunnen ook van invloed zijn op de grondstofprijzen en natuurlijk de kartelafspraken omtrent olie en gas.

Vastgoedfondsen en infrastructuur

Zolang de economie niet in elkaar klapt, kunnen juist vastgoedfondsen en infrastructuurgerelateerde bedrijven profiteren van inflatie. Cement wordt duurder, stenen worden duurder, asfalt wordt duurder en die prijzen zullen worden doorberekend aan de afnemer van de producten. In zijn algemeenheid zal bij een prijsstijging de winstmarge groter zijn en daar profiteert u dan als belegger weer van.

Beleggen in variabele rente obligaties

Kies als u op de inflatiegolf vooruit wilt lopen niet voor de gewone obligaties maar voor de variabele rente obligaties, ook wel floating rate notes genoemd. Deze obligaties stijgen in waarde als de rente toeneemt, en dat zal op enig moment zeker gaan gebeuren. In tijden van weinig inflatie, toen zelfs gesproken werd over de dreiging van deflatie, zijn de variabele rente obligaties een slechte belegging geweest, maar zodra het rentebeeld verandert, leveren deze obligaties een stevig rendement op.

Beleggen in bedrijven die de inflatie kunnen doorberekenen

Let op de bedrijven die de prijsstijgingen kunnen doorberekenen, zij kunnen veel van hun waarde behouden en uitbreiden. Moeilijker ligt dit bij bedrijven die vooral gebaseerd zijn op groei en waar de winsten vooral in de toekomst liggen. Een hogere disconteringsvoet betekent voor hen al snel lagere beurskoersen. Banken kunnen het goed doen, maar lopen ook een verhoogd risico als schulden oplopen en meer bedrijven failliet kunnen gaan doordat ze de hogere grondstoffen niet meer kunnen betalen.

Conclusie

Beleggen is vooruitzien, wordt er wel gezegd. Welnu de inflatie nam zichtbaar toe dat zal naar verwachting zo doorgaan. Er is namelijk heel veel geld (te veel?) in omloop. Wie zijn beleggingsportefeuille niet op tijd aanpast, kan dan worden geconfronteerd met forse koersdalingen. Ook nu is een goede spreiding van beleggingen het toverwoord. Kies er daarom voor om een deel van uw vermogen te beleggen in zaken die wel inflatiebestendig zijn en zelfs kunnen profiteren van prijsstijgingen. Win waar nodig op tijd beleggingsadvies in zodat u op de situatie bent voorbereid en er uw voordeel mee kunt doen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in grondstoffen in 2020/'21Beleggen in grondstoffen in 2020/'21Beleggen in grondstoffen in 2022? Denk dan aan de bitcoin (BTC), ArcelorMittal, AMG, de handel in edelmetalen zoals goud…
Obligaties geven meer historisch rendement dan aandelenObligaties geven meer historisch rendement dan aandelenHet zijn bange tijden voor beleggers in aandelen. In slechts enkele maanden is de index van de AEX teruggelopen van zo’n…
5 Tips voor veilig en minder risicovol beleggenAls je wilt gaan beleggen is het verstandig om je goed voor te bereiden en te weten hoe alles in zijn werk gaat op de be…
Beleggen in omgekeerd converteerbare obligatiesBeleggen in omgekeerd converteerbare obligatiesBeleggen in converteerbare obligaties, beleggen in convertibles? Met de converteerbare obligaties is veel geld te verdie…

Duurzaam beleggen: hoe beleggen investeerders je geld?Anno 2017 is groen en duurzaam beleggen sterk in opkomst. Niet alleen kan dit een belastingvoordeel opleveren voor fonds…
Beleggen in goudmijnen en zilvermijnenBeleggen in goudmijnen, maar ook in zilvermijnen kan zeer lucratief zijn voor beleggers. Het is alleen niet makkelijk om…
Bronnen en referenties
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 24-05-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.