Wat gaan de dollarkoers en euro doen?

Wat gaan de dollarkoers en euro doen? Wanneer iemand over de dollar spreekt, denk u waarschijnlijk meteen aan de Amerikaanse dollar. Maar veel meer landen hebben een eigen dollar als valuta. Zo is de Australische dollar na de Amerikaanse dollar de meest verhandelde dollar ter wereld. Het maakt bovendien nogal wat uit welke dollar u in handen krijgt. Ter illustratie volgen onderstaand wat voorbeelden. Maar wat gaat de Amerikaanse dollar doen en wat de euro? Ligt een crash van de euro in het verschiet of zal de euro zich handhaven en juist de dollar in waarde dalen?

Inhoud


De dollarkoers

De wereldmunt bij uitstek sinds de Tweede Wereldoorlog is nog steeds de Amerikaanse dollar. Ook al wordt aan de houdbaarheid hiervan getwijfeld door de grote tekorten in Amerika, de opkomst van China en andere opkomende markten en een afkeer van de Amerikaanse buitenlandse politiek. Het is een munt die, sinds de komst van de euro in 2002, in waarde toenam naar circa 1,1 euro om te dalen naar een dieptepunt van circa 0,62 euro in 2007. Medio 2020 is de euro 1,16 dollar waard. Europeanen kunnen flink profiteren van de lage dollar. Valuta watchers verwachten overigens dat de dollar de komende tijd verder in waarde zal dalen. De Europese economie lijkt in 2020 immers sneller op te krabbelen dan de Amerikaanse.

Canada en de dollar

Canada heeft zijn eigen dollar, niet te verwarren met de Amerikaanse. Al in 1858 werd de Canadese dollar, C$ of CAD, ingevoerd. De provincie Nova Scotia en voormalige kolonie New Foundland gingen pas veel later over stag: New Foundland wachtte tot 1947. Vanaf 1970 werd de koers van de Canadese dollar los gekoppeld van de Amerikaanse dollar. Vooral vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw verloor de Canadese dollar in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar tot een waarde van circa 0,62 $. In mei 2008 was de waarde circa 0,99$, in juli 2020 is dat nog slechts 0,75$ (24% lager).

Australië en de dollar

Zoals de Amerikaanse dollar in vele landen wordt geaccepteerd als wettig betaalmiddel, geldt dat ook voor de Australische dollar in de Pacific: u kunt er mee betalen op de Kerseilanden, de Keeling-eilanden, de Norfolk-eilanden, Tuvalu, Kiribati en Nauru. Niet voor niets is de Australische dollar, AUD of A$, een veelvuldig verhandelde munt. Opvallend zijn ook de hoge rentetarieven in Australië. De Australische dollar is een relatief nieuwe munteenheid. Pas in 1966 verving in Australië de Australische dollar de Britse Pond. In 2008 heeft de Australische dollar tot dusverre de opmars van de $ niet kunnen volgen: begin 2008 was 1AUD=0,93$, medio september 2008 is dat circa 0,80$ en medio 2020 nog maar 0,71$ (10 % lager).

Nieuw Zeeland en de dollar

Ook in Nieuw-Zeeland heeft de dollar als wettig betaalmiddel, de NZ$. Ook dit is een relatief nieuwe betaaleenheid, ingevoerd in 1967. U kunt met deze kiwi dollar, zoals hij ook genoemd wordt, ook betalen op de Cook Islands, Niue, Tokelau eilanden, en Pitcairnei eilanden. De koers van de Nieuw-Zeelandse dollar werd losgelaten in 1985 en bedraagt medio september 2008 circa 0,46, ofwel 0,65$. Medio 2020 is de koers gelijk aan 0,66$. Geen groot verschil dus.

Singapore en de dollar

Met de onafhankelijkheid in 1967 werd de Singapore dollar, SGD ofwel S$, ingevoerd. Sinds de Aziatische crisis eind vorig eeuw is er sprake van een bestendige economische groei en relatief sterke munt. Zo bedraagt 1SGD al jaren globaal 0,70$ en medio 2020 is dat 0,72$.

Einde dollar als reservemunt

De dollar heeft nogal wat opmerkelijke bewegingen gemaakt. De economische crisis en de afwaardering van de Verenigde Staten drukten de koers van de dollar naar beneden. Denk ook aan uitlatingen van olie exporterende landen dat het zwarte goud maar eens in euro's moet worden betaald in plaats van dollars. Dit doet de koers van de Amerikaanse dollar natuurlijk ook geen goed. Trump doet er alles aan om de koers van de dollar relatief laag te houden, omdat dat beter voor de Amerikaanse export is. Er is (achter de schermen) ook een fel gevecht gaande met China over de wereldmunt. Bij een afwaardering van de VS is het de vraag hoe lang de dollar nog de status van reservemunt zal kunnen behouden. Maar is er wel een alternatief? China zou wel willen, maar kan nog niet. Bovendien heeft ook China grote reserves in dollars en heeft daarom geen baat bij een lage koers. Over een paar jaar misschien, maar nu nog niet. Misschien trekt de koers wel op eigen kracht weer aan als ook de wereldeconomie aantrekt.

Liever de dollar dan de euro

De euro dan? De euro lijkt in 2020 aan een opmars bezig, gesteund door het herstelfonds dat in juli 2020 werd afgesproken. Feit blijft voorlopig dat niet alle landen in Europa even solvabel zijn. Denk aan Griekenland , Italië, Portugal met zijn enorme tekorten. Zal deze landen hun uitstaande leningen wel kunnen terug betalen en hoe vaak moeten andere landen in Europa nog voor elkaar in de bres springen. De dollar kan weer een revival inzetten als de problemen met corona voorbij zijn en dan is de kans toch groot dat eerder voor de dollar dan de euro zal worden gekozen. Dan is een nieuwe klim van de dollar meer het gevolg van de zwakte van de euro dan van de kracht van de green back. Sommigen spreken nu al van het einde van de euro.

Wat gaat de euro doen?

De kracht van de euro is sterk afhankelijk van de kracht van de EU, de beteugeling van een mogelijke eurocrisis, het rentebeleid en de impact van corona (de VS zijn zwaar getroffen). In relatief korte tijd klom de waarde van de euro ten opzichte van de dollar in 2020 op van 1,10 in januari 2020 naar 1,17 begin augustus 2020, een stijgende lijn, waarvan niemand weet hoe lang deze lijn nog verder omhoog zal gaan.

Hoogste spaarrente

Een lage dollar doet automatisch de goudprijs stijgen. In dollars, maar ook in euro's. Medio 2020 staat de goudprijs dan ook niet voor niets op 1.900 dollar, een forse stijging ten opzichte van het begin van het jaar. Een hoge spaarrente is bijna nergens te halen in 2020 en ook dat werkt in het voordeel van de goudprijs. Deze lage rente zorgt er ook voor dat de woningmarkt in 2020 nog steeds floreert. Maar wat dan met uw geld? Denk aan grondstoffen en de woningmarkt. Er is wel een hele grote maar in 2020, niemand weet hoe lang we last houden van corona en of er een tweede en misschien wel een derde golf zal komen.

Lees verder

© 2008 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dollar, de alsmaar dalende dollarDollar, de alsmaar dalende dollarDe dollar is sterk gedaald ten opzichte van de euro en zal dat ondanks de huidige euro crisis waarschijnlijk blijven doe…
Wat is een wisselkoers?We zien het vaak op televisie: de wisselkoers van de Euro ten opzichte van de Dollar is gedaald, of andersom natuurlijk.…
Dollar, profiteren van de lage of hoge dollarkoersDollar, profiteren van de lage of hoge dollarkoersAls de dollar laag staat is het zeker interessant om te kijken hoe wij Europeanen daar ons voordeel mee kunnen doen, maa…
De financiële bom is in handen van ChinaDe financiële bom is in handen van ChinaDe schuldenberg van de VS is inmiddels immens te noemen. China beschikt over schatten aan financiële reserves en investe…

Armoede onder de rijkenDe meeste mensen met een groot vermogen uiten het niet aan de buitenwereld. De mensen die willen laten blijken dat ze ri…
PrijselasticiteitHet gedrag van de consument wordt vooral bepaald door wat hij wil en wat hij kan. Wat hij wil consumeren hangt af van zi…

Reageer op het artikel "Wat gaan de dollarkoers en euro doen?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 04-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Special: Spaarrente verwachting 2020
Schrijf mee!