Eenvoudig beleggen: beleggen in AEX fondsen

Eenvoudig beleggen: beleggen in AEX fondsen Er zijn tal van mogelijke beleggingsstrategieën of beleggingstactieken in de loop der tijd uitgevonden, gepropageerd en weer verdwenen. Uiteindelijk is er altijd de kans dat een beleggingsstrategie faalt; echter zijn er ook mooie rendementen te maken bij beleggen, zolang het maar met verstand gedaan wordt. Het beleggen in een beperkt aantal AEX fondsen biedt een raamwerk om beleggingsrisico’s terug te dringen.

De AEX

De Nederlandse AEX is een samengestelde index van 25 verschillende bedrijven, welke als een graadmeter geldt voor de Amsterdamse effectenbeurs van Euronext. Deze 25 bedrijven zijn de grotere bedrijven in Nederland, wat voor het beleggen enkele voordelen kent. Zo is het aantal aandelen van deze bedrijven enorm; men moet hierbij aan tientallen, zo niet honderden, miljoenen aandelen denken. Het voordeel hiervan is dat een grote order van bijvoorbeeld een pensioenfonds of een investeringsmaatschappij de prijs van de aandelen niet teveel beïnvloed. Er is voldoende vraag en aanbod om het evenwicht hiertussen redelijkerwijs in stand te houden.

Voordelen AEX-fondsen

Ook de modus operandi van grote bedrijven speelt een voordelige rol bij het beleggen; door de wereldwijde schaal waarop deze bedrijven opereren zal een lokale tegenslag het bedrijf minder doen bloeden dan bij kleinere bedrijven. Tevens hebben grotere bedrijven de mogelijkheid om agressiever marktaandeel te verwerven in nieuwe of opkomende markten. De grootte van de bedrijven heeft daarnaast natuurlijk nog het schaalvoordeel bij bijvoorbeeld productie of inkoop van grondstoffen.

De grootte van de bedrijven uit de AEX biedt naast de al reeds genoemde voordelen ook het voordeel van soliditeit; grote bedrijven vallen minder snel om dan kleinere ondernemingen. In sommige gevallen zijn de bedrijven zelfs te groot om failliet te gaan zonder dat de economie hierdoor beïnvloed wordt, waardoor overheden (soms in strijd met regelgeving) geneigd zijn om deze bedrijven te hulp te schieten indien ze toch onverhoopt in zwaar weer terecht komen.

Eenvoudig beleggen in AEX fondsen

Nu zijn enkele voordelen van de AEX fondsen ten opzichte van kleinere bedrijven genoemd met betrekking tot het beleggen in deze bedrijven. De vraag is vervolgens hoe het beleggen in deze fondsen aangepakt moet worden, zonder dat het een dagelijkse bezigheid wordt die meer tijd kost dan dat het geld oplevert. Eén mogelijke oplossing hiervoor is om enkele aandelen uit de AEX index uit te kiezen, een stuk of acht, negen is meestal wel voldoende. Het uitkiezen van deze bedrijven kan gebeuren op basis van verschillende criteria; een mogelijkheid is om te kiezen voor bedrijven die de recent een terugval in de aandelenkoers hebben meegemaakt en nu weer langzaam opkrabbelen of voor bedrijven te kiezen met het hoogste percentage dividend.

Informatie over de aandelen

Zodra er enkele aandelen zijn uitgezocht is het zaak om achtergrondinformatie over deze bedrijven en aandelen te vergaren. Dit hoeft niet door uitgebreide jaarverslagen door te spitten, maar kan ook geschieden door bijvoorbeeld bij online beleggingssites of online brokers de nieuwsgeschiedenis van de aandelen te bekijken, de historische koersen te bekijken en de adviezen met betrekking tot het aandeel door te nemen. Aan de hand hiervan kan er meestal wel een goede inschatting gemaakt worden van bedrijven welke de moeite waard zijn om in te beleggen.

Beleggingsstrategie

Zodra de inschatting gemaakt is, komt het erop aan om de betreffende bedrijven te volgen; dit hoeft geen dagelijkse bezigheid te zijn, maar zo’n twee à drie keer per week de aandelen en informatie over deze aandelen bekijken is wel noodzakelijk voor een belegger. Het komt in deze fase erop neer om de aandelen tegen een goedkope koers op te kunnen pikken; bijvoorbeeld na een dip in de aandelenkoersen of een beurscrash. Deze fenomenen komen vaker voor dan verwacht, maar wees niet te ongeduldig; wacht rustig een goede kans af. Zodra er aandelen gekocht zijn, is het vervolgens af wachten tot er een stijging plaatsvindt bij een van de bedrijven. Houdt er rekening mee dat het maken van winst op aandelen in sommige gevallen een kwestie is van jaren wachten om vervolgens in één week een grote winst te kunnen pakken. Een goede belegger raakt ook van mindere jaren niet in de stress, maar ziet hier mogelijkheden. Het bijkopen van aandelen van solide bedrijven op momenten dat ze flink gezakt zijn is bijvoorbeeld een goede strategie om het winstpotentieel van het aandeel op te vijzelen.
© 2011 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in aandelen met weinig geldBeleggen in aandelen met weinig geldVeel mensen denken dat je alleen kunt beleggen in aandelen met veel geld, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ook met weinig…
Beleggen: Analyse van het aandeelBeleggen: Analyse van het aandeelAandelenanalyse is een manier waarmee je kan bepalen wanneer en in welk aandeel je moet beleggen. Ook kan je met deze an…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.