Beleggingsfondsen: wat zijn hedge funds of hedgefondsen?

Beleggingsfondsen: wat zijn hedge funds of hedgefondsen? In de beurswereld kennen de zogenaamde "hedge funds" of hedgefondsen een grote opmars sinds het begin van de eenentwintigste eeuw. Hedgefondsen nemen een aparte plaats in in de wereld van de beurs en hebben bij het beleggerspubliek de naam om nogal vaag en abstract te zijn. Dit komt onder meer omdat hedgefondsen meer dan de normale beleggingsfondsen hun eigen regels en doelstellingen hebben en bepalen. Bovendien rekenen ze steeds op een hoog rendement, ook als het slecht gaat op de beurs. Vooral omwille van dit laatste stuit de werking van dit soort beleggingsfondsen op behoorlijk wat kritiek. Wat zijn hedgefondsen nu precies en hoe gaan ze te werk?

Wat zijn hedgefondsen?

Hedgefondsen of hedge funds zijn beleggingsfondsen die zich op alle mogelijke manieren proberen in te dekken of hedgen tegen een malaise of crisis op de beurs. De bedoeling is om een hoog rendement te behouden, ook wanneer het slecht gaat op de beurs. Hedgefondsen nemen een aparte plaats in in het internationale beurswereldje, vermits ze aan minder regels onderwerpen zijn dan de klassieke beleggingsfondsen. Hedgefondsen bepalen zowat hun eigen regels en doelstellingen.

Oorsprong naam "hedgefonds"

"Hedge"

De term hedgefonds is afkomstig van het Engelse woord hedge, dat letterlijk betekent: grens, begrenzing van een gebied of ruimte. In de financiële wereld is de betekenis uitgebreid naar "begrenzing of afbakening van financiële risico's". Je kan de hedgefondsen dus beschouwen als beleggingsfondsen die zich zoveel mogelijk willen indekken tegen onverwachte schommelingen op de financiële markten.

Defensief?

Ook hebben hedge funds de doelstelling om te anticiperen op schommelingen van de valuta's. Het is de bedoeling om door het beperken van de financiële risico's een zo hoog mogelijk rendement te halen. Op zich zijn hedgefondsen dus beleggingsfondsen met een defensief karakter, vermits ze zo veel mogelijk risico's willen vermijden.

Werking hedgefondsen

Beleggingscategorieën

Hedge funds hebben de doelstelling om zoveel mogelijk rendement te behalen met bepaalde categorieën van beleggingen. Ze kunnen beleggen in alle soorten categorieën, zoals bijvoorbeeld aandelen, obligaties of bepaalde valuta. De belangrijkste categorie hedge funds zijn de long/short aandelenfondsen.

Aandelen "shorten"

De long/short aandelenfondsen kopen aandelen die ze ondergewaardeerd vinden en verkopen aandelen die volgens hen overgewaardeerd zijn. Deze fondsen verkopen die aandelen echter zonder ze echt te bezitten, want ze lenen de aandelen bij financiële instellingen. Het verkopen op deze manier wordt ook wel "shorten" genoemd.

Kritiek hedgefondsen

Speculanten

In de internationale beurswereld hebben de hedgefondsen af te rekenen met heel wat kritiek. Hedge funds die speculeren op koersdalingen van aandelen of valuta's kunnen veel voordeel halen uit een beurscrisis. Veel winst maken terwijl de gewone beleggers grote verliezen maken, maken de hedgefondsen er niet populairder op.

Kosten

Criticasters stellen dat deze manier van handelen een risico inhoudt voor de stabiliteit van het hele financiële systeem. Andere punten van kritiek zijn onder meer het direct of indirect beïnvloeden van de aandelen van een onderneming en de vrij hoge kosten van de hedgefondsen.
© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hedge funds: beleggingsfondsenDe laatste jaren waren ze vaak in het nieuws, die hedge funds. Wat zijn het eigenlijjk voor beleggingsfondsen? Wordt bij…
Beleggen: wat is private equity nou eigenlijkBeleggen: wat is private equity nou eigenlijkPrivate equity is al lang geen nieuw fenomeen meer. Private equity partijen roeren regelmatig de trom op de beurs. Hoe g…
Sommige Nederlandse hedgefondsen zijn zeer succesvolSommige Nederlandse hedgefondsen zijn zeer succesvolHedge fondsen worden soms verward met het nemen van groot risico. Onterecht want een hedge fonds probeert juist zijn ris…
Wat zijn indexfondsen?Wat zijn indexfondsen? Wat zijn de voordelen en nadelen van indexfondsen en welke risico’s brengen deze beleggingsproduc…

Fiscalist als beroepFiscalist als beroepAls fiscalist bespaar je je klanten veel geld. Door jouw kennis van de ingewikkelde belastingwetgeving, kan jij als fisc…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hedgefonds,(bron geraadpleegd op 28/12/2015).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 16-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.