Welk beleggersprofiel heb ik?

Welk beleggersprofiel heb ik? Welk beleggersprofiel hebt u, welk risicoprofiel hoort bij uw beleggingen en hoe kunt u dat bepalen? Beleggen is kiezen voor een rendement met daarbij een zeker risico. Veel risico kan veel rendement betekenen, maar ook veel verlies. Om te weten wat bij u past zijn er meerdere beleggingsprofielen opgesteld. Hoeveel risico wenst u te accepteren? Voordat u kunt beleggen bij bank of broker, wordt het cliëntprofiel of risicoprofiel als beleggersprofiel opgemaakt. De doelen van de belegger en zijn risicoprofiel worden zo in beeld gebracht. Maar hoe eerlijk bent u met invullen. Gaat u toch risicovol beleggen of kiest u voor een gedegen beleggingsfonds waarbij voor u belegd wordt en het risico lager kan zijn?

beleggersprofiel, hoe zit dat?


Risicovol versus rendement beleggen

Meestal is het zo dat hoe lager het risico is, hoe lager ook het rendement is. Er zijn een aantal risico's:
  • Het risico op koersverlies bij dalende koersen;
  • Het risico van een slechte verhandelbaarheid van aandelen;
  • Ondernemersrisico en winstwaarschuwingen.
  • Valutarisico.

Toch wil de belegger een zo'n groot mogelijk rendement bij een zo laag mogelijk risico. Wat zo laag mogelijk is, hangt af van uw risico-profiel en uw cliëntprofiel.

Waarom een beleggersprofiel opstellen voor beleggers?

Het maken van een klantenprofiel of risicoprofiel is niet specifiek voor de financiële wereld. In vele takken van zorg, maar ook de marketing is een doelgerichte effectieve aanpak alleen goed mogelijk als men weet met wie men te maken heeft. Zo is het ook in de financiële wereld. Iedereen is ook daar gebaat bij een goed cliëntprofiel. Daarmee is het een tweesnijdend zwaard:
  • Voor de bank, broker of adviseur. Met het invullen van de vragenlijst wordt vooral duidelijk wat uw financiële doelen zijn en hoeveel risico u bereid bent te nemen en of u wel risicovol wil beleggen. De bank kan zijn instrumenten en rekenmodellen daarop afstellen. Bij onenigheid achteraf kan altijd naar het cliëntprofiel worden teruggegrepen,
  • Voor de klant zelf. Het invullen van de vragenlijst dwingt u, om goed na te denken over wat u met beleggen wilt bereiken en hoeveel risico u daarbij wilt lopen. Zeker als u nog onervaren bent, is dat zeer verstandig. Het geeft ook aan waar de kennislacunes zitten, die u beter kunt bijspijkeren.

De AFM houdt toezicht

Als grote financiële toezichthouder houdt de Autoriteit Financiële Markten AFM de naleving van het opstellen van een cliëntprofiel in de gaten. Niet voor niets, want het cliëntprofiel is niets minder dan de financiële bijsluiter van de aanstaande belegger. Het geeft inzicht in:
  • Uw houding ten opzichte van risico en rendement;
  • Uw behoefte om in controle te blijven;
  • Uw gedrag in financiële situaties. Wordt u er erg zenuwachtig van en bent u stressgevoelig;
  • De herkomst van uw vermogen en hoeveel u liquide wilt of moet houden;
  • Uw beleggingshorizon. Deze kan zeer kort zijn, of meer dan 7 jaar;
  • Het doel van uw beleggingen. Is het bedoeld als appeltje voor de dorst of als noodzakelijk extra inkomen op korte termijn;
  • Uw kennis en ervaring.

Het risicoprofiel van de belegger is onderdeel van uw beleggersprofiel, welke beleggersprofielen zijn er?

Als u de vragenlijst eerlijk invult volgt een bij u passend risicoprofiel. U bent dan:
  • Zeer defensief, wat voornamelijk uitnodigt tot veilig sparen en veilige staatsobligaties;
  • Defensief beleggersprofiel;
  • Neutraal beleggersprofiel;
  • Offensief, waardoor u zich richt op aandelen;
  • Zeer offensief. Denk aan opties, futures, turbo's en andere derivaten om te beleggen.

Eerlijk invullen van risicoprofiel, gaat u voor offensief beleggen?

Net zoals bij elke test is het belangrijk dat u de vragen eerlijk invult. Maar heel snel wordt de invuller ook duidelijk dat bijvoorbeeld het profiel Zeer Defensief niet samen zal gaan met hoge rendementen. Niet iedereen zal bovendien willen toegeven, dat hij er eigenlijk weinig verstand van heeft of dat hij eigenlijk heel snel last van stress heeft. En zo zijn er nog wel meer zaken aan te geven. Een eerlijk ingevuld risicoprofiel is nodig om:
  • Te bepalen hoeveel geld u kunt beleggen;
  • Hoeveel ervaring u heeft met beleggingen;
  • Wat uw beleggingshorizon is;
  • Hoeveel risico u bereid bent te lopen.

Slot beleggersprofiel opstellen

Met andere woorden, een belangrijke valkuil is het niet naar waarheid invullen van de vragenlijst en bijgevolg een onjuist profiel. De kansen hierop worden alleen maar groter, als de lijst volledig online wordt ingevuld zonder voldoende evaluatie door de bank. De bank, broker en adviseur zullen wanneer het fout gaat met uw beleggingen, allereerst teruggrijpen naar uw profiel. Maak een profiel aan dat bij u past en ga pas dan beleggen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom een clientprofiel maken voordat u gaat beleggen?Waarom een clientprofiel maken voordat u gaat beleggen?Vanuit de zorgplicht naar de client moeten adviseurs gedegen informatie van hun klant verkrijgen en zelf ook deugdelijke…
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Wat betekent Mifid voor u als particulierWat betekent Mifid voor u als particulierDe Europese regelgeving Mifid heeft een sterke invloed op beurzen en beleggers. Wat betekent Mifid 2 voor u? Wat voor be…
Vermogensstructurering en rebalancingVermogensstructurering en rebalancingVermogensstructurering (of strategische assetallocatie) = vermogen spreiden in een bepaalde verhouding over liquiditeite…

Beleggingsfonds kiezen: bruikbare tipsBeleggingsfonds kiezen: bruikbare tipsU wilt beleggen in een beleggingsfonds voor een mooi rendement tegen relatief weinig risico? Een goed beleggingsfonds is…
De kleine belegger grijpt er op de beurs vaak naastDe kleine belegger grijpt er op de beurs vaak naastBeleggen is niet altijd even eenvoudig. Op de effectenbeurs gelden vele wetmatigheden, ook voor de kleine belegger, de b…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-05-2021
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.