Wat betekenen de beleggingstermen?

Wat betekenen de beleggingstermen? Beleggen is een manier van investeren die enige kennis vraagt van de belegger. U moet de termen begrijpen en exact weten wat het beleggen van geld inhoudt. U kunt namelijk grote risico’s lopen. Voordat u kunt gaan beleggen moet u goed weten waar u aan begint. U moet niet alleen goed op de hoogte zijn van het bedrijf of onroerend goed waar u in belegd, maar u moet ook weten wat de termen betekenen die gebruikt worden.

In dit artikel treft u het eerste deel aan van een overzicht van termen die u tegen kunt komen bij het beleggen. Het gaat hierbij niet alleen om beleggen in aandelen, maar ook andere manier van investeringen waarbij u een zekere risico loopt.

Aandelen in een bedrijf

Het kapitaal van een bedrijf kan onderverdeeld zijn in aandelen. Ieder aandeel vertegenwoordigt dan een deel van het bedrijf. In het geval het slecht gaat met het bedrijf, gaat de waarde van het aandeel omlaag. In betere tijden gaat de waarde omhoog. De koersen kunnen ook stijgen en dalen door oorzaken die niets met het bedrijf te maken hebben, bijvoorbeeld economische ontwikkelingen. De winst dat het bedrijf maakt, wordt uitgekeerd in de vorm van dividend.

Achtergestelde deposito of achtergestelde obligatie

Een achtergestelde deposito wil zeggen dat u achter aan moet sluiten in het geval het bedrijf in een faillissement betrokken raakt. Overige schuldeisers hebben voorrang. Een achtergestelde obligatie wil zeggen dat de eigenaar van deze obligatie pas terugbetaald gaat worden, nadat de andere schuldeisers hun vordering terugbetaald hebben gekregen.

Afloopdatum van opties

Een optie is een koop- of verkooprecht die veel wordt gebruikt voor aandelen. Op het moment dat de afloopdatum bereikt is, is de laatste dag bereikt dat een optie kan worden uitgevoerd. Na de afloopdatum heeft de optie geen waarde meer.

Wat houdt afschrijving in?

Dit is de waardevermindering van de bedrijfsonderdelen. Door middel van afschrijving, kan er gereserveerd worden om het afgeschreven bedrijfsonderdeel te vervangen op het moment dat het afgeschreven is.

Wat is een bear of een bull?

Dit is een speculant die probeert te profiteren van dalingen op de beurs. Deze belegger probeert bijvoorbeeld door putopties te kopen, te profiteren van dalende koersen. Een bull is het tegenovergestelde van bear. Dit is een belegger die belegd uitgaande van een stijgende beurs.

Biedkoers en laatkoers

Biedkoers is de koers wanneer er geen evenwicht bestaat tussen de vraag en het aanbod. Dit is te vergelijken met de onderkant van de koers. Het tegenovergestelde van de biedkoers is de laatkoers. Hierbij wordt uitgegaan van de bovenkant van de markt.

Calloptie en de putoptie

Een dergelijke optie geeft het recht aan de houder van de optie (van bijvoorbeeld aandelen), om voor een vooraf afgesproken prijs en op een bepaalde datum, aandelen te kopen. De andere partij geeft aan dat hij de onderliggende waarde wil verkopen voor de vastgestelde prijs op de afgesproken datum. Voor de houder van de optie is het gunstig als de koers van het aandeel stijgt na het afsluiten van het calloptie contract. Een putoptie is een recht om de onderliggende waarde te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs en op een vastgesteld tijdstip in de toekomst. Eén optie heeft betrekking op honderd aandelen.

Bij een dalende markt, stijgt de waarde van een putoptie. Bij een stijgende markt, stijgt de waarde van de calloptie

Claim en de claimemissie

Een claim is het recht van bestaande aandeelhouders om voorrang te krijgen bij het kopen van aandelen die het bedrijf extra uitgeeft. De uitgifteprijs ligt vaak onder de beurskoers, een claim heeft dus een waarde. Een claimemissie is het uitgeven van nieuwe aandelen, waarbij de bestaande aandeelhouders voorrang hebben om deze nieuwe aandelen aan te kopen. De koers ligt onder de beurskoers.

Dagorder of een doorlopende order

Een dagorder is een opgegeven order die slechts voor één dag open blijft staan. De order wordt uitgevoerd als de waarde van een aandeel bijvoorbeeld onder een bepaalde koers zakt. Gebeurt dit niet in de bestaande beursdag, dan vervalt de order. Een doorlopende order blijft staan tot deze uitgevoerd kan worden. Een doorlopende order zou kunnen zijn een verkooporder zodra het aandeel boven een waarde komt van bijvoorbeeld €7,50.

Deflatie en inflatie

Dit is het tegenovergestelde van inflatie. Deflatie wil zeggen dat de hoogte van prijzen dalen. U kunt meer gaan kopen voor uw euro. Inflatie is het tegenovergestelde van deflatie. Bij inflatie is er sprake van een daling van de waarde van geld. Voor één euro kan er minder gekocht worden.

Wat is dekking?

Bij het schrijven van een optie moet er voldoende dekking zijn. Dat wil zeggen dat er voldoende geld beschikbaar moet zijn als financiële zekerheid.

Depressie of een recessie?

Dit is een economische teruggang die te zwaar is om als een recessie te worden aangezien. Een depressie is een soort afbraak van de bestaande economie.

Dividend en dividendrendement

Dividend is de uitbetaling van de winst aan de aandeelhouders. De hoogte van het uit te betalen rendement geldt per aandeel. Dividendrendement is het rendement dat de belegger maakt uitgaande van het uitbetaalde dividend ten opzichte van de investering.

Emissiekoers

Een emissie is het uitgeven van nieuwe obligaties of aandelen. Dit is de koers waar nieuwe obligaties of aandelen voor worden uitgegeven. De hoogte van de prijs wordt vastgesteld door het bedrijf dat de obligaties of aandelen uitgeeft.

Wat is ex-dividend?

Ex-dividend wil zeggen dat de huidige koers exclusief het uitbetaalde dividend genoteerd staat. Op de dag dat een aandeel ex-dividend is gegaan, lijkt de koers sterk gedaald te zijn. Dit komt in werkelijkheid door de uitbetaling van het dividend.

Expiratiedatum

Deze term wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor het bereiken van de einddatum van een levensverzekering. Wat betreft belegging kan hiermee bedoeld worden de datum dat een optie vervalt. Na het expireren van een optie heeft een optie geen waarde meer. De optie is komen te vervallen.

Indicatieve koers

Dit is de prijs van een aandeel dat waarschijnlijk geboden gaat worden op de aandelenmarkt. Dit is bijvoorbeeld niet bekend, omdat er nog nooit gehandeld is in dit aandeel.

Het nut van een jaarverslag

Dit is een middel voor de onderneming om de aandeelhouders en toezichthouders te informeren over het afgelopen jaar. Het jaarverslag bevat onder andere een:
  • Balans
  • Winst- en verliesrekening
  • Nadere toelichting op de balans en de winst- en verliesrekening

Koers van een aandeel

Dit is de notering van de waarde van bijvoorbeeld een aandeel. De koers wordt tot stand gebracht door vraag en aanbod en is mede afhankelijk van de waarde van de onderneming.

Wat is koerswinst, en de koers/winst verhouding?

Dit is het rendement voor de aandeelhouder. Koerswinst is het verschil tussen de prijs waar het aandeel voor gekocht is en waar het aandeel weer voor verkocht is. De koers/winstverhouding is een manier om het rendement te berekenen. De koers wordt gedeeld door de winst per aandeel.

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een lening die verstrekt is door een bedrijf of door de staat. Aan de einde van de looptijd krijgt de investeerder zijn geld terug. Tussentijds wordt er jaarlijks een rente betaald.

Onderliggende waarde

Dit is een term die vaak wordt gebruikt bij opties. De onderliggende waarde van een optie is de waarde van de aandelen waar de optie betrekking op heeft.

Wat zijn preferente aandelen?

Dit zijn aandelen die ten opzichte van de reguliere aandelen bevoordeeld zijn. Preferente aandelen geven bijvoorbeeld recht op meer dividend.

Wat is slotdividend?

Zodra het boekjaar is afgesloten kan de definitieve dividend worden vastgesteld, indien het bedrijf tussentijds interimdividend heeft uitgekeerd. Na het sluiten van het boekjaar volgt de eindafrekening (= slotdividend).

Wat zijn aandelen aan toonder?

Diegene die de aandelen bezit, is de eigenaar van het aandeel. Van deze aandelen wordt niet vastgelegd wie ze in het bezit heeft.

Valutaopties

Dit is een optie waarbij de onderliggende waarde een bedrag vertegenwoordigd in vreemde valuta. De koper van de optie kan gedurende een vastgelegde periode een vooraf vastgestelde bedrag aan vreemde valuta kopen tegen een prijs die vooraf is vastgelegd.

Wat is een warrant?

Een warrant wordt uitgegeven door een bedrijf. Deze warrant geeft de belegger het recht om aandelen te kopen tegen een vooraf vastgelegd bedrag. Een warrant is dus een recht die op de beurs te verhandelen is.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen; wat is een putoptie?Beleggen; wat is een putoptie?Een putoptie geeft het recht om aandelen tegen een vooraf vastgestelde prijs te verkopen. Degene die een putoptie koopt…
Beleggingsvormen toegelichtBeleggingsvormen toegelichtBeleggen is risico lopen. Er zijn verschillende beleggingsvormen die een groot of klein risico met zich meebrengen. Bij…
Geld verdienen met het schrijven oftewel verkopen van optiesGeld verdienen met het schrijven oftewel verkopen van optiesMet opties zijn mooie winsten te behalen zonder dat je hiervoor grote investeringen hoeft te doen. Met het schrijven van…
Beleggen: grote risico’s, hoog rendementBeleggen: grote risico’s, hoog rendementHebt u geld over, en neemt u geen genoegen met de lage spaarrente, dan kunt u gaan beleggen. Indien u bereidt bent om gr…

De prijs van zilverDe prijs van zilverZilver is een merkwaardig metaal. Tientallen jaren lang bleef de prijs praktisch onveranderd. Pas begin 2004 begon de pr…
Beleggen in NoorwegenNoorwegen is op dit moment een van de meest aantrekkelijke landen om in te beleggen. Het Scandinavische land maakt een s…
Bronnen en referenties
  • http://www.beleggingsassistent.nl/beleggingstermen
  • http://www.beleggen-in-aandelen.com/beleggers-woordenschat.html
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.