Termijncontracten en alternatieven

Kiezen voor een termijncontract
- Welke grondstoffen om in te beleggen?
- Prijzen kunnen erg volatiel zijn
- Wat is een termijncontract?
- Waartoe verplicht een termijncontract u?
- Alternatieven: beleggen in een optie of turbo
- Welke onderliggende waarde bij een termijncontract?
- Forwards contracten
- Slot
Welke grondstoffen om in te beleggen?
Termijncontracten zien we vooral bij de handel in grondstoffen terug. Vele grondstoffen gaan met hun prijs door het dak om vervolgens enorm te dalen. Deze volatiliteit is vaak niet handig voor een bedrijf en zeker niet als er lange termijn afspraken zijn. Als we over grondstoffen spreken, doelen we meestal op:- Bitcoin;
- Olie;
- Granen;
- Goud;
- Zilver;
- Koper.
Prijzen kunnen erg volatiel zijn
Niet alleen door speculatie stijgen de prijzen, maar ook door onrust, misoogsten en de steeds toenemende vraag naar grondstoffen uit opkomende landen als China en Brazilië. Een bedrijf dat sterk afhankelijk is van zijn grondstoffen zal de risico's willen beperken. Dit kan door het afsluiten van termijncontracten. Beleggers kunnen juist hun voordeel doen met de grondstoffen door:- Het kopen van turbo's.
- Het beleggen in bedrijven die de hogere kosten eenvoudig kunnen doorberekenen.
- Beleggen in goudmijnen en zilvermijnen.
- Beleggen in opkomende landen als China.
Wat is een termijncontract?
Een termijncontract is een overeenkomst tussen twee partijen, waarbij:- De koper zich verplicht tot levering van de onderliggende waarde aan het einde van de looptijd van het contract.
- De verkoper zich verplicht tot de bijbehorende levering van de onderliggende waarde.
De koper van een termijncontract neemt de verplichting op zich om de afgesproken hoeveelheid in ontvangst te nemen en te betalen. De verkoper heeft de leveringsplicht die hij moet nakomen.
Waartoe verplicht een termijncontract u?
Zeer kenmerkend voor termijn contracten is de plicht en de verplichting aan weerszijden, koper èn verkoper. Zonder nadere maatregelen kunnen de verliezen en winsten bij termijn contracten ongelimiteerd zijn. Soms is de turbulentie namelijk zo groot dat zelfs een stop-loss limiet u niet voldoende beschermt als u niet aan de goede kant van de markt zit. Er moet namelijk wel gehandeld kunnen worden. Een plotselinge en verschrikkelijke aardbeving in de buurt van olievelden of een plotselinge droogte kunnen uw financiële positie grof geweld aandoen. En dat zijn helaas situaties die zich daadwerkelijk voor kunnen doen.Alternatieven: beleggen in een optie of turbo
De verplichting tot aankoop van de onderliggende waarde bestaat niet bij enkele alternatieve instrumenten, zoals een optie, een turbo of sprinter:- De koper van een optie heeft een recht op aan- of verkoop van de onderliggende waarde.
- De verkoper ofwel de schrijver van een optie heeft wel zijn verplichtingen, als hem gevraagd wordt af te nemen of te leveren.
- Bij de turbo's of sprinters is er geen verplichting tot koop of verkoop, maar wordt automatisch afgerekend zodra de stoploss waarde wordt geraakt.
Verder is het zo, dat zowel een optie of turbo waardeloos kan aflopen. Ook al is die kans bij een turbo wat kleiner in verband met de ingebouwde restwaarde. De verliezen en winsten bij termijn contracten kunnen daarentegen enorm zijn.