Wat zijn bitcoins?

Wat zijn bitcoins? Bitcoin is een moderne valuta, waarmee je betaalt op internet. Sinds 2009 is het via internet mogelijk om met bitcoins te betalen of om deze te ontvangen. Bitcoins zijn geen tastbare munten of briefjes, bitcoin is een valuta die zich bevindt in de 'cloud'. Toch kun je er gewoon dingen mee kopen of voor verkopen. Maar wat zijn bitcoins nou precies, en hoe kun je hiermee betalen?

Wat zijn bitcoins?

Bitcoin is een valuta, bitcoins zijn dus een vorm van geld, maar dan digitaal. De bitcoins bevinden zich in de cloud, op een internetwerk dus. Je kunt de bitcoins zelf dus niet zien of aanraken, er zijn geen muntjes of briefjes, maar toch hebben bitcoins dezelfde waarde als 'echt' geld. Je kunt er echte dingen mee kopen of voor verkopen. Doordat de bitcoins in de cloud zitten kan je er altijd en overal bij.

Hoe krijg je bitcoins?

Om bitcoins te ontvangen heb je een bitcoin-adres nodig. Dit adres kun je vergelijken met een PayPal account, maar dan zonder bankgegevens. Op dit adres kunnen andere mensen jou bitcoins toesturen. Iedereen kan bitcoins naar jouw adres sturen, hier hoef je geen toestemming voor te geven. De verzender hoeft alleen maar jouw bitcoin-adres te weten. Met de ontvangen bitcoins kun je dan doen wat je zelf wilt. Je kunt er dingen mee kopen bij de aangesloten winkels of websites, of je kunt ze bij een wisselkantoor laten omwisselen voor euro's. Je kunt de bitcoins van je bitcoin-adres ook meteen automatisch om laten zetten naar euro’s en ze op je bankrekening laten storten. Je kunt bitcoins ook zelf kopen bij een bitcoin-wisselkantoor op internet. Ook zijn er zogenaamde exchange-sites. Op deze sites worden kopers en verkopers van bitcoins bij elkaar gebracht, hierbij kun je onderling de prijs afspreken.

Waar kun je betalen met bitcoins?

Betalen met bitcoins wordt steeds gebruikelijker. Bij allerlei websites kun je betalen met bitcoins en ook bij verschillende winkels. In Nederland is Arnhem de stad waar op de meeste plaatsen met bitcoins betaald kan worden. De plaatsen waar je kunt betalen met bitcoins hebben een sticker of een knop met daarop de tekst ‘wij accepteren bitcoin’. Op de site Bitcoinspot kun je een lijst vinden van alle plaatsen waar je kunt betalen met bitcoins. Voorbeelden van winkels waar je kunt betalen met bitcoins zijn Thuisbezorgd, Bitcoinplaats, verschillende horecagelegenheden en er zijn zelfs rijscholen waarbij dit kan. Iedere dag komen er wel weer een paar winkels of websites bij waar je kunt betalen met bitcoins. De verwachting is dat er voor 2030 overal betaald kan worden met bitcoins.

Hoe kun je betalen met bitcoins?

Om te betalen met bitcoins moet je een qrcode inscannen op je computer, tablet of telefoon. Hiervoor moet je een qr-scanner app downloaden, dit kan op alle smartphones en moderne computers. Hierna hoef je alleen nog maar een aantal dingen aan te klikken om te betalen, zoals het bitcoin-adres van de ontvanger en de hoeveelheid bitcoins. Je hoeft geen persoonlijke gegevens zoals je naam of bankrekeningnummer te verschaffen voor het ontvangen van of betalen met bitcoins.

Hoeveel zijn bitcoins waard?

Omdat bitcoins niet aan een bank of een andere instantie zoals de overheid zijn gebonden, is er geen vaste wisselkoers. De waarde van de bitcoins wordt bepaald door de vraag en het aanbod en het aantal bitcoins dat in omloop is. De huidige waarde van bitcoins is te vinden op Bitcoinspot.

Wat zijn de voordelen van bitcoins?

Bitcoins lijken misschien nog erg nieuw en daardoor ingewikkeld of eng, maar de digitale valuta heeft zeker voordelen. Deze voordelen zijn vooral gelegen in de anonimiteit van transacties, de transactiesnelheid, de minimale risico's en het feit dat je niet vastzit aan een bank of aan een overheidsinstantie.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bitcoins minen: wat heeft u nodig?Bitcoins minen: wat heeft u nodig?De bitcoin is een nieuwe virtuele munteenheid die snel in waarde is gestegen. De munt wordt niet gemaakt door overheden…
Hoe veilig zijn Bitcoins?Hoe veilig zijn Bitcoins?Een bitcoin is een virtueel betaalmiddel. Dit virtueel betaalmiddel heeft acht cijfers achter de komma en de kleinste ee…

De geschiedenis van het geldDe geschiedenis van het geldGeld speelt een belangrijke rol in onze maatschappij. Zolang er mensen zijn, is er altijd al ruilhandel geweest. Voordat…
Vakantiekluis wordt schaarsVakantiekluis wordt schaarsVakantietijd is helaas ook “inbrekerstijd”. Waarheen dus met je dure sieraden, erfstukken en belangrijke documenten als…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.bitcoinspot.nl/wat-is-bitcoin.html
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 08-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.