Aluminiumprijs door inspanning en vraag bepaald

Aluminiumprijs door inspanning en vraag bepaald De tijden dat de aluminiumprijs hoger was dan de goudprijs, zijn gelukkig allang voorbij. Anders zouden aluminium profielen, aluminium buizen en dergelijke zeker niet zo vaak voorkomen. Hoewel er steeds efficiëntere methoden zijn ontwikkeld om zogenaamd primair aluminium te winnen, zijn de processen nog steeds zeer energie-intensief. Die inspanning heeft uiteindelijk een sterke impact op de prijs, omdat er tot 17,7 kWh elektrische energie nodig is om één kilogram te produceren. Aluminium is in vergelijking met andere industriële metalen relatief licht en zeer goed bestand tegen corrosie. Dat maakt aluminium tot een populair industrieel materiaal. Typische toepassingsgebieden voor aluminium zijn te vinden in talloze industrieën, zoals de lucht- en ruimtevaart, de automobielindustrie, de medische technologie, de elektrotechnische industrie of de machinebouw. Wie in het dagelijks leven rondkijkt, merkt het veelzijdige materiaal op in tal van producten, apparaten en andere voorwerpen.

Aluminium belangrijk industrieel metaal

Aluminium geldt naast koper als belangrijkste industriemetaal. Vooral bij de vervaardiging van auto-onderdelen, elektrische geleiders, aluminium ramen en deuren en verpakkingsmateriaal is het vanwege zijn lage gewicht niet meer weg te denken. Hoewel aluminium in de natuur in ruime mate voorhanden is (het is het meest voorkomende metaal in de aardkorst), geldt de winning echter als zeer arbeidsintensief, omdat het uit zeer stabiele chemische verbindingen moet worden verkregen.

Wereldwijd wordt er naar schatting 33 miljoen ton aluminium verbruikt. De belangrijkste markten daarbij zijn de VS, de EU en China, juist de moeilijkste wingebieden op onze planeet. En India kan daar tegenwoordig als een steeds serieuzere wereldspeler aan worden toegevoegd. Daar komt bij dat India als gevolg van gunstige vindplaatsen meer produceert dan de eigen behoefte en daarom overschotten kan exporteren.

Aluminium-futures

Het merendeel van de grondstoffen is voor beleggers niet beschikbaar via de spotmarkt (goederen voor geld). Uitzonderingen hierop zijn de edelmetalen. Goud, zilver, platina en palladium kunnen wel op de spotmarkt worden gekocht en verkocht. Voor de meeste grondstoffen is handel alleen mogelijk in futures-contracten.

Stel, u wilt beleggen in varkensvlees en u speculeert op stijgende prijzen. Indien u dit product zou kopen op de spotmarkt, dan zouden u de goederen dus geleverd worden. U heeft dan niet alleen hoge transportkosten maar ook hoge opslagkosten: bederfelijke waren moeten immers gekoeld worden bewaard tot de uiteindelijke verkoop. Deze handelsvorm is dus geen succes bij veel grondstoffen.

Particuliere beleggers zullen om deze redenen geen grondstoffen willen kopen en verkopen op spotmarkten. Op die fysieke grondstoffenmarkt zijn dus alleen producenten, groothandelaren en hedge funds actief. Om de beleggings- en handelsinstrumenten uit te breiden ontwikkelde men handel in de vorm van futurescontracten.

London Metal Exchange (LME)

De aluminiumhandel vindt plaats aan 's werelds grootste metaalbeurs, de London Metal Exchange (LME), waar aluminium wordt verhandeld onder het tickersymbool AH. Voor aluminium is er dagelijks cashhandel, driemaandscontracten en contracten met looptijden tot 63 maanden. Een futurecontract omvat 25.000 ton aluminium bij een minimaal fluctuatienivea van 0,0005 dollarcent per pond, derhalve $ 22.

Aluminiumprijs

Er is een tijd geweest dat de prijs voor aluminium slechts één richting kende: omhoog. Nadat in april van 2011 een hoogste punt van 2.706 dollar per ton werd bereikt, was de prijs medio 2020 weer tot onder 1600 dollar gezakt. Dit valt op het eerste gezicht niet gemakkelijk te verklaren, want van een wereldwijde terugval in de vraag is immers geen sprake. Maar in dezelfde periode heeft wel de dollar aan waarde gewonnen, bijvoorbeeld ten opzichte van de euro. Aluminium wordt uitsluitend in dollars verhandeld. Bij het bekijken van prijsgrafieken moet men dus absoluut rekening houden met de actuele dollarontwikkeling.

Als industrieel metaal bepaald door vraag en aanbod

Als industrieel metaal is aluminium voornamelijk onderworpen aan macro-economische prijsschommelingen. In die markt gelden nu eenmaal de wetten van vraag en aanbod. Is er vanuit de industrie als gevolg van een lagere productie-activiteit minder vraag naar aluminium, dan drukt dat de prijs. Als speculatie-instrument treedt aluminium tot dusver veel minder op de voorgrond, ondanks de bij tijd en wijle zeer heftige prijsbewegingen. En logischerwijs maken bij een sterke dollar de grote aluminiumimporteurs (zoals bijvoorbeeld Duitse bedrijven) bij hun aankopen óók een beetje pas op de plaats. Dit alles drukt de prijs nóg meer omlaag. En aan aluminium is er nu eenmaal geen gebrek.

Recycling van aluminium vergt minder inspanning

Ook de recycling van aluminium speelt een belangrijke rol: 40% van de ruwe hoeveelheid nieuw geproduceerde aluminium onderdelen, zoals aluminium profielen, is afkomstig van aluminium schroot. Aluminiumrecycling is in zoverre de moeite waard dat het slechts 5% van de hoeveelheid energie vereist die wordt gebruikt bij de primaire productie.

Zilver uitstekend alternatief als belegging

Wie dus aluminium uitsluitend als belegging zag, kan een ander industrieel metaal zoals zilver als een uitstekend alternatief zien. Volgens ingewijden bezit zilver aanzienlijk meer winstpotentie als beleggingsinstrument dan bijvoorbeeld goud. Goud is in verband met inflatieangst als veronderstelde veilige haven erg gevraagd, maar financieel experts hebben de overtuiging dat de huidige goudrally in de laatste fase verkeert.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Handel in grondstoffen: commodities of commodityHandel in grondstoffen: commodities of commodityDe handel in grondstoffen en basisgoederen die de mens nodig heeft, commodities, een vorm van beleggen, bestaat al duize…
Beleggen in edelmetaal palladiumBeleggen in edelmetaal palladiumPalladium is een edelmetaal waarvan bekend is dat het straks onbetaalbaar wordt, maar waarvan men niet weet wanneer dat…
Beleggen in zilver met de WisdomTree Physical Silver (ETF)Beleggen in zilver met de WisdomTree Physical Silver (ETF)Het WisdomTree Physical Silver is een tracker die de koers van zilver volgt. Wanneer een belegger aandelen WisdomTree Ph…
Derivaten & handelen in AEX index futuresDerivaten & handelen in AEX index futuresBeleggen in derivaten, beleggingsproducten en futures? Ze kunnen allerlei onderliggende waarden hebben waarmee u geld ku…

Is veilig beleggen mogelijk?Is veilig beleggen mogelijk?Op investeringen waarop u een hoog rendement kunt maken loopt u ook grote risico’s. Een product of investering die u een…
Rijk worden met beleggen en traden, het kan!Rijk worden met beleggen en traden, het kan!Rijk worden met beleggen of traden is alleen mogelijk als je echt de moeite neemt om jezelf financieel te ontwikkelen. I…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Okaii, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 31-10-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.