Is veilig beleggen mogelijk?

Is veilig beleggen mogelijk? Op investeringen waarop u een hoog rendement kunt maken loopt u ook grote risico’s. Een product of investering die u een gegarandeerd rendement biedt van bijvoorbeeld 12 procent, moet een addertje onder het gras bevatten. U kunt de risico’s beperken door genoegen te nemen met lagere rendementen. Met het handelen in aandelen kunt u op jaarbasis leuke rendementen maken. Bij een val van de koersen kunt u ook te maken krijgen met forse waardedalingen, en dus een negatief rendement. Beleggers die bereidt zijn om veel risico’s te nemen door bijvoorbeeld in turbo’s of opties te beleggen, kunnen tientallen procenten in een korte periode realiseren of verliezen. Beleggers die genoegen nemen met minder rendement nemen ook minder risico’s, en stappen bijvoorbeeld in Staatsobligaties. Dit is echter ook niet geheel zonder risico’s. In mei 2010 heeft Europa de slechte economie van de Grieken nog moeten redden. Diegene die nauwelijks tot geen risico wil lopen, gaat sparen bij een bank die onder de depositogarantieregeling valt.

Veilig beleggen in aandelen

Door in de aandelenmarkt te stappen gaat u risico’s nemen. Deze risico’s kunt u beperken door uw investering te verzekeren. U kunt bijvoorbeeld honderd aandelen ING kopen. Gaan de koersen zakken, dan bent u een deel van het geld kwijt, uitgaande van de korte termijn. U kunt ervoor kiezen om deze investering te verzekering door een putoptie te sluiten. Deze optie zal in waarde stijgen op het moment dat de koers van ING zakt. Gaat de koers van het aandeel ING omhoog, dan stijgt de waarde van uw aandelen en zakt de waarde van uw optie. Dit is wel een methode waar u zich goed in moet verdiepen voordat u erin stapt. Een slecht voorbereidde belegger loopt een grotere kans om een cruciuale fout te begaan.

Grootste risico’s van het beleggen

Historisch gezien kunt u beter beleggen in aandelen dan uw spaargeld op een spaarrekening zetten. Het probleem is echter dat een belegger niet twintig jaar het geld laat staan in aandelen. Hierdoor lopen beleggers op korte termijn mogelijk tegen verliezen aan. Een ander bepalende factor is het instapmoment. Een belegger die begonnen is met beleggen begin 2008, zal door de kredietcrisis tegen forse verliezen aan gelopen zijn. Het zal vele jaren duren om de verliezen weer weg te werken in het geval van stijgende koersen. Deze beleggers moeten namelijk eerst een verlies zien weg te werken, voordat ze over rendement na kunnen denken.

Een gegarandeerd hoog rendement is onmogelijk

In het verleden waren er meerdere bedrijven in Nederland actief die beleggers probeerden te werven voor investeringen in bijvoorbeeld bomenplantages of vastgoed in Dubai. De bedrijven garandeerden een rendement van meer dan tien procent. Achteraf is ook gebleken dat het niet gegarandeerd was. Veel investeerders zijn hun gehele of een groot deel van hun inleg kwijt geraakt.

Risicomijdend beleggen

Door te beleggen in meer waardevaste beleggingsproducten, kunt u voorkomen dat u tegen grote verliezen gaat aanlopen. Een staatsobligatie van de Nederlandse staat is een redelijk veilige belegging, maar ook niet zonder risico’s. Door te beleggen in obligaties van een bedrijf, loopt u alsnog het risico dat het bedrijf failliet raakt.

Zonder risico’s rendement maken

Rendement maken houdt altijd in dat u risico’s moet gaan lopen. Het laagste risico loopt u met een spaarrekening, maar u zult hier ook tevreden moeten zijn met een laag rendement.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Wat is actief of passief beleggen?Als je wilt gaan beleggen moet je een keuze maken tussen actief en passief beleggen. Wanneer kies je voor actief belegge…
Obligaties geven meer historisch rendement dan aandelenObligaties geven meer historisch rendement dan aandelenHet zijn bange tijden voor beleggers in aandelen. In slechts enkele maanden is de index van de AEX teruggelopen van zo’n…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…

Goud kopen voor iedereenGoud kopen voor iedereenMoet je rijk zijn om goud te kunnen kopen? Nee, maar je moet het niet erg vinden om het wel te worden. Goud kopen is weg…
Aluminiumprijs door inspanning en vraag bepaaldAluminiumprijs door inspanning en vraag bepaaldDe tijden dat de aluminiumprijs hoger was dan de goudprijs, zijn gelukkig allang voorbij. Anders zouden aluminium profie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cosmix, Pixabay
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.