Derivaten & handelen in AEX index futures

Derivaten & handelen in AEX index futures Beleggen in derivaten, beleggingsproducten en futures? Ze kunnen allerlei onderliggende waarden hebben waarmee u geld kunt verdienen. Met betrekking tot de AEX index is de AEX-index future een heel belangrijk derivaat. Er gaat zeer veel geld in deze beleggingen om, want er kunnen grote rendementen worden gemaakt. Futures geven een goede indicatie van hoe de beurs vandaag gaat openen. Gaat u ook futures traden en zo geld verdienen op de beurs aan de hand van derivaten, zoals speeders en sprinters?

Wat zijn derivaten op de beurs?

Derivaten zijn afgeleide beleggingsproducten. U koopt met een derivaat bijvoorbeeld niet een aandeel, maar een pakket aandelen. Voor bijna alles waarin gehandeld kan worden, bestaan wel derivaten. Er is veel te koop, denk bijvoorbeeld aan:

AEX als goede graadmeter voor de beurs

De AEX is een goede graadmeter. Wie wil handelen in AEX-index futures, moet goed weten waar hij aan begint en weten waarom hij in deze futures wil handelen. Is het pure speculatie, of bijvoorbeeld om andere aandelenposities af te dekken? Het kan allemaal. Met AEX-indexfutures maakt u gebruik van de prijsbewegingen van de index. Zit u long en stijgt de AEX, dan maakt u winst. Zit u op dat moment short, dan verliest u. En dat kan om flinke bedragen gaan. De grootte van een contract op een AEX future is immers 200. Dat betekent dat een beweging van de AEX met een punt een winst of verlies oplevert van 200 euro. Zoals bekend kunnen de bewegingen veel groter zijn.

Hoe bereken ik de waarde van de future?

De waarde van een AEX future-contract is 200 maal de waarde van de AEX index. Dat betekent dat elke tick van 0,05 punt 10 euro waard is. Naar boven, maar ook naar beneden.

Rekenvoorbeeld AEX future

Stel de index staat op 300 en u verkoopt op 301. Dan hebt u verdiend 20 maal 10 euro ofwel 200 euro.

Waarborg, marge of margin betalen

Wie een future positie opent, moet een waarborgsom betalen: de initial margin. Als de positie wordt gesloten wordt de margin of wat er nog resteert, teruggestort. Of er sprake is van winst of verlies wordt elke dag bekeken aan de hand van de slotkoers. De bedragen worden dan direct in geld verrekend. Wie tekort komt, moet bijstorten. Dan vindt namelijk een margin call plaats. De margin moet in contanten worden aangevuld.

Wat zijn AEX futures?

De beschikbare looptijden van AEX futures bedragen 1 maand tot 1 jaar. Aan het einde van de looptijd vindt cash settlement plaats, gebaseerd op de Exchange Delivery Settlement Price: EDPS. Overigens wordt ook voor opties dezelfde EDPS gebruikt, en zijn er inmiddels ook AEX-index dagopties. Futuretrades zijn mogelijk op de AEX, de Eurostoxx50, de DAX, Bundfuture, enkele valuta en enkele grondstoffen zoals olie.

Winst of verlies met futures

Wie in futures belegt, moet een sterke maag hebben. Futures kennen namelijk niet een soort achtervang, geen stop loss waarde dus. De enige manier om eruit te stappen is de positie te sluiten of als u nog in uw positie gelooft, kunt u doorrollen: u sluit de oude positie en verruilt die voor een nieuwe vergelijkbare positie met een langere doorlooptijd.

Slot derivaat en derivaten

Futures zijn er voor iedereen, maar alleen zij die kunnen omgaan met een beetje risico zullen zich er senang bij voelen. Het kan lang goed gaan, maar er zijn altijd ook mindere beursdagen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in de Dow Jones-indexBeleggen in de Dow Jones-indexAls u ook wilt profiteren van de ontwikkelingen op de Amerikaanse beurzen, kunt u beleggen in aandelen en obligaties van…
Is de AEX een goede graadmeter van de Nederlandse economie?Is de AEX een goede graadmeter van de Nederlandse economie?Wat is de samenstelling van de AEX-index en wat is de AEX eigenlijk. Het leuke van de AEX is, is dat de AEX eigenlijk ni…
Termijncontracten en alternatievenTermijncontracten en alternatievenWat zijn termijncontracten? Een termijncontract wordt dikwijls gekozen als bescherming tegen een mogelijk nadelige prijs…
Betekenis indexcijfers op EuronextBetekenis indexcijfers op EuronextIedereen kent wel de AEX index en de Midkap als de twee bepalende indexcijfers van Euronext Amsterdam. Maar er zijn nog…

Bank failliet: wat betekent dat voor mijn beleggingenBank failliet: wat betekent dat voor mijn beleggingenEen bank kan failliet gaan, ook 2023. Niet zo snel in Nederland meer, maar toch, het kan wel. Wie spaart bij een bank we…
Goud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor d…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 06-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.