Beleggen in zilver met de WisdomTree Physical Silver (ETF)

Beleggen in zilver met de WisdomTree Physical Silver (ETF) Het WisdomTree Physical Silver is een tracker die de koers van zilver volgt. Wanneer een belegger aandelen WisdomTree Physical Silver koopt, koopt het fonds hiervoor ook daadwerkelijk zilver in. De hoeveelheid zilver is dus fysiek aanwezig. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van ETF's die het zilver niet aankopen. Het WisdomTree Physical Silver-fonds is op de meest beurzen te verhandelen. Om op een eenvoudige manier te kunnen profiteren van een stijging in de zilverkoers is dit fonds een ideaal product.

WisdomTree

WisdomTree is een bedrijf waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in New York. Het bedrijf heeft naast het hoofdkantoor nog kantoren in Londen, Tokyo en Toronto. WisdomTree is een uitgever van zogenaamde ETP's (exchange-traded products). WisdomTree is begonnen met de uitgifte van ETP's in 2006. Een bepaald type ETP is de ETF (exchange-traded fund), een ETF is een op de beurs verhandelbaar passief beheerd fonds. De verhandelbaarheid en handelsmogelijkheden zijn gelijk aan die van een aandeel. WisdomTree Physical Silver is zo'n ETF.

Beleggingsfonds versus ETF

WisdomTree Physical Silver is dus een zogenaamde ETF. Het grootste verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds is dat er bij een beleggingsfonds actief wordt gehandeld door de fondsbeheerders. Een ETF wordt passief beheerd en doet niets anders dan de koers van het onderliggende product volgen. Enkele voordelen van een ETF ten opzichte van een beleggingsfonds zijn het uitsluiten van menselijke fouten door het nemen van verkeerde handelsbeslissingen. Ook zijn de kosten van een ETF een stuk lager dan de kosten van een beleggingsfonds.

WisdomTree Physical Silver

De WisdomTree Physical Silver-ETF is gestart op 24-04-2007. De domicilie van het WisdomTree Physical Silver-fonds is Jersey (Britse-Kanaaleilanden). De ISIN-code van deze ETF is JE00B1VS3333. ISIN staat voor International Securities Identification Number, dit is een uniek identificatienummer dat aan beleggingsproducten wordt toegekend. Bij de WisdomTree Physical Silver-ETF is het onderliggende product dat wordt gevolgd de zilverkoers. De structuur van deze ETF is zo dat de belegger op een simpele, kosten-effectieve manier kan beleggen in de zilvermarkt. De investering van de belegger is gedekt doordat het zilver ook daadwerkelijk aanwezig is. De koers waartegen de WisdomTree Physical Silver-ETF wordt verhandeld is gekoppeld aan die van de spotprijs van zilver. De koers van het fonds volgt de spotprijs één op één. De hoogte van de koers van het fonds is even hoog als de spotprijs maar dan minus de management fee. Doordat het een ETF is zijn de kosten vrij laag, de management fee van dit fonds bedraagt in 2020 0,49%. Omdat de spotprijzen van edelmetalen worden weergegeven in Amerikaanse dollars, noteert de koers van dit fonds ook in Amerikaanse dollars.

WisdomTree koopt fysiek zilver

Voor iedere hoeveelheid aandelen die een belegger van het WisdomTree Physical Silver koopt, wordt dezelfde hoeveelheid fysiek zilver door het fonds aangeschaft. Het fysieke zilver wordt aangekocht op de LBMA (London Bullion Market Association) door de HSBC. De zilverbaren krijgen een individuele identificatie en worden opgeslagen in een kluis van de bank in Londen.

Verhandelbaarheid van het WisdomTree Physical Silver-fonds

Het WisdomTree Physical Silver-fonds wordt verhandeld op verschillende beurzen. Het is onder andere te verhandelen op de Amsterdamse beurs. Het fonds wordt door de meeste brokers aangeboden. Je kunt het WisdomTree Physical Silver-fonds onder andere aan- en verkopen via Binck fundcoach, ING beleggen, LYNX en de Degiro. Je kunt het fonds bij je broker op een makkelijke manier vinden door te zoeken op de ISIN-code: JE00B1VS3333.

Beleggen in zilver

Net als bij het beleggen in goud, wordt een belegging in zilver gezien als een veilige haven ten tijde van financiële onrust op de markten. Maar naast dat zilver een edelmetaal is voor investeerders kent zilver ook een brede toepassing in de industrie. Dit gegeven maakt dat in tegenstelling tot goud zilver op de langere termijn steeds schaarser wordt. Een groot deel van het zilver dat wordt gebruikt in de industrie wordt namelijk nooit meer terug gewonnen en is dus weg. Beleggers in zilver kunnen dus enerzijds profiteren van het feit dat edelmetalen worden gezien als veilige haven, en anderzijds kunnen ze profiteren van eventuele prijsstijgingen van een alsmaar schaarser wordende grondstof.

Zilvermarkt

De koers van zilver beweegt over het algemeen redelijk in dezelfde richting als de goudkoers. Toch is de zilvermarkt wezenlijk anders dan de goudmarkt. De goudmarkt is vele malen groter dan de zilvermarkt, op de beurs wordt er stukken minder zilver verhandeld. Waar goud voornamelijk wordt gebruikt als investering door beleggers en centrale banken, is zilver een metaal waar het grootste deel van wordt verbruikt in de industrie. Zilver is één van de beste elektrische geleiders van alle bekende metalen en legeringen. Ook heeft zilver sterke antibacteriële eigenschappen waardoor het ook wordt gebruikt in de medische en farmaceutische industrie.

Lees verder

© 2020 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zilver inkoop & verkoop  de zilverprijsZilver inkoop & verkoop de zilverprijsGeld verdienen met zilver kan heel eenvoudig zijn. De zilver inkoop en zilver verkoop doet goede zaken. Het oude zilver…
Zilver: de koop en verkoop van de American Silver EagleZilver: de koop en verkoop van de American Silver EagleEr kan goed geld worden verdiend met de koop en verkoop van de American Silver Eagle. De munt wordt uitgegeven door de A…
Zilverprijs, beleggen in zilverZilverprijs, beleggen in zilverWat is vandaag de koers, de grafiek en actuele prijs van het zilver? Zoals goud is ook zilver een edelmetaal dat beperkt…

Kempen European High Dividend Fund (NL0000293348)Kempen European High Dividend Fund (NL0000293348)Het Kempen European High Dividend Fund investeert in Europese bedrijven die dividend uitkeren. Het Kempen European High…
Beleggen in ETF-trackers of beleggingsfondsen?Beleggen in ETF-trackers of beleggingsfondsen?Veel mensen die beginnen met beleggen weten niet zo goed waar ze moeten beginnen. Anno 2019 zijn er zoveel beleggingspro…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tookapic, Pixabay
  • https://www.morningstar.nl/nl/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000HYBN
  • https://www.wisdomtree.eu/nl-nl/products/ucits-etfs-unleveraged-etps/commodities/wisdomtree-physical-silver
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 19-05-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.