Handel in grondstoffen: commodities of commodity

Handel in grondstoffen: commodities of commodity De handel in grondstoffen en basisgoederen die de mens nodig heeft, commodities, een vorm van beleggen, bestaat al duizenden jaren. In het begin van de ruilhandel werden goederen tegen goederen geruild, later tegen goud en tegenwoordig betalen we met geld. Wat zijn commodities? Wat zijn commodity futures? Wat zijn termijncontracten? Waar heeft de term commodity betrekking op? Wat is het grote voordeel van commodities? En het nadeel van de handel in grondstoffen?

Commodity futures

Werkelijk miljarden mensen zijn afhankelijk van alledaagse goederen zoals katoen, tarwe, graan en olie. Om er kleding van te maken, om er brood van te bakken of als brandstof voor de auto. Deze goederen die we dagelijks nodig hebben, noemen we ook wel “commodities.” Traditionele goederen die de mens nodig heeft en waar de mens afhankelijk van is, worden al duizenden jaren verhandeld en de markten voor deze commodity´s zullen ook altijd blijven bestaan.

Prijsbepaling

De prijs van producten als tarwe of katoen, goederen die de mens nodig heeft in zijn dagelijkse bestaan, wordt bepaald door de wisselwerking tussen vraag en aanbod.

Wat zijn commodities?

Commodities is een vorm van beleggen in de handel van:
 • Grondstoffen,
 • Basisgoederen, en
 • Bulkgoederen.

Termijnhandel

De term commodity wordt in de wereld van de termijnhandel gebruikt voor grondstoffen. De eigenschappen van deze grondstoffen is over het algemeen dat ze voor langere tijd opgeslagen kunnen worden. Hierdoor ontstaat een zekere waardevastheid over deze grondstoffen.

Waar bestaan commodities of commodity´s uit?

Er bestaan verschillende commodity´s, te weten:
 • Edelmetaal, zoals: goud, zilver en koper,
 • Energie, zoals: Aardgas, olie en kerosine,
 • Agrarische producten zoals: Graan, tarwe, katoen en aardappels,
 • Delfstoffen zoals: Zand, zout en cement.

Beleggen in grondstoffen

Beleggen in commodities is niets anders dan beleggen in grondstoffen, zoals goud, olie, katoen of tarwe. Deze grondstoffen, de commodity, worden verhandeld met termijncontracten.

Termijn contracten

Commodities worden voornamelijk via de beurs met termijncontracten verhandeld.

Wat zijn termijncontracten?

Termijncontracten, of “future” transacties, is een gestandaardiseerd contract waarbij koper en verkoper verplicht zijn te kopen, of te verkopen, tegen een vooraf gestelde:
 • Hoeveelheid,
 • Kwaliteit, en:
 • Prijs, op een bepaald moment in de toekomst.

Handel in contracten

Het beleggen in commodities kunnen veranderen in een derivaat als de handel (soms) in contracten plaats vindt, doordat de contracten afhankelijk zijn van de waarde van de onderliggende grondstoffen. Onderliggende grondstoffen kunnen te maken hebben met een misoogst, of door het vinden van olievelden waardoor prijzen flink schommelen. Dit maakt de handel in termijncontracten bijzonder interessant.

Commodity future trading

Futures worden op alle grote beurzen ter wereld verhandeld, zoals bv de:
 • New York Mercantile Exchange (NYMEX) en de
 • Chicago Beurs.
In Europa worden futures verhandeld via een schermenbeurs. In Chicago echter, worden sommige futures nog verhandeld op de vloer.

“Financial futures” versus “commodity futures”

Termijncontracten, of “futures” die verhandeld worden op alle grote beurzen, bestaan uit:
 • Financial futures met bijvoorbeeld: Aandelen, rentes en valuta als onderliggende waarde, en uit:
 • Commodity futures met bijvoorbeeld: Edelmetalen, agrarische producten en grondstoffen.
De meeste handel vindt (nog) plaats met de financial futures (financiële futures).

Voordeel

Het grote voordeel van de handel in commodities is dat men van te voren weet hoeveel geld er betaald moet worden.

Nadeel

Het grote nadeel van de handel in commodities is, dat als er een prijs voor een bepaald product is afgesproken, maar de marktprijs valt te laag uit, dan betaald men dus te veel.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis: termijncontracten en derivatenGeschiedenis: termijncontracten en derivatenRuim 3000 jaar voor Christus ontwikkelde het concept van geld en bankieren zich in het oude Mesopotamie. Toch duurde het…
Termijncontracten en alternatievenTermijncontracten en alternatievenWat zijn termijncontracten? Een termijncontract wordt dikwijls gekozen als bescherming tegen een mogelijk nadelige prijs…
Derivaten & handelen in AEX index futuresDerivaten & handelen in AEX index futuresBeleggen in derivaten, beleggingsproducten en futures? Ze kunnen allerlei onderliggende waarden hebben waarmee u geld ku…
Bronnen en referenties
 • De toekomst van beleggen - Superfund Marketing GmbH - Amsterdam - 2007 http://www.mistermoney.nl/commodoties-valuta-informatie.asp http://www.fd.nl/home/
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.