Beleggen: risico beperken bij handelen op de beurs

Beleggen: risico beperken bij handelen op de beurs Slim beleggen is makkelijker gezegd dan gedaan. Eigenlijk is beleggen namelijk een kwestie van gokken. Dat betekent ook weer niet dat je maar in het wilde weg kunt handelen in beleggingen. Het is het beste om consequent vast te houden aan een bepaalde methode. Daarnaast is het verstandig om te oefenen als beginnende belegger, zodat je vertrouwd raakt met de beurs. Bezig zijn met beleggen in bijvoorbeeld aandelen betekent rustig blijven, geduld hebben, verliezen incasseren en bovenal genieten van wat je doet.

Kies voor een methode en ga met enige discipline aan de slag op de beurs

Slim beleggen is beleggen volgens een vaste methode. Veel particulieren die zelf beleggen proberen de marktontwikkelingen te volgen en de bedrijfseconomische prestaties van ondernemingen in de gaten te houden. Dat kan voordelig zijn, maar vaak is het dat niet. De beurs reageert namelijk heel snel op wat er op economisch en financieel vlak gebeurt; vaak zelfs al voordat het gebeurt, op basis van speculatie. Als particulier belegger ben je eigenlijk altijd te laat (zeker als je ook nog een baan of huishouden hebt, zodat je niet de hele dag de beurskoers in de gaten kunt houden). Je loopt als het ware achter de markt aan.

Consequent vasthouden aan één methode vergroot je kans op winst

Door consequent vast te houden aan een methode en je dus weinig aan te trekken van de economische ontwikkelingen, kun je op de lange termijn veel meer bereiken.

Om vast te houden aan de methode die je zelf bepaald hebt, is wel enige discipline nodig. Laat je dus niet leiden door hebzucht en angst. Ook als het heel goed lijkt te gaan, of als het verschrikkelijk slecht gaat, moet je rationeel en systematisch te werk blijven gaan. Wanneer je je laat leiden door emoties kom je waarschijnlijk niet ver - dat betekent overigens niet dat je niet op je gevoel af moet gaan.

Oefenen met beleggen zonder echt de beurs op te gaan

Wanneer je geen ervaring hebt met beleggen is het verstandig om eerst te oefenen, zonder daadwerkelijk geld te investeren. Op die manier kun je vertrouwd raken met de markt en ontdekken wat er zoal kan gebeuren wanneer je belegt. Niet alleen wat er gebeurt op de beurs, maar ook wat er met jou gebeurt wanneer je in korte tijd veel wint of juist verliest. Een goede manier om te oefenen is door op papier je eigen portefeuille samen te stellen en hier zogenaamd mee te handelen. Je doet dus eigenlijk net alsof je bepaalde aandelen koopt en verkoopt. Je kunt er ook voor kiezen om wel direct echt te gaan beleggen, maar te beginnen met kleine bedragen. Op die manier blijven de verliezen beperkt.

Opnieuw droog oefenen met beleggen

Ook wanneer je aan de slag wilt met beleggingen waarmee je niet vertrouwd bent (bijvoorbeeld effecten of opties), is het verstandig om eerst droog te oefenen of om te beginnen met kleine bedragen. Hetzelfde geldt wanneer je een nieuwe methode wilt uitproberen.

Beslis vanuit rust bij handelen op de beurs

Wanneer je belegt is het belangrijk dat je gebruik maakt van je kennis, ervaring en gevoel en dat je overzicht houdt over wat je doet. Zorg ervoor dat je niet te gespannen bent en probeer druk - van binnen en van buiten - zo veel mogelijk te beperken. Wanneer er veel financiële druk achter je beslissingen zit (bijvoorbeeld omdat je het geld op termijn ergens voor wilt gebruiken) overweeg dan of het wel verstandig is om te gaan beleggen. Misschien is sparen een betere optie.

Accepteer verliezen en missers, en leer ervan

Het is natuurlijk de bedoeling om je vermogen te laten groeien door te beleggen, maar handelen op de beurs betekent nu eenmaal risico nemen. Wanneer je gaat beleggen zul je dus ook (flinke) verliezen tegenkomen. Besef dat goed voordat je begint met beleggen. En wanneer je verliest, incasseer dat verlies dan ook: kijk wat er is mis gegaan, in hoeverre jij daar zelf een aandeel in hebt en wat je de volgende keer anders kunt doen om verliezen te beperken.

Beleggen is geduld hebben

Met beleggen kun je je vermogen sneller vergroten dan met sparen: het rendement ligt een stuk hoger. Tegelijkertijd is beleggen ook een kwestie van geduld hebben. Het is vaak niet verstandig om je beleggingen zo snel mogelijk van de hand te doen wanneer je te maken krijgt met dalende koersen. Soms moet je nu eenmaal lang wachten voordat je enige winst kunt maken. Geduld wordt echter wel beloond. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de AEX-index, dan blijkt dat die op de lange termijn steeds is blijven stijgen. Zelfs als de beurs volledig in elkaar stort vlak nadat jij je aandelen hebt gekocht, kun je met een behoorlijke lading geduld misschien toch nog een leuke winst maken.

Beleggen is en blijft risico lopen met je geld

Niemand weet wat er in de toekomst op de beurs gaat gebeuren, zelfs niet hoe de koersen zich morgen of over een uur gaan ontwikkelen. Dat weet jij niet, maar ook specialisten en goeroes weten dat niet. Uiteraard spelen macro-economie en bedrijfseconomische ontwikkelingen een rol in de winst of het verlies van een aandeel, maar deze ontwikkelingen gaan zo snel dat je vrijwel altijd te laat bent met anticiperen.

Dat betekent overigens niet dat je aan kennis van de economie en het wel en wee van bedrijven niets kunt hebben; het betekent wel dat je op geen enkele manier zekerheid kunt krijgen wanneer je handelt op de beurs, noch dat er betrouwbare voorspellingen mogelijk zijn.

Het risico dat je loopt hangt overigens ook nauw samen met de beleggingsstrategie die je kiest. Deze kan namelijk offensief of defensief zijn. Ook beleggen met een laag risico is dus mogelijk.

Geniet van het beleggen

Probeer het beleggen te zien als een hobby of een sport: iets dat leuk is om mee bezig te zijn. Beleggen is een kwestie van risico's nemen: iets dat erg spannend kan zijn. In een spel zijn er winnaars en verliezers; wees niet bang om ook eens bij de verliezers te horen: ook dat hoort bij het spel. Zorg dat het ook dan leuk blijft en waak ervoor dat de beurskoersen je gemoedsrust en humeur gaan bepalen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Beurs: toelichting beurstermenBeurs: toelichting beurstermenBelangrijke beurstermen zijn onder meer: aandelen, beleggen, beurs, beursindex, beurskosten, beursorder, dividend, grens…
Beurs: risico's beperken bij beleggen in aandelenBeurs: risico's beperken bij beleggen in aandelenBeleggen op de beurs houdt altijd risico's in. Vandaar dat men dit dan ook een risicovolle belegging noemt, omdat het ni…
Vrouwen beleggen beter dan mannenVolgens onderzoek van SNS Fundcoach (2012) kunnen vrouwen beter beleggen dan mannen, doordat ze meer winst behalen. Dit…
Wat kost het beleggen?Wat kost het beleggen?Beleggen brengt naast een groot risico ook vaak hoge kosten met zich mee. Banken rekenen hoge tarieven om uw aankoop- en…
Bronnen en referenties
  • 'Het Groot Beleggersboek' Marcel Rila (2005)
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 08-07-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.