Wat is actief of passief beleggen?

Als je wilt gaan beleggen moet je een keuze maken tussen actief en passief beleggen. Wanneer kies je voor actief beleggen en wanneer voor passief beleggen? De keuze in strategie is afhankelijk van een aantal zaken. Er bestaan grote verschillen tussen actief en passief beleggen. En hoe zit het met de kans op een hoger rendement?

Beleggen in aandelen vs beleggen in obligaties

Als je wilt beleggen dan doe je dit omdat het rendement hoger ligt dan bij een weinig risicovolle spaarrekening. Het doel van beleggen is immers het behalen van een hoog rendement. Je kunt kiezen voor aandelen of obligaties. De eerste is risicovoller waarbij de rendementen sterk kunnen fluctueren. Beleggen in obligaties is minder risicovol en heeft een meer voorspelbaar rendement. Beleggen in aandelen kan een hoger rendement opleveren dan beleggen in obligaties. Hoe groter het risico is bij een beleggingscategorie in aandelen, des te hoger kan het rendement of verlies zijn.

Actief beleggen

Als je kiest voor de strategie actief beleggen dan probeer je een beter rendement te behalen dan de markt die je volgt. De meeste beleggers doen aan actief beleggen. Om een beter rendement te behalen maak je gebruik van de volgende tactieken:
 • je kiest zelf de aandelen
 • je kiest zelf de beste fondsbeheerder
 • je kiest je eigen beleggingsstijl
 • je bepaalt zelf de momenten van aankoop en verkoop

Zelf de aandelen kiezen

Als actief belegger probeer je de aandelen te selecteren die in de toekomst beter gaan presteren dan de markt. Op deze manier wordt de kans op een beter rendement vergroot.

Zelf de beste fondsbeheerder kiezen

Op basis van eerder behaalde positieve resultaten van een bepaalde fondsbeheerder, kun je een selectie maken in beleggingsfondsen met het beste trackrecord. Uiteraard blijven toekomstige rendementen moeilijk voorspelbaar.

De juiste beleggingsstijl kiezen

Op basis van eerdere succesvolle beleggingsstijlen kun je een soortgelijke stijl hanteren bij het samenstellen van het beleggingspakket.

Het moment van aankoop en verkoop

Als je actief belegt dan moet je de momenten van aankoop en verkoop goed timen. Als je verwacht dat koersen zullen dalen dan is dat het moment om te verkopen. Andersom is een verwachte koersstijging het moment om te kopen.

Passief beleggen

Anders dan bij actief beleggen probeer je bij de strategie passief beleggen niet een hoger rendement dan de markt die je volgt te behalen. Het doel bij passief beleggen is om een vergelijkbaar rendement als de markt te behalen. Dit wordt ook wel indexbeleggen genoemd.

Bij indexbeleggen proberen beleggingsfondsen de prestaties van een index na te bootsen. Deze fondsen worden indextrackers of indexfondsen genoemd. De rendementen en risico's van een dergelijk fonds zijn vergelijkbaar met de index die wordt gevolgd. Indices, zowel passieve als intelligente, die onder andere gevolgd kunnen worden zijn:
 • een aandelenindex
 • een obligatie index
 • een onroerend-goed index

Passief beleggen en rendement

Wanneer krijg je een beter rendement door passief beleggen? Naarmate de periode van passief beleggen in een beleggingsfonds langer wordt neemt de kans op een hoger rendement dan de markt aanzienlijk toe.

En actief beleggen dan? Het is heel lastig om de kans op een hoger rendement dan de markt die je volgt te vergroten. De selectie van een beleggingsfonds met een beter rendement is zeer lastig voor een particulier belegger. De meest gevolgde strategie van beleggers is om een beleggingsfonds te kopen die in een afgelopen periode goed heeft gepresteerd. Vaak blijven nieuwe prestaties achter na aankoop en valt het rendement behoorlijk tegen.

Passief beleggen lijkt minder spannend dan actief beleggen maar levert uiteindelijk een grotere kans op een hoger rendement op.

De verschillen tussen passief en actief beleggen

Ter verduidelijking staan hieronder de belangrijkste verschillen tussen actief en passief beleggen nog eens op een rij.

Beleggingsdoel

 • Actief: Het verslaan van de relevante index of beleggingscategorie.
 • Passief: Het halen van een vergelijkbaar rendement als de relevante index of beleggingscategorie.

Te verwachten gemiddeld rendement

 • Actief: ongeveer 4% per jaar.
 • Passief: ongeveer 12% per jaar.

Aantal aan- en verkopen

 • Actief: Veel aan- en verkopen.
 • Passief: Weinig aan- en verkopen.

Aanbieders

 • Actief: De meeste banken bieden beleggingsfondsen aan.
 • Passief: Vermogensbeheerders als Vanguard en Barclays (iShares).

Kosten en rendement

 • Actief: Hoge kosten en grote kans op laag rendement.
 • Passief: Lage kosten en grote kans op een marktconform rendement.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn indexfondsen?Wat zijn indexfondsen? Wat zijn de voordelen en nadelen van indexfondsen en welke risico’s brengen deze beleggingsproduc…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Passief beleggen in trackers (periodiek beleggen)Passief beleggen in trackers (periodiek beleggen)Passief beleggen kan veel beter bij u passen dan actief beleggen. Passief beleggen doet u met beleggen in indexfondsen e…
Beleggen – spreiding van beleggingen in aandelenBeleggen – spreiding van beleggingen in aandelenBeleggen in aandelen, geld verdienen met aandelen, maar hoe? Een gouden regel voor beleggers in aandelen is het zorgen v…
Beleggen met weinig tijdBeleggen met weinig tijdBeleggen kan een goed alternatief zijn voor sparen, hoewel er wel meer risico's aan verbonden zijn. Er zijn boeken vol m…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.