Aandelen kopen in een dip
Het beleggen in aandelen kan erg lucratief zijn, kopen in een dip en verkopen op een piek. Klinkt goed maar, helaas is het slechts een onmogelijke strategie.
Beursschommelingen
Tot het jaar 2000 waren er jaren achtereen stijgende koersen op de beurs. De beurzen leken alleen maar de weg omhoog te kennen. In het jaar 2000 is er een knik in de stijgende lijn gekomen. De topjaren waren achter de rug. De AEX heeft een top bereikt van ruim 700 maar is geleidelijk gedaald naar een laagste stand van rond de 250 punten in 2002. De kredietcrisis van 2008 bracht de AEX naar een nog lager punt, namelijk 243 punten.
Kopen in een dip
Zodra de koersen op de laagste stand staan moet u instappen. Het probleem is echter dat u nooit weet wanneer een dip bereikt is. Misschien zakken de beursen nog tientallen procenten verder en heeft u achteraf op een hoog punt gekocht. Zou u het exact en met zekerheid weten wanneer de dip bereikt is kunt u flink geld verdienen. Het is dus niet mogelijk om dit als doelstelling te hebben. Achteraf is een dip te herkennen, maar dan zijn de koersen alweer gestegen, om mogelijk op een later tijdstip nog dieper weg te zakken.
Afhankelijkheid
De koersen zijn van vele factoren afhankelijk wat het onmogelijk maakt om een goede inschatting te maken. De analisten letten op bepaalde indicatoren om een voorspelling te doen over de toekomst. Voorbeelden van deze indicatoren zijn het consumentenvertrouwen en de maandelijkse publicatie van de steunaanvragen in verband met werkeloosheid in de VS. Ook de koersen van olie en van de dollar zijn belangrijke indicatoren. De kredietcrisis van 2008 heeft de koersen ook veel pijn gedaan.
Hoge rendementen
Wilt u hoge rendementen maken dan moet u grote risico’s lopen. Het gevolg kan zijn dat u geen rendement maakt maar geld verliest. Beleggingsadviseurs adviseren over het algemeen om te spreiden. Investeer niet alleen in aandelen, maar ook in obligaties, vastgoedfondsen, spaarrekeningen en dergelijke. Wilt u op korte termijn over uw geld beschikken dan is een spaarrekening of een spaardeposito de meest logische keus. U krijgt geen toprendement, maar u kunt geen geld verliezen door dalende beurzen en een eventuele crisis.