Beleggen in platina biedt perspectief

Dat beleggen in metalen geen windeieren legt is een bekend feit. Beleggen in platina vormt daar geen uitzondering op. Platina kent vele toepassingen en wordt bijvoorbeeld gebruikt in katalysatoren van auto’s. In China is de auto-industrie aan een enorme opmars bezig en ook daar worden de milieu-eisen steeds strenger. De vraag naar platina wordt alleen maar groter terwijl het aanbod achterblijft.

Overgangsmetaal

Platina, een mooi wit-zilver kneedbaar edelmetaal, is een zogenaamd overgangsmetaal dat rond 1500 bij de oorspronkelijke bewoners van Amerika al bekend was. De Spanjaarden troffen het aan tussen het zilver en dachten dat het een verontreinigend element was. Scheikundig benaderd is een overgangsmetaal een element uit het D-blok, groep 3 tot en met groep 12 van het periodiek systeem van elementen. In 1741 lukte het de Brit Charles Wood om het metaal te isoleren. Vandaag de dag is platina meer waard dan goud.

Eigenschappen

Platina wordt uiteenlopend gebruikt vanwege een aantal nuttige eigenschappen. Het metaal oxideert niet in lucht, kan tegen zeer hoge temperaturen, is niet schadelijk voor mensen en wordt niet snel dof. Bovendien zijn de chemische eigenschappen onder verschillende omstandigheden zeer stabiel.

Toepassingen

Het edelmetaal kent vele toepassingen in de industrie zoals gebruik in katalysatoren van auto’s om de uitstoot van koolmonoxide en andere uitlaatgassen tegen te gaan. De auto-industrie neemt meer dan de helft van de wereldvraag voor zijn rekening. Een kwart van de vraag naar platina wordt gebruikt in juwelen.

Het metaal vindt verder zijn weg in elektronische schakelingen en high-tech laboratorium-apparatuur evenals in LCD-schermen en harde schijven van computers. Vanwege zijn hoge weerbaarheid bij hoge temperaturen wordt platina in verschillende legeringen gebruikt. De industriële vraag wordt alleen maar groter.

Gezondheid

Platinaverbindingen worden regelmatig als medicijn gebruikt om kanker te behandelen. Vanwege de vervelende bijwerkingen en andere nadelen zijn inmiddels nieuwe varianten ontwikkeld. Het wachten is op goedkeuring van de nieuwste generatie platinaverbindingen. Van platina samen met iridium kunnen legeringen worden vervaardigd die bruikbaar zijn in pacemaker-elektroden en andere chirurgische implantaten.

Oogst

Platina ontwikkelt een grotere vraag dan goud. Analisten verwachten dat platina ook in de toekomst het beter zal blijven doen dan goud. Eén van de voordelen bij de winning van platina is de aanzienlijke extra oogst van palladium, rhodium, ruthenium en nikkel die uit de de verschillende ertsen waar platina in zit gewonnen wordt.

Deze extra oogst speelt een belangrijke rol in andere toepassingen en dus ook in de winst. De winningskosten van platina zijn lager dan van goud omdat veel platina-aders zich dicht onder de oppervlakte bevinden. Het meeste platina wordt gewonnen in Zuid-Afrika.

Beleggen in platina

Het kopen van fysiek platina in de vorm van baren kan vrij eenvoudig. Er zijn genoeg websites te vinden waar het een ander duidelijk wordt uitgelegd. Surf bijvoorbeeld naar de website Edelmetaal info naar het hoofdstukje Investeren in edelmetaal waar u een uitgebreide uitleg vindt. Bij bijvoorbeeld ABN-AMRO kun je een girale goud-, zilver- en platinarekening openen. De bank staat garant voor levering. Via ABN AMRO internet bankieren/beleggen kun je snel een dergelijke rekening openen.

Tot slot

Volgens sommige experts gaan edelmetalen het helemaal maken. Niet alleen beleggen in platina maar ook goud en zilver kunnen een zonnige toekomst tegemoet zien. Je moet wel veel geduld hebben want het kan nog wel even duren voordat de prijs gaat stijgen. Een garantie is er natuurlijk niet want niets is zeker in de wereld van beleggen. Zorg eerst dat je over voldoende informatie beschikt voordat je de stap waagt.
© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in edelmetaal palladiumBeleggen in edelmetaal palladiumPalladium is een edelmetaal waarvan bekend is dat het straks onbetaalbaar wordt, maar waarvan men niet weet wanneer dat…
Met edelmetalen beschermen tegen inflatieMet edelmetalen beschermen tegen inflatieVreest u ook het verval van de Europese Monetaire Unie en het feit dat u voor uw euro’s steeds minder krijgt. Of dat de…
Succesvol beleggen in grondstoffenSuccesvol beleggen in grondstoffenSuccesvol beleggen in grondstoffen hoeft niet moeilijk te zijn. Veel grondstoffen zijn schaars of zullen in de komende t…

Moet ik gaan beleggen?Moet ik gaan beleggen?Om rendement te maken op u geld kunt u een spaarrekening openen en jaarlijks een paar procent aan rente vangen. U kunt o…
De Bombay Stock Exchange, de beurs van BombayDe Bombay Stock Exchange, de beurs van BombayDe Bombay Stock Exchange telt meer dan 4500 bedrijven en bestaat al ruim 200 jaar. De openingstijden zijn vergelijkbaar…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Lenntech
  • Iex.nl
  • Beleggen.com
  • Beursgorilla
  • ABN-AMRO
  • Edelmetaal info
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 21-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.