Is fysiek goud kopen of in goud beleggen verstandig

Is fysiek goud kopen of in goud beleggen verstandig In tijden van lage rente lijkt goud een goede belegging. Het is crisisbestendig en heeft tal van oorlogen, depressies en valutahervormingen doorstaan. In tegenstelling tot papiergeld kan men het niet naar believen bijdrukken. Daardoor behoudt goud altijd waarde. Maar dat maakt het nog niet tot een belegging waarin men veel van zijn vermogen moet steken. Want het heeft ook nadelen. Goud is relatief duur. De vraag is enorm, niet alleen van particulieren, maar ook van landen als China. Ook de kosten bij koop en verkoop van goud, maken het tot een dure belegging. En het kostbare edelmetaal thuis in de linnenkast opbergen is een te hoog risico, terwijl opslag in een kluis evenmin gratis is. Bedenk ook dat goud wordt verhandeld in Amerikaanse dollars en dus een valutarisico vormt. Goud zelf is niet productief: het levert geen rente of dividend op. Je maakt alleen winst als de goudprijs stijgt. Maar het kwam al voor dat beleggers 25 jaar moesten wachten op het instapniveau.

Inhoud


Belangrijkste argumenten voor het kopen van goud

In tijden van lage rente lijkt goud voor veel beleggers een aantrekkelijke investering. Aanhangers van het edelmetaal beschouwen goud als absoluut crisisbestendig. Het wordt al duizenden jaren door de mensheid gewaardeerd. Goud heeft talloze oorlogen, depressies en valutahervormingen doorstaan. In tegenstelling tot ons papiergeld of ‘geld in de boeken’ is het tastbaar en van echte waarde. Bovendien kan men goud, in tegenstelling tot papiergeld, niet naar believen bijdrukken. Door deze beperking en de enorme vraag behoudt goud altijd waarde en biedt het bescherming tegen inflatie.

Goud heeft ook veel nadelen: steek er niet te veel van je vermogen in

Dat kan allemaal wel waar zijn, maar dit maakt goud niet tot een investering waarin particuliere beleggers een groot deel van hun vermogen moeten steken. Want goud heeft ook veel nadelen.

Goud is relatief duur

De vraag naar goud is enorm, niet alleen van particuliere beleggers, maar ook van landen als China. En de kosten en toeslagen in verband met het kopen (en later weer verkopen) van goud, kunnen een belegging in goud tot een dure aangelegenheid maken. Als belegger moet je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat handelaren over het algemeen lagere aankoop- dan verkoopprijzen hanteren. Anders gezegd: als je een goudstaaf zou kopen en deze meteen weer zou verkopen, maakt je al verlies. Je krijgt er slechts de lagere aankoopprijs voor betaald. En de toeslagen voor kleine hoeveelheden (1 tot 5 gram) zijn bijzonder hoog. Vijf goudstaafjes van 20 gram kosten samen meer dan één staaf van 100 gram.

Ook goud opslaan is duur

Het dure edelmetaal thuis opbergen in de linnenkast is niet verstandig. Het risico op diefstal is te hoog en moet worden afgeraden. In plaats daarvan kan je je goud elders deponeren in een kluisje. Maar ook dat is niet gratis. Ook sommige goudhandelaren bieden bij aanschaf een opslagmogelijkheid aan, uiteraard tegen een navenante vergoeding, afhankelijk van de waarde van je bezit.

Verzekering van de kluisinhoud

Vraag ook na óf en tot welk bedrag de inhoud van de kluis verzekerd is. In geval van een calamiteit is is deze dekking mogelijk niet voldoende. Dan is aanvullende verzekering nodig. Ook dat brengt weer periodiek terugkerende kosten met zich mee die je moet goedmaken.

Opslag in kluis niet altijd verstandig

Men moet altijd de kosten van opslag en verzekering van goud beoordelen in verhouding tot de waarde ervan. Stel je bezit bijvoorbeeld goud ter waarde van 2.000 euro en je betaalt 50 euro voor een kluisje. Dan moet de prijs van het goud elk jaar al met 2,5 procent stijgen, wil je geen effectief verlies lijden. Bovendien wordt gering bezit aan goud en gouden sieraden meestal gedekt door je inboedelverzekering, ook al wordt dat niet in een kluis bewaard.

Van de andere kant, als je van plan bent regelmatig goud te kopen, is bewaren in een (verzekerde) kluis een aanrader. Hoe meer goud je bezit, hoe lager de evenredige kosten voor opslag en verzekering.

Bij goud loopt men valutarisico

Goud wordt verhandeld in Amerikaanse dollars. Anders gezegd: wanneer je je goud verkoopt, ontvang je ​​eerst dollars en moet je deze vervolgens omwisselen voor euro's. Valutaschommelingen beïnvloeden daarom de tegenwaarde in euro’s. Dit betekent dat als de dollar in waarde daalt, er nadelen zijn voor beleggers bij het doorverkopen van goud. Ze krijgen dan immers minder euro's voor de dollar. In dat geval kan je verlies lijden, ook al is de goudprijs in dollars gestegen. De andere kant van de medaille: als de dollar stijgt, profiteer je daarvan.

Goud levert geen rente of dividend op

Goud op zich is niet productief: het genereert geen winsten zoals bij bedrijven waarin aandeelhouders beleggen. En men ontvangt er ook geen rente over zoals bij spaargeld of bij bezit van obligaties. Je maakt alleen winst als de goudprijs stijgt en dan verkoop je uiteraard. Maar let op: met die koerswinst moet je eerst diverse kosten verrekenen voordat je van échte winst kan spreken. Denk dan bijvoorbeeld aan:
  • de kosten voor kluishuur;
  • kosten gemaakt voor aan- en verkoop;
  • eventueel gemaakte verzendkosten;
  • het verschil in de aankoop en de verkoopprijs.

De goudprijs kan sterk fluctueren

Als belegger hoop je dus dat de vraag naar goud in de toekomst zal toenemen. Mocht die vraag afnemen, dan daalt ook de koers. In het verleden waren sterke prijsschommelingen geen uitzondering, maar regel:

  • tussen 1987 en 1999 halveerde de goudprijs;
  • ook in 2008 daalde de prijs met ongeveer 30 procent van 1.000 dollar naar 705 dollar per troy ounce (31,1 gram);
  • daarentegen steeg de goudprijs sinds 2009 sterk als gevolg van de financiële crisis. In 2011 bereikte de goudprijs meer dan 1.900 dollar;
  • in 2015 zakte de prijs weer onder 1.100 dollar;
  • op het moment van schrijven (10 juni 2020) bedroeg de prijs circa 1515 dollar per troy ounce.

Het is ook voorgekomen dat beleggers 25 jaar moesten wachten om weer op hun instapniveau te komen. Wie kan er dan nog spreken van een verstandige belegging?

Wat bepaalt de goudprijs eigenlijk?

De goudprijs wordt in de regel in euro's of dollars aangegeven, en heeft meestal betrekking op één ounce. Een ounce goud is precies 31.1034768 gram. De goudprijs is onderhevig aan grote schommelingen en kan in een tijdsbestek van enkele minuten veranderen! Over de actuele prijs van goud kan men zich op diverse websites informeren.

Algemeen wordt aangenomen dat de goudprijs zich in perioden van deflatie neerwaarts en in tijden van inflatie opwaarts ontwikkelt (of bij hyperinflatie naar boven schiet). Maar het best kan men zich op eigen onderbuikgevoelens en intellect verlaten……. Het blijft een investering met risico's. Wanneer je een indruk van de prijsbeweging wil krijgen, kan je op het internet een overzicht van de ontwikkeling gedurende de afgelopen decennia opvragen.

Als dat enigszins mogelijk is, wil natuurlijk iedereen tegen de laagst mogelijke prijs instappen. Een garantie geeft niemand uiteraard, maar in tijden van (financiële) crisis is het voor experts niet eens zo'n grote opgave om te voorspellen in welke richting zich de goudprijs bewegen zal.

Fysiek goud kopen

Wie fysiek goud wil kopen als belegging moet rekening houden met enkele hiervoor al genoemde regels:
  • goud biedt geen zekerheid in tijden van crisis, maar is een speculatieve belegging;
  • goud levert geen geen rente of dividend op;
  • je moet goud in een kluis bewaren. Dat brengt extra kosten met zich mee.

Goud leent zich niet altijd voor snel gewin. Goudbeleggers denken meer in termen van jaren! Koop alleen goud van het geld dat je minimaal drie jaar kunt missen en beleg niet meer dan 10 procent van je vermogen in het edelmetaal. Stop ook niet met veilige beleggingen om goud te kunnen kopen.

Goudstaven of gouden munten

Goudstaven zijn geschikt voor bedragen boven de 1000 euro. Die moeten een gehalte aan fijngoud van 999,9 bezitten, de benaming voor puur goud. Fijngoud is niet gemengd met andere metalen maar goud in zijn pure vorm.Goudstaven met goudstempels van Heraeus zijn een goede keus. Dat bedrijf bezit een certificaat van de London Bullion Market Association (LBMA). Goudstaven zijn gemakkelijk te verkopen.

Kleine goudstaven zijn er van één gram tot 1000 gram. Kleine goudstaven tot 5 gram zijn niet geschikt als belegging, omdat het verschil tussen aan- en verkoopprijs te groot is. Bedenk ook: wie in tijden van crisis kleine goudstaven als zekerheid wil kopen, moet er rekening mee houden dat het niet altijd even makkelijk is om daarmee een simpel roggebroodje af te rekenen.

Gouden munten kunnen voor kleinere bedragen worden gebruikt. Beleg alleen in internationaal erkende gouden beleggingsmunten waarvoor dagelijks aan- en verkoopprijzen worden vastgesteld. Populaire munten in dat verband zijn:
  • Krugerrand;
  • Eagle;
  • Maple Leaf.

Collectormunten, medailles of gouden sieraden zijn niet geschikt als belegging. Ze zijn moeilijker te verkopen.

Waar kan je fysiek goud kopen

Er zijn nog steeds banken waar men goud kan kopen; even navragen. Meestal moet men er klant zijn en in de regel moet men baren en munten bestellen. Slechts incidenteel heeft men iets op voorraad. Bij sommige grotere bankinstellingen kun je goud eenvoudig online bestellen en laten leveren. Ook bij verschillende goudhandelaren kun je goud online bestellen. Als alternatief zou men ook op beurzen of via eBay kunnen kopen, maar je moet hier zeer alert zijn op valsmunterij. Zelfs op sommige particuliere fora wordt goud aan de man gebracht. Eigenlijk kan je het beste goud kopen aan de balie bij een bank of een lokale edelmetaalhandelaar.

Drie simpele stappen moet je zetten om goud te kunnen kopen:
  • bepaal eerst hoeveel geld je uit wil geven en wát je wil kopen (munten, staven, sieraden);
  • neem contact op met een goudhandelaar, ga naar een bank of oriënteer je op internet. Waar heeft men voorraad en hoe hoog is de prijs? Vergelijk die prijzen!
  • Rijd ernaar toe (neem contant geld mee) of plaats een bestelling.

Koop je goudstaven of munten via internet, dan moet je meestal vooraf betalen. Als de handelaar vervolgens failliet gaat, riskeer je dat je geld weg is zonder goud in handen te hebben.
© 2009 - 2025 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan ik investeren in goud?Hoe kan ik investeren in goud?Gedurende de periode dat het slecht gaat op de beurs, zoeken beleggers naar alternatieven voor aandelen. In de jaren van…
Goud kopen? Investeren en beleggen in goudGoud kopen? Investeren en beleggen in goudSteeds meer mensen kopen goud, vaak bij wijze van belegging, bijvoorbeeld omdat de goudprijs in de loop der jaren enorm…
Goud kopen als investering, hoe doe je dat?Goud kopen als investering, hoe doe je dat?Bij een economische crisis gaan vermogende mensen hun vermogen beleggen in goud. Ook in de huidige crisis is er dan ook…
Goud als beleggingGoud als beleggingWie in goud wil beleggen heeft heel wat mogelijkheden. Voor de doorsneebelegger vallen goudstaven van 12,5 kg uiteraard…

Lessen uit de pyramidefraude van Bernard Leon MadoffLessen uit de pyramidefraude van Bernard Leon MadoffVeel beleggers hebben zich in het verleden laten verleiden tot deelname in beleggingen die een (nagenoeg) dubbelcijferig…
De kracht van obligatiesEen obligatie is een lening, uitgegeven door een onderneming of door de staat met een bepaalde looptijd. Veel mensen ver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Istara, Pixabay
Reactie

Aqua, 28-05-2009
Goud kopen (of andere edelmetalen) als belegging, ja. waarom niet, goud heeft de laatste jaren prima rendementen behaald. Maar waar goud te kopen? Leuk om ze bij Middelkoop te bestellen, maar je betaalt voor de naam, uiteindelijk betaal je juist bij hem de hoogste prijs! (de laagste prijs garantie zoals hij ermee adverteert, is niet meer dan klanten winnen voor zijn eigen gewin). Heden, 28 mei 2009, een premium van ruim 5% op een kilobaar goud!

Wil je geld verdienen op edelmetalen met een relatief kleine inzet, stap dan in zilver en met name de munten, welke gelimiteerd worden uitgegeven. Neem de munten van Perth Mint, speciale munten in series en extreem gelimiteerd. Eenmaal "sold out" en de waarde van deze munten schiet als een komeet naar boven.

Voorbeeld: Een half jaar geleden kon je nog gewoon de munten "Treasures of Australia" kopen, met name de "sapphires". Ruim 50 Euro inkoop. Zoek nu eens naar dezelfde munt op eBay en zie wat er nu voor wordt gevraagd en betaald… Ruim, maar dan ook ruim boven de 200 Euro. Tel uit je winst…

Zie je de aanschaf van fysiek edelmetaal als een investering, neem dan wat meer tijd en bestudeer eens waar daadwerkelijk wat op valt te verdienen. Reactie infoteur, 29-05-2009
Dank voor deze zeer bruikbare aanvulling!

Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 25-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.