Beleggen in aandelen, hoe doe je dat?

Beleggen in aandelen, hoe doe je dat? De lage spaarrentes hebben ervoor gezorgd dat steeds meer mensen er voor kiezen om te investeren in aandelen. Het kopen van aandelen kan rendementen opleveren die ver boven de rente op een spaarrekening liggen maar is niet vrij van risico's.

Wat is een aandeel?

Zoals de naam al doet vermoeden is een aandeel een deel van een bedrijf. Door een aandeel te kopen word je deels eigenaar van een bedrijf. Aandelen zijn verhandelbaar op aandelenbeurzen. De prijs van een aandeel komt tot stand door vraag en aanbod. Beleggers kopen aandelen met de intentie deze op een later moment tegen een hogere prijs te kunnen verkopen.

Wat is dividend?

Omdat de aandeelhouders gezamenlijk eigenaar zijn van het bedrijf hebben ze recht op de winsten die het bedrijf maakt. Veel bedrijven keren dan ook dividend uit aan hun aandeelhouders. Dit is een deel van de winst die het bedrijf behaald heeft. Over het algemeen wordt niet alle winst uitgekeerd in de vorm van dividend. Een deel van de winst blijft namelijk in het bedrijf om toekomstige investeringen te bekostigen.

Beleggen in aandelen als inkomensaanvulling

Door een gespreide portefeuille van dividend uitkerende aandelen samen te stellen kan je op regelmatige basis dividend ontvangen. Dit zorgt ervoor dat er op regelmatige basis inkomsten binnen komen die gebruikt kunnen worden voor dagelijkse uitgaven. Dividend kan ook opnieuw geïnvesteerd worden waardoor de aandelenportefeuille groeit.

Belangrijke zaken om op te letten bij het kopen van aandelen

Het is belangrijk om goed onderzoek te verrichten naar de financiële staat van een bedrijf waarin men aandelen wil kopen. Bovendien moet er ook gekeken worden naar het toekomstperspectief. Voor veel mensen blijkt dit erg moeilijk te zijn. Handel in aandelen is alleen geschikt voor mensen die bereid zijn om tijd en moeite in het analyseren van bedrijven te steken. Voor mensen met minder kennis van aandelen is een beleggingsadviseur vaak van grote toegevoegde waarde.

Wat zijn de risico's van beleggen in aandelen?

Zoals gezegd vertegenwoordigt een aandeel een deel van een bedrijf. Een faillissement betekent dan ook dat de koers van het aandeel snel richting nul zal dalen. Dit risico is op te vangen door in veel verschillende aandelen te beleggen. Een koersval in één aandeel zal dan een beperkte invloed hebben op de prestaties van de gehele portefeuille. Het is belangrijk om te onthouden dat aandelenkoersen niet altijd rationeel zijn. Goedlopende bedrijven kunnen soms relatief goedkoop zijn terwijl slechtlopende bedrijven bijzonder duur kunnen zijn.

Andere vormen van beleggen

Naast aandelen zijn er vele andere vormen van beleggen. Door naast aandelen ook bijvoorbeeld obligaties aan te schaffen kan het risico nog verder gespreid worden. Bovendien is het mogelijk om de risico's van wisselende aandelenkoersen te beperken door het gebruik van put- of callopties.
© 2014 - 2024 J1989, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggingen  beleggen in aandelenBeleggingen beleggen in aandelenBeleggen is een vorm van investeren waarbij winst behaald kan worden, mits de belegging op een juiste manier wordt uitge…
Beleggen in aandelen op de beursBeleggen in aandelen op de beursSparen bij een bank levert tegenwoordig nauwelijks geld op. Omdat beleggen in aandelen wel erg veel geld kan opbrengen,…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Beleggingsvormen: aandelenBeleggingsvormen: aandelenEr zijn veschillende beleggingsvormen. Eén vorm van beleggen is beleggen in aandelen. Een aandeel is een eigendomsbewijs…

De New York Stock ExchangeDe New York Stock ExchangeDe New York Stock Exchange (NYSE) is de belangrijkste aandelenbeurs van de Verenigde Staten en tevens de grootste en mee…
Beleggen; wat is een putoptie?Beleggen; wat is een putoptie?Een putoptie geeft het recht om aandelen tegen een vooraf vastgestelde prijs te verkopen. Degene die een putoptie koopt…
J1989 (24 artikelen)
Gepubliceerd: 05-04-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.