Beleggen: geld verdienen met aandelen

Beleggen: geld verdienen met aandelen Geld verdienen zonder daadwerkelijk fysieke inspanning te leveren, klinkt bij de meeste mensen als muziek in de oren. Het is mogelijk door te beleggen in aandelen. Aandelen zijn eigendomsbewijzen van bedrijven die beleggers kunnen kopen in ruil voor een eventuele winstuitkering. Hoewel het weliswaar mogelijk is om geld te verdienen, kunnen beleggers ook geld verliezen. Beleggen in aandelen is namelijk erg risicovol. Het beleggen in aandelen gebeurt al sinds de 17e eeuw en is nog steeds een erg populaire beleggingsmethode.

Ontstaan van aandelen

Aandelen bestaan al eeuwenlang. De eerste officiële aandelen zijn uitgegeven in Amsterdam in 1602. Aandelen werden in de 17e eeuw uitgegeven zodat de VOC over meer geld kon beschikken voor haar activiteiten. In Amsterdam ontstond de allereerste effectenbeurs van de wereld. Inmiddels geven bedrijven over de hele wereld aandelen uit. Verder verhandelen beleggers aandelen tegenwoordig hoofdzakelijk online.

Beleggen

Beleggen is een investeringsvorm, waarbij een bepaald bedrag voor een bepaalde tijd vastgelegd wordt in bijvoorbeeld eigendomsbewijzen van een organisatie. Dit doen beleggers in de hoop er winst mee te behalen. In Nederland kan iedereen ouder dan 18 jaar beleggen, mits de persoon over voldoende geld beschikt.

Aandelen kopen

Beleggen in aandelen kan op verschillende manieren. Beleggers kunnen zelfstandig aandelen kopen op de effectenbeurs. Het verhandelen van aandelen gebeurde vroeger op een fysieke beurs, maar tegenwoordig worden aandelen hoofdzakelijk online verhandeld. Een andere mogelijkheid is het beleggen in beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen kopen dan als het ware aandelen in naam van de belegger.

Dividend

Een belegger koopt aandelen van een organisatie hopend dat de organisatie winst maakt. Wanneer een organisatie winst maakt, kan de organisatie dit bedrag uitkeren aan haar aandeelhouders. Deze winstuitkering wordt dividend genoemd. Aandeelhouders delen dus mee in de winst wanneer het goed gaat met de organisatie. Op deze manier kunnen beleggers geld verdienen door het bezitten van aandelen.

Beurskoers

Naast het verdienen van geld middels dividend kunnen beleggers ook nog op een andere manier geld verdienen door het beleggen in aandelen. De waarde van een aandeel op de aandelenbeurs wordt de beurskoers genoemd. De beurskoersen van aandelen schommelen en zijn dus niet constant. Stel een belegger koopt op maandag een aandeel voor een bedrag van 10 euro dan kan het zo zijn dat de beurskoers van het aandeel op vrijdag gestegen is naar een bedrag van 12 euro. Wanneer de belegger het aandeel op vrijdag weer verkoopt, heeft de belegger 2 euro winst gemaakt. Doordat beurskoersen schommelen, kunnen beleggers dus ook verdienen aan het bezitten van aandelen.

Risico’s

Beleggen in aandelen is erg risicovol. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een organisatie in een bepaald jaar geen winst maakt en dan krijgen de aandeelhouders geen dividend uitgekeerd. Daarnaast is het ook mogelijk dat de waarde van een aandeel na aankoop niet meer, maar juist minder waard wordt. Wanneer een belegger een aandeel koopt van 10 euro kan de waarde na een bepaalde tijd bijvoorbeeld gedaald zijn tot 8 euro. Wanneer de waarde van een aandeel na een tijd niet stijgt, krijgt de belegger de indruk dat het niet goed gaat met het bedrijf. De belegger kan dan besluiten zijn aandeel te verkopen, voordat het aandeel wellicht nog minder waard wordt. Ook kan de belegger bang worden dat het bedrijf failliet gaat en zijn aandeel daarom verkopen. Als een bedrijf failliet gaat, worden aandelen namelijk in de meeste gevallen niet terugbetaald. Wanneer een belegger een aandeel verkoopt voor een langere prijs dan de aankoopprijs maakt de belegger verlies.

Verschillende soorten aandelen

In de loop der tijd zijn er verschillende soorten aandelen ontstaan. De verschillende aandelen hebben allemaal andere kenmerken.

Normale aandelen

Normale aandelen zijn aandelen met stemrecht. Met normale aandelen kan een belegger één keer zijn stem uitbrengen per aandeel op de algemene vergadering van aandeelhouders. Wanneer een onderneming voldoende winst maakt, kan de organisatie overgaan tot het betalen van dividend. De hoogte van de dividenduitkering is onder andere afhankelijk van het aantal aandelen dat een bedrijf uitgegeven heeft. De winst wordt namelijk evenredig verdeeld onder alle uitgegeven aandelen. Daarnaast is de dividenduitkering afhankelijk van de hoogte van de winst, want dat is het bedrag dat kan worden uitgekeerd. Wanneer een organisatie bijvoorbeeld 1000 euro winst maakt en er 200 normale aandelen uitgegeven zijn, krijgt een belegger 5 euro aan dividend per aandeel. Het bedrag aan dividend is daardoor elk jaar anders. De beurskoersen van normale aandelen zijn over het algemeen erg veranderlijk. Wanneer er gunstige vooruitzichten zijn, stijgen de beurskoersen. Zijn er slechte vooruitzichten dan zullen de beurskoersen juist dalen.

Certificaten

Certificaten zijn in principe normale aandelen, maar dan zonder stemrecht. Wanneer een belegger een certificaat bezit, mag de belegger dus geen stem uitbrengen op de algemene vergadering van aandeelhouders. Beleggers met certificaten krijgen dividend uitgekeerd wanneer er winst gemaakt is. De hoogte van het dividend voor beleggers met certificaten wordt op dezelfde wijze bepaald als de hoogte van het dividend voor beleggers met gewone aandelen. Door het uitgeven van certificaten kan het bedrijf de macht bij een bepaalde groep aandeelhouders houden omdat beleggers met certificaten geen zeggenschap binnen het bedrijf hebben.

Preferente aandelen

Beleggers met preferente aandelen hebben voorrang op beleggers met normale aandelen. Beleggers met preferente aandelen krijgen namelijk als eerste hun dividend uitgekeerd, mits er voldoende winst gemaakt is. Wanneer een organisatie winst gemaakt heeft, krijgen beleggers met preferente aandelen in tegenstelling tot beleggers met normale aandelen of certificaten elk jaar hetzelfde bedrag aan dividend uitgekeerd, ongeacht de hoogte van de winst. Dit zorgt voor meer zekerheid, maar wanneer er veel winst wordt gemaakt, krijgen beleggers met preferente aandelen niet meer dividend uitgekeerd dan normaal. Verder hebben beleggers met preferente aandelen ook voorrang bij een eventueel faillissement. Wanneer een organisatie failliet is en alle schuldeisers exclusief de aandeelhouders zijn terugbetaald, worden de preferente aandeelhouders als eerste aandeelhouders terugbetaald, mits er nog geld over is. Ook dit bezorgt beleggers meer zekerheid.

Prioriteitsaandelen

Beleggers met prioriteitsaandelen hebben meer zeggenschap dan andere aandeelhouders binnen het bedrijf. Beleggers met prioriteitsaandelen kunnen beslissingen die genomen worden tegenhouden en daarnaast kunnen ze bestuurders benoemen. Het dividend op prioriteitsaandelen wordt op dezelfde wijze bepaald als het dividend op normale aandelen. Deze aandelen zijn gecreëerd om bepaalde aandeelhouders meer macht te geven dan andere aandeelhouders.

Oprichtersaandelen

Oprichtersaandelen kunnen aan de oprichters of grote investeerders van de organisatie uitgegeven worden, maar dat is niet verplicht. Oprichters die één of meerdere oprichtersaandelen bezitten, krijgen dividend als er voldoende winst is. Deze aandelen kunnen uitgegeven worden om de oprichters of investeerders te bedanken.

Letteraandelen

Beleggers met letteraandelen krijgen alleen dividend over een vooraf bepaald deel van de winst. Een organisatie verricht meestal verschillende activiteiten. Beleggers met een letteraandeel krijgen dan enkel de winst van één bepaalde activiteit uitgekeerd.

Bonusaandelen

Bonusaandelen worden door een bedrijf aan bestaande aandeelhouders gegeven. Bestaande aandeelhouders krijgen in plaats van dividend in de vorm van geld, dividend in de vorm van aandelen uitgekeerd. Deze aandelen worden uitgegeven ten laste van het agioreserve van de organisatie. Het aantal aandelen van de organisatie zal hierdoor toenemen terwijl er geen nieuw vermogen aangetrokken wordt. Het gevolg hiervan is dat de beurskoersen van de aandelen zullen dalen.
© 2020 - 2024 Dnique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Preferente aandelen & voordelen van preferente aandelenPreferente aandelen & voordelen van preferente aandelenOver preferente aandelen hoort u niet zo vaak, maar preferente aandelen hebben een aantal voordelen boven de gewone aand…
Beleggingen – beleggen in aandelenBeleggingen – beleggen in aandelenBeleggen is een vorm van investeren waarbij winst behaald kan worden, mits de belegging op een juiste manier wordt uitge…
Beleggen in aandelen op de beursBeleggen in aandelen op de beursSparen bij een bank levert tegenwoordig nauwelijks geld op. Omdat beleggen in aandelen wel erg veel geld kan opbrengen,…
Beleggingsvormen: aandelenBeleggingsvormen: aandelenEr zijn veschillende beleggingsvormen. Eén vorm van beleggen is beleggen in aandelen. Een aandeel is een eigendomsbewijs…

Oppassen voor een 'bulltrap' op de beurs?Oppassen voor een 'bulltrap' op de beurs?Op de beurs stijgen en dalen de koersen. Wanneer er grote koersbewegingen plaatsvinden op de beurs, hoort men vaak de te…
Beleggen in China met het Hof Hoorneman China Value FundBeleggen in China met het Hof Hoorneman China Value FundHet Hof Hoorneman China Value Fund is een Nederlands beleggingsfonds dat belegt in bedrijven uit China, Hong Kong en Mac…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIX1861, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.homefinance.nl/algemeen/woordenlijst/bonusaandeel.asp
  • https://www.encyclo.nl/begrip/Prioriteitsaandeel
  • https://www.kooijmanautar.nl/begrip/soort-aandelen
  • https://beleggen.info/aandelen/oprichtersaandelen
  • https://www.juridischwoordenboek.nl/zoek/prioriteitsaandeel
  • https://www.beleggersbelangen.nl/2013/05/07/wanneer-verlies-nemen/
  • https://www.beurseffecten.nl/preferente-aandelen
  • http://www.wetrecht.nl/preferente-aandelen-en-prioriteitsaandelen/
  • http://www.wetrecht.nl/soorten-aandelen-en-vergelijkbare-stukken/
Dnique (20 artikelen)
Gepubliceerd: 21-04-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.