Beleggen of speculeren: daytraden

Beleggen of speculeren: daytraden Daytraden is voor sommigen geen beleggen maar speculatie. Bij daytraden hebt u wel degelijk een strategie en u kunt veel geld verdienen met daytrading op de beurs. Hoe handelt een daytrader, waar en wat is zijn plan van beleggen? Een daytrader neemt risico's, maar doet dat met beleid en op basis van technische analyse en grafieken, anders is dit niet vol te houden. Een daytrader is niet per se een speculant, een goede daytrader kent en herkent de koop- en verkoopsignalen.

Ook geld verdienen als daytrader?


Wat is speculeren en speculatie?

Speculeren en speculatie zijn alleen bedoeld om snel winst te maken en gericht op de korte termijn. De risico's daarbij zijn groter dan bij beleggen. Speculeren tegen de euro of dollar bijvoorbeeld door bepaalde posities in te nemen die grote winsten kunnen opleveren. Daarbij maakt het de speculant niet uit wat de gevolgen zullen zijn voor een bedrijf of de economie, maar kijkt naar de winst die hij kan maken. U kunt het beleggen ook uit handen geven en daarbij vooraf duidelijk maken hoeveel risico u maximaal wilt lopen met uw belegging.

Starten met daytrading: een beleggingsrekening openen

Iedereen kan tegenwoordig eenvoudig een beleggingsrekening openen bij bijvoorbeeld Degiro, goedkoop beleggen, Binck of bijvoorbeeld Lynx en beginnen met voor zich zelf te handelen. Sommigen zitten de hele dag achter de knoppen als daytrader, maar met beleggen heeft het vaak weinig te maken. Het heeft meer weg van kansberekening en weinig te maken met economisch inzicht of een goede fundamentele analyse.

Short selling als instrument van speculatie

Een goed voorbeeld van speculatie is de short selling, het naakt short gaan, waarbij gegokt wordt op een waardedaling. Vele derivaten op de beurs dragen aan deze speculatie bij en als u uw cliëntprofiel voor risicovol beleggen, maar zo invult, dat u wel van risico’s houdt, kunt u volop uw gang gaan. Maar met goed money management heeft het weinig van doen.

Beleggen, speculeren en risico nemen

Wie wil gaan beleggen moet zich allereerst afvragen waarom hij dat wil en wat zijn tijdshorizon is. Beleggen is immers nooit zonder risico’s. Zie de vele voorbeelden van crashes op de beurs en instellingen die omvallen. Denk ook niet dat beleggen in vastgoed of beleggen in vastrentende waarden, zoals obligaties of deposito’s zonder risico is. Renteaanpassingen door de Europese Centrale Bank of aanpassingen op de kapitaalmarkt zullen hierin zeker doorwerken. Verder zijn er koersrisico’s en valutarisico’s.

Goed vermogensbeheer met money management, juist bij daytrading en de daghandel

Maar wie een vast omlijnd plan heeft, laat zich hierdoor niet uit het veld slaan. De straat oversteken is ook niet altijd zonder gevaar, maar meestal gaat het goed. Als u maar uitkijkt. Zo zorgen een succesvolle belegger en daytrader er ook voor dat hij altijd goed geïnformeerd is. Hij kent de theoretische achtergrond van zijn beleggingsinstrumenten goed, hij kent de koopsignalen en de verkoopsignalen. Hij gaat gedisciplineerd te werk. Zowel hebzucht als angst zijn uit den boze. Heb een vastomlijnd plan met bepaalde doelen en handel niet op dagkoersen. Niet voor niets kennen we een aantal beurswijsheden, zoals:
  • Stilzitten als u geschoren wordt.
  • Vrouwen zijn betere beleggers.

Daytraden als daghandel: zo handelt een daytrader op basis van technische analyse

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
Een daytrader handelt op basis van technische informatie en technische analyse. Op basis van charts, candles, grafieken en trends, weet hij als hij goed zit, hoe grote winsten te maken. Vaak gaat het om handelen op de zeer korte termijn, maar dat hoeft niet per se. Economische informatie of kwartaalcijfers zijn voor een daytrader niet interessant. Een daytrader volgt voortduren de koers op de beurs en weet met kleine veranderingen zijn voordeel te doen. Ook een paar centen verschil kunnen bij daytrading bij grote volumes veel winst opleveren namelijk. Het hulpmiddel bij uitstel voor een daytrader zijn de candlestick-grafieken. Natuurlijk zijn er ook ander grafieken mogelijk, maar de meesten gebruiken de candlestick. De candlestic dankt zijn naam aan de gelijkenis met een kandelaar met kaars daarin. Zie bijgevoegde grafiek. Als de koers omhoog is gegaan in een bepaalde periode krijgt de body een groene kleur en anders een rode. Het hoogste punt geeft de hoogste prijs aan en de laagste de laagste koers. De body geeft in het gekleurde vlak de openingsprijs plus slotkoers weer. Het mooie hiervan is dat de daytrader direct ziet wat de koers gedaan heeft, daar patronen aan kan ontlenen en op basis hiervan kan besluiten om posities op de effectenbeurs te kopen of verkopen. Een ervaren daytrader gelooft dat bepaalde patronen een signaal zijn voor wat er op korte termijn gaat gebeuren en daarmee een signaal zijn om wel of niet te handelen op de effectenbeurs.

Transactiekosten van beleggen, daghandel en daytraden

En dan de transactiekosten. Die zijn al flink lager dan een paar jaar terug, maar wie veel handelt, raakt ook vaak veel van zijn rendement aan transactiekosten kwijt. Mannen handelen in de praktijk veel vaker dan dat vrouwen doen. Schaar dit maar onder de psychologie van beleggen. Niet alleen de koele cijfers regeren, maar ook de psychologie. Niet voor niets overdrijft de beurs bijna altijd: zowel naar boven toe, als ook naar beneden. Het is dan ook de kunst, om ook in die situaties koel te blijven.

Spreiden van risico bij uw belegging

Spreidt vooral ook uw geld over verschillende vormen van beleggen: sparen, vastgoed, obligaties, aandelen. En als u in aandelen gaat, kies dan ook bedrijven uit de verschillende sectoren van de economie. Spreid uw belegging met andere woorden. Want dat er risico’s zijn, is van alle dag. Maar dat al uw beleggingen tegelijkertijd negatief geraakt worden, is al een stuk minder waarschijnlijk. Vaak is het ook verstandig, om eerst eens wat op papier te oefenen. Sommigen nemen een adviseur of vermogensbeheerder in de arm, al was het maar om daar de goede vragen te kunnen stellen. Investeer succesvol in bedrijven die u begrijpt en waarin u vertrouwen hebt.

Slot

En als u dit alles ter harte neemt, kunt u gerust aan de slag via de online brokers als Binck bank, DeGiro of Lynx.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Money management, wat is dat?Money management, wat is dat?Wat is money management bij beleggen en hoe past u dit toe? Bij money management en geld management gebruikt u meerdere…
Wat doet een Daytrader?Een daytrader koopt en verkoopt aandelen en andere beleggingsobjecten binnen een korte termijn. De volumes zijn groot en…
Beleggen: Analyse van het aandeelBeleggen: Analyse van het aandeelAandelenanalyse is een manier waarmee je kan bepalen wanneer en in welk aandeel je moet beleggen. Ook kan je met deze an…
Marketing audit: analyse en evaluatie marketingMarketing audit: analyse en evaluatie marketingMarketing audit is een (te) weinig gebruikt instrument voor marketing management-evaluatie. Wat houdt het precies in en…

Preferente aandelen & voordelen van preferente aandelenPreferente aandelen & voordelen van preferente aandelenOver preferente aandelen hoort u niet zo vaak, maar preferente aandelen hebben een aantal voordelen boven de gewone aand…
Beleggen? Hoe moet ik beginnen?U kunt tegenwoordig niet meer om beursnieuws heen. Vrijwel alle nieuwsberichten bevatten beursnieuws. Als leek is het va…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.