Beleggen is risico lopen

Beleggen is risico lopen Indien u niet tevreden bent over de hoogte van de spaarrente, moet u op zoek naar andere manieren om uw geld te investeren. Beleggen kan een zeer onverstandige keuze zijn, maar het kan ook een hoog rendement opleveren. Iedereen is afhankelijk van beleggingen. Zelfs de mensen die zelf niet beleggen lopen schade op bij daling van de beurskoersen. Dit wordt veroorzaakt doordat pensioenfondsen hun geld ook gaan beleggen. Op momenten dat het slecht gaat met de beurs, wordt hier veel kritiek op gegeven, maar men beseft zich niet dat de pensioenpremie een stuk hoger zou moeten liggen als de pensioenfondsen in het verleden niet belegd zouden hebben.

Beleggen is voor pensioenfondsen een manier om de pensioenpremies zo laag mogelijk te houden. Zonder de rendementen uit het verleden, waren de pensioenen onbetaalbaar geweest.

Historisch gezien is de aandelenbeurs een betere investering dan een spaarrekening

De koersen van aandelen kunnen sterk fluctueren. De ene dag kan het aandeel door goed nieuws met 5 procent stijgen, terwijl de koers de andere dag weer 5 procent kan zakken door tegenvallende resultaten. De reden van de daling of stijging kan ook volledig buiten de invloedssfeer van het betreffende bedrijf liggen. Dalende werkloosheid in de VS kan de koersen in Nederland sterk laten stijgen. Negatieve ontwikkelingen op de beurzen in Azie kan aandelen in Nederland op verlies zetten.

Als particulier gaan beleggen

Het woord beleggen schrikt veel particulieren al af. Toch kunt u ook kiezen voor beleggingen met een gering risico. Investeren in Nederlandse staatobligaties is een belegging, maar het risico is veel kleiner in vergelijking met het kopen van aandelen van een bepaald bedrijf. U moet zich echter wel beseffen dat u altijd risico loopt. Aan de andere kant loopt u dit risico ook bij het sparen op een spaarrekening. De Nederlandsche Bank staat garant in het geval de bank omvalt, maar wat gebeurt er als de Nederlandse staat niet meer aan de verplichtingen kan voldoen?

Beleggen is investeren voor de lange termijn

Een bedrag dat u achter de hand moet houden, moet u niet gaan investeren op de beurs. Het kan namelijk zijn dat de koersen gaan zakken nadat u geïnvesteerd hebt. In plaats van een hoog rendement, realiseert u dan zelfs een negatief rendement. Een bedrag dat u gereserveerd hebt voor uw pensioen over twintig jaar, zou u kunnen investeren op de beurs. U hebt echter geen garanties dat u een positief rendement gaat maken. Mogelijk stapt u net in op een moment dat de koersen op de hoog punt staan, waarna de koersen nog vijf jaar zakken. U hebt vervolgens nog vijftien jaar de tijd om het verlies weer te compenseren.

Huis kopen is ook beleggen

Ook het kopen van een huis kunt u zien als een belegging. U koopt het huis voor een bepaald bedrag, en u gaat er vanuit dat u het huis weer kunt gaan verkopen voor een hoger bedrag. De huizenprijzen kunnen echter instorten, waardoor u met een huis zit waar u achteraf gezien teveel geld voor hebt betaald. Historisch gezien is het kopen van een huis een goede investering, maar u loopt wel risico’s.
© 2012 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moet ik gaan beleggen?Moet ik gaan beleggen?Om rendement te maken op u geld kunt u een spaarrekening openen en jaarlijks een paar procent aan rente vangen. U kunt o…
Korte termijn beleggen in aandelen is gokkenKorte termijn beleggen in aandelen is gokkenU kunt beleggen en u kunt speculeren. Beleggen is voor de lange termijn, speculeren is voor de korte termijn. Met specul…
Spaarders zijn beleggers gewordenSpaarders zijn beleggers gewordenBeleggen, sparen, beleggen in obligaties, wat wordt het dit jaar? Veel spaarders zijn volledig of gedeeltelijk in aandel…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.