Wijsheden over de beleggen

De aandelenkoersen kennen een grillig verloop. Toch zijn er wijsheden die u kunt hanteren die een kern van waarheid bevatten. Sommige wijsheden zijn gebaseerd op cijfertjes, anderen zijn juist weer fabeltjes. De aandelenkoersen zijn niet te voorspellen. Toch zijn er miljoenen beleggers die bepaalde strategieen hanteren om een zo hoog mogelijk koerswinst te realiseren. Aan de hand van technische analyses, beursgrafieken en indicatoren, kunnen de kenners uitspraken doen over het koersverloop. Helaas gaan ze niet altijd op, maar beleggen is ook risico nemen. In dit artikel treft u een aantal wijsheden aan die beleggers hanteren om hun strategie te bepalen.

Wie geschoren wordt moet stil blijven zitten

Met deze uitspraak bedoelen ze dat u bij een koersverlies niet gelijk over moet gaan tot verkoop van de aandelen. Op langere termijn zullen de koersen weer aantrekken en hebt u het verlies weer goed gemaakt. Dit is echter wel een gevaarlijke strategie gebleken. Alle beleggers die deze uitspraak in gedachten hadden in 2008 hebben veel verlies moeten incasseren. De beurskoersen zijn eind 2008 en begin 2009 zo sterk gezakt dat een verlies van 50 procent geen uitzondering is.

Sell in may and go away

Deze strategie is gebaseerd op een Amerikaans onderzoek van Stock Trader’s Almanac. Gedurende een periode van 56 jaar hebben ze geld belegd in de periode van november tot mei. In mei verkochten ze alle aandelen om in november opnieuw aandelen aan te kopen. Op dezelfde manier hebben ze ook belegd in vergelijkbare aandelen in de periode van mei tot november. In een periode van 56 jaar is gebleken dat er in de beleggingsperiode tot mei een fors rendement was gemaakt. Ze zijn begonnen met 10.000 dollar en na 56 jaar was dit ruim 544.000 dollar geworden. Op de 10.000 dollar die in mei tot oktober werd geïnvesteerd is een verlies geleden van 272 dollar.

Remember to be back in september

Historisch gezien zijn de laatste drie maanden van het jaar de beste beursmaanden van het jaar. Deze maanden worden voorafgegaan door de slechtste beleggingsmaand van het jaar, september. Dit is dan ook vaak een goed moment om weer te beginnen met beleggen.

Buy the rumour, sell the news

Door te anticiperen op toekomstige gebeurtenissen kunnen beleggers hoge rendementen maken in een korte periode. Zodra de verwachting is dat de kwartaalcijfers van een bedrijf zeer goed zullen zijn, worden er aandelen in het bedrijf gekocht. Zodra het nieuws daadwerkelijk naar buiten komt worden de aandelen weer met een winst verkocht.

U hoeft geen deskundige te zijn om te beleggen

Ook deskundigen kunnen de beursontwikkelingen niet voorspellen. Hoe succesvol u bent met beleggen hangt voor een groot deel samen met geluk of pech. De website beursgorilla.nl liet maandelijks een aap genaamd jacko, bepalen welke aandelen er werden gekocht. Dit deed de aap door maandelijks een banaan te kiezen die een fonds vertegenwoordigde. Vanaf het jaar 2000 wist hij acht keer op rij de AEX te verslaan.

Wees geen trendvolger

De trendvolgers stappen in op een moment dat mogelijk de piek al bereikt is. Een succesvolle beleger koopt een fonds voordat deze ontdekt is door het grote publiek. Zodra de massa instapt is de koers al flink gestegen.
© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beurswijsheden: Sell in may, back in septemberEen veel gehoorde wijsheid over beleggen luidt: “Sell in may and go away, but remember to come back in september”. In de…
Beste tips om te beleggenBeste tips om te beleggenBeleggen is een kunst op zich. Daarom is het verstandig om eerst wat kennis en inzicht te vergaren voordat je gaat beleg…
Zo raak je je bestanden nooit meer kwijt!Zo raak je je bestanden nooit meer kwijt!In het digitale tijdperk van nu, waar je een papierloze administratie- en kantoor hebt, en alles op je computer staat, k…
FOETSJE strategie marketingplanBij het schrijven van een marketingplan komt u vaak op veel ideën en strategieën. Veel van deze ideën worden al eerder i…

Beleggen in goud heeft toekomstBeleggen in goud heeft toekomstDe euro wankelt door landen als Griekenland, Portugal, Ierland en misschien ook Italië. De dollar zit in de gevarenzone…
Daytrading: money managementDaytrading: money managementMoney management is een belangrijk aspect van daytraden. Om ervoor te zorgen dat men niet zijn trading-account vergokt,…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.