Naakt short gaan op de effectenbeurs - short selling

Naakt short gaan op de effectenbeurs - short selling Naakt short gaan op de volatiele effectenbeurs bestaat al heel lang en is een manier om veel geld te verdienen. De speculanten uit begin 1600, de VOC tijd, deden dat al. Maar wat zijn de gevolgen van naak short gaan ook wel short selling genoemd? Short gaan mag weer en maakt grote winsten mogelijk. Short gaan is wel iets voor beleggers met ervaring, het moet dus wel een belegging zijn dat bij uw beleggersprofiel past. Het is niet zonder risico, maar bij veel beweeglijkheid en volatiliteit kan er veel winst worden gemaakt. U kunt ook short gaan op de bitcoin.

Derivaten om mee te beleggen

De klassieke manier van beleggen op de beurs is de aankoop van een pakket aandelen en die vasthouden. Het liefst goedkoop inkopen en duur verkopen. Maar dat is voor veel handelaren en steeds meer particulieren onvoldoende. Die willen door middel van derivaten ook geld kunnen verdienen met de schommelingen op de beurs. Vele derivaten zijn beschikbaar.

Short gaan of long gaan?

Wie speculeert op een daling van het aandeel gaat short, wie speculeert op een stijging gaat long. Via de derivaten kunnen beide posities worden ingenomen en veel rendement en verlies worden gemaakt. Wie verkeert gokt, kan namelijk ook veel verliezen. Nu is het wel zo dat het verlies met de turbo's en sprinters beperkt kan worden door de automatisch ingebakken stop loss waarde. Van de andere kant kunnen kleine investeringen tot veel rendement leiden.

Geleend short gaan

Bij geleend short gaan ligt het allemaal nog iets anders. De drive om veel rendement te maken is weliswaar gelijk, maar de wijze waarop een geheel andere. Wie geleend short wil gaan, leent onder voorwaarden een pakket aandelen van een pensioenfonds. Het pensioenfonds brengt voor dat lenen een bedrag in rekening en eist dat de aandelen op een vooraf afgesproken moment weer worden teruggestort. Lukt dat niet, dan moet in ieder geval een boete worden betaald van 60% en wordt het leen contract verbroken.

Groot risico met short selling

De short seller verkoopt tussentijds de geleende aandelen, in de veronderstelling dat hij het pakket tijdig tegen een lagere koers op de beurs kan terugkopen. Het verschil tussen de geleende waarde plus kosten en de waarde van de teruggekochte aandelen vormen de winst. Het is evident dat de risico’s groot zijn. Als de beurs niet daalt, maar stijgt, zal men als de wiedeweerga tegen een hogere prijs aandelen terug moeten kopen, om niet de boete van 60% te hoeven betalen en op tijd te kunnen leveren.

Groot risico voor de effectenbeurs

Maar ook de beurzen lopen een groot risico. Wanneer speculanten massaal overgaan op naked short selling, leidt dit grote aanbod van aandelen tot een overmatig aanbod en daarmee lagere koersen. Iets waar de speculanten blij mee zijn, maar niet degenen, die de aandelen echt bezitten. Bovendien kan het leiden tot een plotselinge beurscrash.

Naakt short gaan

Naakt short gaan gaat nog verder: men gaat short op aandelen die men niet in bezit heeft, noch heeft geleend. Overigens is short gaan geen probleem als u zeker weet dat de koers zal dalen, als toppen echt bereikt zijn.

Bankaandelen als belegging

De bankaandelen zitten af en toe in de hoek, waar de klappen vallen. Bijvoorbeeld tijdens de kredietcrisis, bij gebrek aan vertrouwen of als de rente zo laag is dat de marges eveneens klein worden. Dat alles komt deze koersen niet ten goede. Bovendien nemen deze aandelen in hun kielzog vele andere aandelen mee naar beneden. Om die reden heeft de Amerikaanse SEC eerder al besloten dat deze short selling met bankaandelen niet is toegestaan. De SEC zegt deze maatregel niet te beperken tot de bankaandelen alleen.

Slot

De bankaandelen zijn nog niet in beter vaarwater en de naked short selling is weer toegestaan. Vindt u short gaan niets, dan kunt u altijd nog long gaan en profiteren van oplopende koersen op de effectenbeurs.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met dalende beurskoersen: turbo shortGeld verdienen met dalende beurskoersen: turbo shortDe beurs in Amsterdam en New York gaan nooit altijd alleen maar omhoog. Voorjaar 2020 was hiervan een goed voorbeeld en…
Beleggen in speeders: alternatief voor de turbo'sBeleggen in speeders: alternatief voor de turbo'sBeleggen in speeders met een hoog rendement (alternatief voor de turbo) maakt het mogelijk om veel winst te maken als de…
Beleggen in een 130/30 fondsBeleggen in een 130/30 fondsFondsen die zowel long als short beleggen om zo nog meer rendement te maken, trekken steeds meer de aandacht. Ze hantere…
In turbo’s beleggen, bescherm uw aandelen en maak winstIn turbo’s beleggen, bescherm uw aandelen en maak winstWat zijn turbo's eigenlijk en hoe kunt u het beste in een turbo of turbo xl beleggen? Hoe kunt u beleggen in turbo's en…

Aandelen kopen in een dipAandelen kopen in een dipHet beleggen in aandelen kan erg lucratief zijn, kopen in een dip en verkopen op een piek. Klinkt goed maar, helaas is h…
Vastgoed: CV's of direct beleggen in vastgoedVastgoed: CV's of direct beleggen in vastgoedVoor beleggers is het vaak niet makkelijk een goede vergelijking te maken tussen de verschillende mogelijkheden om te be…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.