Beleggen in een 130/30 fonds

Beleggen in een 130/30 fonds Fondsen die zowel long als short beleggen om zo nog meer rendement te maken, trekken steeds meer de aandacht. Ze hanteren bij hun beleggingen de 130/30 formule. Wat zijn dat voor beleggingsfondsen en waarom zoudt u kiezen voor een 130/30 fonds. Robeco heeft zo bijvoorbeeld het 130/30 European Equities fonds geïntroduceerd.

Traditioneel beleggingsfonds belegt conservatief

Traditionele beleggingsfondsen beleggen meestal in aandelen en proberen daarmee de index van de beurs te verslaan. Ze kopen en verkopen aandelen maar gaan niet short. Ze mogen dus geen aandelen verkopen die ze niet in bezit hebben. Sommige aandelen zijn onderwogen, dat wil zeggen hebben een lager gewicht dan in de index, andere overwogen. Het zijn zogenaamde long only fondsen. Daarmee houdt over het algemeen de speelruimte van het traditionele beleggingsfonds op.

130/30 fonds

Een 130/30 fonds pakt het anders aan. Fondsen die hun portefeuille 130/30 beleggen, beleggen zowel long als short, waarbij de verhouding tussen het long en het short gaan gelijk is aan 130/30. Zo wordt 130% van het fondsvermogen long belegd en 30% short. Short gaat men meestal via allerlei derivaten zoals opties en turbo’s of sprinters of speeders.

Voor- en nadelen

Deze vorm van beleggen met de verhouding 130-30 heeft voor- en nadelen:

Een belangrijk voordeell is dat de fondsmanager veel flexibeler kan opereren en beter inspelen op de actualiteit van de markt. Soms is het namelijk wel evident dat een bepaald fonds of bepaalde sector in een dip zal gaan. Speelt u hier tijdig op in dan kunt u behoorlijke rendementen behalen. Wachten betekent meestal ook de beurt verspelen of minder rendement maken dan in eerste instantie mogelijk zou zijn.

Nadeel zijn de hogere kosten. Door de vele transacties en de aankoop van derivaten nemen de kosten voor de belegger fors toe. Nog een nadeel is het risico. De risico’s zijn duidelijk groter dan bij een belegging in een traditioneel beleggingsfonds. Een belegger in een 130/30 fonds moet zich hier goed van bewust zijn.

Robeco en andere fondsen

Begin augustus 2007 werd door Robeco het 130/30 European Equities fonds geïntroduceerd. Ook banken als Fortis en JP Morgan hebben 130/30 fondsen geopend. Opeens lijkt de verhouding 130/30 een magische waarde te hebben en kansen te bieden.

Track record fondsbeleggen

De 130/30 fondsen opereren nog relatief kort om een langdurig track record te hebben. Daarom is nog niet aan te geven hoe goed de prestaties zijn en of die niet gewoon berusten op een aantal toevalligheden. De tijd zal moeten leren hoe succesvol ze in de praktijk zullen zijn. In 2015 bestaat het 130/30 fonds van Robeco overigens niet meer, en zult u daarvoor elders moeten aankloppen. Natuurlijk kunt u ook zonder een beleggingsfonds zelf uw beleggingen zo indelen dat u de verhouding 130/30 aanhoudt. De middelen zijn er en vele brokers bieden deze goedkoop aan.

Slot

Laat u niet alleen verlokken door nieuwe namen van fondsen. Stap pas in een fonds, wanneer u goed weet wat de kosten zijn die u in rekening zullen worden gebracht en wanneer voldoende duidelijk is wat de risico’s zijn. Snapt u het niet of past het niet bij uw cliëntprofiel, begin er dan niet aan. Past het wel bij u, dan kunt u er ook forse winsten mee behalen. Al met al zijn er prachtige constructies op de effectenbeurs mogelijk voor wie veel geld wil verdienen op de beurs.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordeel van een beleggingsfondsVoordeel van een beleggingsfondsBeleggen in een beleggingsfonds kan zeer voordelig zijn. Wat is het grote voordeel van beleggen in een beleggingsfonds e…
Robeco Plus (fondsenrekening) en RoparcoRobeco Plus (fondsenrekening) en RoparcoRobeco Plus is de merknaam die beleggingsmaatschappij Robeco gebruikt voor zijn fondsenrekeningen. Met Robeco Plus kan m…
Fondsbeleggen & beleggen in cultuurFondsbeleggen & beleggen in cultuurU kunt bij de Triodosbank slim fondsbeleggen in cultuur in 2017. Het Triodos Cultuurfonds is een groot succes. Denk aan…
Beleggen in een beleggingsfondsBeleggen in een beleggingsfondsBeleggen in een beleggingsfonds is slim door de grotere spreiding van het risico en het is vooral erg eenvoudig. Met per…

Wat betekent Mifid voor u als particulierWat betekent Mifid voor u als particulierDe Europese regelgeving Mifid heeft een sterke invloed op beurzen en beleggers. Wat betekent Mifid 2 voor u? Wat voor be…
Teak fondsen maken beloftes helaas niet waarTeak fondsen maken beloftes helaas niet waarBeleggen in een teakfonds heeft een grote aaibaarheidsfactor. U kunt naar verluidt beleggen in duurzaam bosbeheer, meewe…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 06-09-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.