Bank failliet: wat betekent dat voor mijn beleggingen

Bank failliet: wat betekent dat voor mijn beleggingen Een bank kan failliet gaan, ook 2023. Niet zo snel in Nederland meer, maar toch, het kan wel. Wie spaart bij een bank weet dat hij veilig moet sparen. Daarvoor moet de bank vallen onder de garantie van de Nederlandse Bank. Maar hoe zit dat met veilig beleggen als een bank failliet gaat? Het rommelt weer in Europa. Is beleggen bij Binck bank veilig of bij ABN Amro om maar een andere bank te noemen. Hoe kunt u veilig beleggen en wat gebeurt er met uw beleggingen als de bank failliet gaat?

Spaarbank door het depositogarantiestelsel is veilig?

Bij sparen weten de meeste mensen wel dat er in de meeste landen een garantiestelsel bestaat, waardoor u niet uw volledige spaargeld zult kwijtraken. In België hebben ze het zogenaamde Beschermingsfonds. In Nederland kennen we het depositogarantiestelsel, waardoor 100.000 euro volledig is gegarandeerd. Op voorwaarde dan dat de bank een vergunning heeft en staat ingeschreven in de registers van De Nederlandse Bank. Uitzondering hierop zijn nog de achtergestelde spaarvormen, zoals een achtergesteld deposito. Wie een achtergesteld deposito heeft, staat bij de afwikkeling van een faillissement achter in de rij. Vandaar de naam achtergesteld. Denk er ook aan dat een verzekering en een verzekeringsmaatschappij niet onder het depositogarantiestelsel valt.

Veilig beleggen bij de bank, kan dat?

Minder vaak staan mensen stil bij wat er met hun beleggingen zou gebeuren, wanneer een bank failliet gaat. Of wat dat betekent voor hun hypotheek. Ook hier gaat het om grote bedragen. Vele particuliere beleggers hebben een beleggersrekening en hebben in feite hun aandelen in bewaring gegeven bij de bank. Normaliter is dat op uw naam geregistreerd en is er geen enkel probleem. De beleggingen vallen immers niet binnen de boedel van de bank. Anders is dat met frauduleuze beleggingen, waar ook voldoende voorbeelden van zijn, want daarvoor is er geen vangnet van de Nederlandse Bank.

Frauduleus beleggen

Frauduleus beleggen of beter: u werd toegezegd dat met uw geld werd belegd, maar dat is niet gebeurd. In dat geval treedt het Beleggerscompensatiestelsel in werking. Het broertje van het Depositogarantiestelsel voor spaarders. Het Beleggercompensatiestelsel zorgt er voor dat maximaal 20.000 euro van uw beleggingen zijn gegarandeerd door de Nederlandse Bank. Niet meer dan dat. Dit natuurlijk nog los van eventuele aanvullingen uit de boedel of besluiten na een eventuele strafrechtelijke vervolging.

Hypotheek bij de bank, maar ook beleggingen

Er zijn personen die denken of misschien wel hopen dat als een hypotheekbank failliet gaat, ook de hypotheek is verdwenen. Maar dat is niet zo. Bij een failliete hypotheekbank zal de aangestelde curator de boedel gaan herschikken en bekijken bij welke nieuwe hypotheekbank hij de vorderingen kan onderbrengen. Van kwijtschelding van schuld is dan geen sprake. Op zich wel jammer natuurlijk. Andersom geldt ook dat u bij een spaarhypotheek het spaardeel niet zo maar kwijt bent.

Wat betekent de nationalisatie van de bank voor u

Door de kredietcrisis hebben we enkele nationalisaties van banken gezien. Al dan niet gedeeltelijke nationalisaties en al dan niet van een tijdelijke aard zoals bij ABN AMRO. In het algemeen geldt bij een volledige nationalisatie het volgende:
  • Bij een volledige nationalisatie worden meestal de aandelen van de bank van de beurs gehaald.
  • Uw spaargeld is bij een dergelijke bank vaak veiliger, omdat de staat niet failliet gaat.
  • De waarde van de aandelen van de bank worden waardeloos tot weinig meer waard.

Een gedeeltelijke nationalisatie of een kapitaalinjectie zullen in het algemeen tot een hogere koers van de aandelen leiden, tenzij:
  • Het evident is dat een volledige nationalisatie nu wel snel aanstaande is.
  • Het moederconcern zodanig wordt leeggehaald, zodat het bedrijf op de beurs nog weinig waard is. Zie als voorbeeld de Fortis holding na de verkoop aan Nederland en de overeenkomst met BNP Paribas.

Slot

Het zijn geen eenvoudige tijden voor spaarders en beleggers. Maar de hoofdregel blijft dat u uw geld goed moet spreiden om zo min mogelijk risico te lopen. Als spaarder zorgt u ervoor dat u binnen de garantie van 100.000 euro per instelling blijft.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bank failliet: gevolgen voor spaargeld en lening in 2021Bank failliet: gevolgen voor spaargeld en lening in 2021Zodra een bank in 2023 of 2024 failliet gaat, zijn er niet alleen gevolgen voor uw spaargeld. De gevolgen van een failli…
ASN Bank en depositogarantiestelselASN Bank en depositogarantiestelselIs uw spaargeld veilig bij de ASN Bank? Valt deze bank onder het depositogarantiestelsel en wat als die failliet gaat? W…
Is uw spaargeld wel gegarandeerd bij bankroet bank?Is uw spaargeld wel gegarandeerd bij bankroet bank?Gaat een bank bankroet, wat betekent dat dan voor uw spaargeld en vermogen? Uw spaargeld is niet altijd veilig bij de ba…
RegioBank en depositogarantiestelselRegioBank en depositogarantiestelselRegio Bank is een onderdeel van de Volksbank. Hoe veilig is uw geld dan bij Regio Bank en wat betekent het depositogaran…

Dexia zit met de aandelenlease flink in de problemenDexia zit met de aandelenlease flink in de problemenDe afwikkeling van de aandelenlease is een slangenkuil gebleken. Befius bank, voorheen Dexia, zit met de overname van de…
Betekenis indexcijfers op EuronextBetekenis indexcijfers op EuronextIedereen kent wel de AEX index en de Midkap als de twee bepalende indexcijfers van Euronext Amsterdam. Maar er zijn nog…
Reacties

Martijn, 07-02-2013
Nu de SNS bank gered is van faillissement door de staat, is dan m'n spaargeld (40K) wat ik (voor 20 jaar vast) op een beleggersrekening had staan staan bij SNS hopelijk niet verdwenen? Althans ik lees in de 2e alinea:
Vele particuliere beleggers hebben een beleggersrekening en hebben in feite hun aandelen in bewaring gegeven bij de bank. Normaliter is dat op uw naam geregistreerd en is er geen enkel probleem. De beleggingen vallen immers niet binnen de boedel van de bank. Reactie infoteur, 31-05-2019
Beste Martijn,
Als het cash is, is het geld dat onder de bankgarantie van depositogarantiestelsel valt. Als het om beleggingen gaat die zichtbaar zijn op uw beleggersrekening, betreft het inderdaad beleggingen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Berry Jansen, 26-02-2009
Ik ben in bezit van een aantal postbank belegginsfondsen. Wat gebeurdt er met mijn geld als de ING genationaliseerd wordt? Reactie infoteur, 27-04-2018
Beste Berry Janssen,
1. In het artikel heb ik nu ook een stukje opgenomen over de gevolgen van nationalisatie.
2. Bij een faillissement valt de waarde van de beleggingsfondsen normaliter buiten een faillissement van de bank.
3. Een nationalisatie hoeft ook niets voor een beleggingsfonds te betekenen. Wel kan nationalisatie en het vervolgens opschuden van de organisatie ertoe leiden dat het beheer van het fonds in andere handen over gaat of het fonds om die reden wordt gesloten.
4. Zie ook het artikel:

https://financieel.infonu.nl/beleggen/5551-hoe-veilig-is-uw-geld-bij-de-bank.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-06-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.