Hoe voorkom je een scam bij cryptocurrency ICOs?

Hoe voorkom je een scam bij cryptocurrency ICOs? Begin 2017 was een belangrijke tijd voor de cryptocurrency wereld; de cryptocoin Ethereum vergaarde een steeds groter wordende bekendheid en steeg daarmee gigantisch in waarde. Ethereum verlaagt de drempel om een eigen coin te creëren enorm, met als gevolg het ontstaan van vele nieuwe cryptocurrency, gebaseerd op Ethereum. Veel van deze nieuwe coins hopen hun doel te realiseren door geld in te zamelen via een zogenoemde ICO, of Initial Coin Offering. ICO's bieden de mogelijkheid om vroeg in te stappen, nog voordat een coin te verhandelen is op een exchange. Hert voordeel is dat het mogelijk is om tegen een relatief lage prijs in te stappen, het nadeel is dat dit veel mogelijkheden biedt voor een scam.

Hoe werkt een ICO scam?

Aanbieden van een munt en gedetailleerde whitepaper

Scammers die via een ICO investeerders proberen op te lichten creëren een nieuwe munt. Deze munt heeft meestal een uniek doel, om de interesse bij investeerders op te wekken. Op de website van de coin staat, zoals bij elke nieuwe munt, een gedetailleerde whitepaper over het idee van de coin, de visie van het team en wat de meerwaarde van de coin is ten opzichte van bestaande coins.

Team van ontwikkelaars en adviseurs

Het team dat werkt aan de coin, evenals mogelijke investeerders, is ook te zien op de website. Hiermee wordt de illusie gewekt dat ervaren mensen actief werken aan het ontwikkelen van de coin, evenals ervaren experts die om advies gevraagd kunnen worden.

Investeerders leggen bestaande coins in

Tijdens een ICO worden investeerders vervolgens overgehaald om bestaande cryptocoins over te maken naar het team, waarna zij enkele dagen later de nieuwe coins zullen ontvangen. Deze werkwijze wordt altijd gehanteerd, ook bij succesvolle ICOs. Dit proces maakt het echter zeer gevoelig voor scams: het team kan besluiten nooit een nieuwe coin op de markt te brengen en in plaats daarvan met de ontvangen bestaande coins te verdwijnen. Gezien ICO's normaliter miljoenen kunnen ophalen (bepaalde ICOs hebben meer dan honderd miljoen opgebracht), kunnen de oplichters vervolgens lang genieten van de opbrengsten van hun scam.

Hoe kun je een ICO-scam herkennen?

Doe gedegen onderzoek naar elk teamlid en adviseur van de ICO

Een van de meest gebruikte manieren om een scam te herkennen is onderzoek naar het team doen. Vaak is het team te vinden op de website van de coin.

Zoek hierbij niet enkel op de naam van de persoon, maar gebruik 'reverse google search' om te onderzoeken of een afbeelding vaker gebruikt is:

Bij gebruik van een Chrome browser:
  • Druk bij de afbeelding op de rechtermuisknop
  • Kies "Search Google for image"

Bij gebruik van overige browsers:
  • Ga naar Google reverse image search
  • Upload de foto van een van de teamleden
  • Druk op 'Show Matches'
  • Kijk of deze foto op verdachte plekken terugkomt. Wanneer deze foto bijvoorbeeld een stock photo blijkt te zijn, dan is het teamlid hoogstwaarschijnlijk fictief
  • Herhaal deze stappen voor alle teamleden

Kijk ook of ontwikkelaars van de munt genoemd worden. Worden geen ontwikkelaars genoemd, dan is dit zeer verdacht. Vanaf dat moment zou waakzaamheid geboden moeten zijn.

Vergelijk hun whitepaper met succesvolle ICOs

Een whitepaper zegt veel over het project. Wanneer een team een serieus uitgedacht idee heeft, zal dit vaak terug te zien zijn in de whitepaper. Deze is vaak uitgebreid en beschrijft in detail de visie van het team. Een scam zal over het algemeen een minder gedetailleerde whitepaper hebben. Het idee is immers minder uitgedacht wanneer het enige doel is om met het geld van de ICO te verdwijnen, dan wanneer een team daadwerkelijk probeert de cryptomunt tot een succes te maken.

Voor velen zal het moeilijk zijn een whitepaper te beoordelen. Mocht je zelf (te) weinig kennis hebben van de inhoud van een whitepaper, vergelijk dan de whitepaper van een (in jouw optiek) interessante ICO met de whitepaper van een eerder succesvol afgeronde ICO. Kyber en Quantstamp zijn voorbeelden van succesvol verlopen ICOs, al zijn veel meer voorbeelden te vinden.

Check wie over de coin of ICO praat

Wie allemaal over de coin of ICO praat kan een goed beeld geven van de betrouwbaarheid van de ICO. De volgende bronnen komen vaak terug en zijn minder betrouwbaar:
  • Reddit
  • Bitcointalk.org
  • Youtube
  • Facebook (inclusief Facebook Ads)

Deze bronnen kunnen zeer waardevolle informatie bevatten, maar omdat iedereen hier gemakkelijk content op kan plaatsen, zijn het voor mogelijke scammers gemakkelijk te beïnvloeden bronnen.

Kijk vooral naar artikelen op websites over cryptocurrency, of zelfs websites die veel meer dan enkel cryptocurrency bevatten. Zo heeft Reuters een artikel over WaBi coin geplaatst, nog voordat de ICO van WaBi coin live was. Een bron als Reuters geeft direct veel vertrouwen in de betrouwbaarheid van het team achter de WaBi coin.

Vertrouw niet zomaar elke website

Wanneer je een interessant artikel tegenkomt, onderzoek dan ook de website waarop dit artikel geplaatst is:
  • Is de website al lange tijd online?
  • Plaatst de website vaker stukken over blockchain of cryptocurrency?
  • Wie beheert/beheren de website?
  • Zijn de beheerders te vertrouwen?

Het nakijken van de website waarop over de coin gesproken wordt, kan leiden tot zeer interessante inzichten. Tijdens de ICO van Lockchain werd een artikel via Facebook verspreid waarbij een expert Lockchain als zeer interessante ICO zag. Nader onderzoek toonde echter aan dat de website nog maar recentelijk live was en maar één artikel bevatte.

Een volledig overzicht van de tips

Je kunt als volgt nakijken of de kans groot is dat een ICO een scam betreft:
  • Onderzoek het team. Een serieuze ICO zal het team op de website beschikbaar hebben (inclusief ontwikkelaars), waarbij de teamleden ook als bestaande personen te traceren zijn
  • Vergelijk de whitepaper met succesvolle ICOs. Kijk hoe de whitepaper van een succesvolle ICO eruit ziet. Wanneer dit enorm verschilt (qua detail en hoeveelheid informatie) van de ICO die je gevonden hebt, is het verstandig om waakzaam te zijn.
  • Bekijk waar allemaal over de ICO gepraat wordt. Als dit enkel forums en social media betreft, dan is dit makkelijker te beïnvloeden door scammers.
  • Vertrouw niet elke website. Een artikel op een website heeft weinig tot geen waarde wanneer de betreffende website pas net online is en (bijna) geen andere content heeft.

Bovenstaande punten zijn echter geen garantie voor een succesvolle ICO. Ook is niet elke ICO die niet aan alle bovenstaande punten voldoet een scam. Wanneer een ICO echter op elk gebied vertrouwen uitstraalt, minimaliseer je de kans op een verkeerde investering.

Lees verder

© 2017 - 2025 Quasi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cheats voor Coin Dozer: krijg ongelimiteerd muntjesCheats voor Coin Dozer: krijg ongelimiteerd muntjesHet spel Coin Dozer voor de smartphone is gebaseerd op de kermisattractie waarbij je door middel van de invoer van muntj…
'Spotgaai' door Suzanne Collins'Spotgaai' of in het engels 'Mockingjay' is het derde en laatste boek in de Hongerspelen trilogie, ook wel bekend onder…

Dividendbeleggen: de voor- en de nadelenDividendbeleggen: de voor- en de nadelenIn tijden van historisch lage rente zien veel beleggers zich genoodzaakt om over te stappen op meer riskante beleggingen…
Investeren in cryptocurrencies en ICO'sInvesteren in cryptocurrencies en ICO'sMet de opkomst van digitale valuta's, ofwel cryptocurrencies, is een geheel nieuwe markt ontstaan. Een markt die in 2017…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MichaelWuensch, Pixabay
  • https://blockgeeks.com/how-not-to-be-scammed-by-a-initial-coin-offering/
  • https://steemit.com/scam/@moonjelly/how-to-create-an-ico-scam-in-5-simple-steps
  • https://www.cnbc.com/2017/11/21/confido-ico-exit-scam-founders-run-away-with-375k.html
  • https://www.cryptocompare.com/coins/guides/how-to-avoid-scam-icos/
  • https://hackernoon.com/how-to-quickly-spot-an-ico-scam-a128a42bd5dc
Quasi (7 artikelen)
Laatste update: 15-12-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.