Dividendbeleggen: de voor- en de nadelen

Dividendbeleggen: de voor- en de nadelen In tijden van historisch lage rente zien veel beleggers zich genoodzaakt om over te stappen op meer riskante beleggingen zoals aandelen. Op die manier proberen ze wat extra rendement te behalen. Erg populair is in dat verband het zogenaamde ‘dividendbeleggen’. Dat wil zeggen dat men belegt in aandelen van bedrijven die regelmatig een hoog dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Dat leidt wel eens tot uitspraken als “Dividend is de nieuwe rente!” Maar hoe effectief is deze vorm van beleggen? En welk rendement biedt het jou als belegger?

Inhoud


Betekenis begrip dividendbeleggen

Zonder direct met cijfers aan te tonen of een dividendstrategie effectief is, is het zinvol om duidelijk aan te geven wat we verstaan ​​onder dividendbeleggen. Zoals de naam al aangeeft, zijn aandelen met een hoog dividend het voorwerp van deze vorm van beleggen. Hoe stabieler, hoe hoger en vooral hoe gestager de groei van de dividenduitkeringen, hoe beter.

Welk dividendrendement is gangbaar?

Doorgaans kan het dividendrendement van grote beursgenoteerde ondernemingen met lage enkelvoudige cijfers worden uitgedrukt. Een percentage van pakweg 1 tot 4 procent is niet ongewoon. Een en ander mede afhankelijk van hoe de economie op dat moment draait. Want een bedrijf kan te allen tijde van dividend afzien als de economische situatie dat vereist.

Welke aandelen komen in aanmerking?

‘Dividend-jagers’ richten zich specifiek op bedrijven die een onberispelijke en lange dividendgeschiedenis hebben. Daarvoor bestaan enkele typische kwaliteitscriteria:
  • het dividend werd in een lange reeks van jaren nog nimmer gepasseerd;
  • de dividenduitkering stijgt al jaren gestaag;
  • het bedrijf is zich bewust van zijn rol als ‘dividendaristocraat’.

Anno 2018 worden als typische en veel aangehaalde voorbeelden van dergelijke bedrijven genoemd:
  • McDonald's;
  • Procter & Gamble;
  • 3M.

Wat is zo verleidelijk aan dividendbeleggen?

Wat dividendbeleggen vooral zo verleidelijk maakt, is de stabiele cashflow uit dividendbetalingen. Als belegger geniet je van een regelmatige en aanhoudende geldstroom naar de eigen bankrekening. Bij voorkeur elke maand natuurlijk. Sommige beleggers beschouwen het bijna als een tweede salaris. Aanhangers van deze vorm van beleggen zijn van mening dat een portefeuille met dergelijke bedrijven, de weg naar financiële onafhankelijkheid gemakkelijker maakt. Maar is dat wel een terechte veronderstelling?

Geen onderscheid tussen dividend en koerswinst

Vanuit wetenschappelijk oogpunt, maakt het niet uit of een bedrijf je 2% dividend betaalt of dat je gewoon zelf 2% van je positie verkoopt. Per saldo geeft dat voor jou in beide gevallen hetzelfde resultaat. Want in beide gevallen vindt er niets anders plaats dan een omzetting van boekwaarde in cash. De dag na de dividenduitkering gaat er immers 2% van de prijs van het aandeel af. De markt is niet dom! De irrelevantie van dividendbetaling werd al in 1958 door Nobelprijswinnaars Modigliani en Miller in hun werk 'The Cost of Capital, Corporation Finance and the Theory of Investment' verklaard. In de financiële wereld werden deze twee wetenschappers als autoriteit op hun terrein beschouwd. Er is dus alle reden om hen te vertrouwen. Niettemin is het vanuit psychologisch oogpunt prettig om regelmatig geld op de effectenrekening te ontvangen. Wie wil dat immers niet?

Welke dividendstrategieën bestaan er?

Er bestaan meerdere mogelijkheden om te beleggen in aandelen met een hoog dividend. Bekend en al redelijk oud is het fenomeen ‘Dogs of the Dow’. Hierbij worden elk jaar op dezelfde dag de tien bedrijven met het hoogste dividendrendement uit de Dow Jones-index geselecteerd. Gecontroleerd wordt welke bedrijven dat jaar het meeste dividend betalen. En als er wijzigingen zijn opgetreden, worden de verliezers verkocht en worden de stijgers aangekocht.

Vaak ook, worden ‘dividendsterke’ aandelen van een grote index gegroepeerd in een kleinere eigen subindex. Daar komt dan op zijn beurt weer een Exchange Trade Fund (ETF) uit voort, uitsluitend met bedrijven die gul zijn met dividenden.

Beide dividendstrategieën tonen aan dat er meerdere variaties zijn om dividendaandelen te sorteren en te rangschikken. Uiteraard zullen er combinaties zijn die beter presteren dan de markt, maar er zijn ook zeker varianten die het slechter hebben gedaan. Puur vanuit risico-oogpunt bekeken, biedt dividendbelegging weinig kansen om de markt op lange termijn te verslaan.

Voordelen dividendbeleggen

Waarom zijn veel beleggers zo dol op aandelen met een hoog dividend als wetenschappers er geen enkel voordeel van kunnen aantonen? Goed beschouwd zijn er voornamelijk psychologische redenen.

Beschikbare cashflow voelt goed aan

Het is psychologisch een niet te onderschatten voordeel, als er op gezette tijden geld op je beleggingsrekening wordt bijgeschreven. Het geeft je een gevoel van zekerheid. En afhankelijk van het bedrag van de betaling, laat het je ook iets geruster naar de toekomst kijken.

‘Dividendsterke’ bedrijven worden als zeer solide beschouwd

Zoals we al hebben gezien, zijn het vaak heel bekende, grote bedrijven die zich als aristocraten voordoen. De kans dat ze van de ene dag op de andere in de goot belanden, is gevoelsmatig niet bijzonder hoog. Maar niemand kan natuurlijk in de toekomst kijken.

Regelmatige betalingen motiveren

Het is een feit dat regelmatige ontvangst van gelden erg motiverend kan zijn voor je spaarzin en discipline. Dat zit gewoon in onze aard: als we direct beloning voor een inspanning zien, dan is het gemakkelijker om door te zetten. En dat is hier ook het geval.

Nadelen van dividendbeleggen

Waar licht is, is ook schaduw. Terwijl het licht ons alleen de psychologische voordelen van dividendbeleggen schetst , kost het ook geld.

Fiscale nadelen

Een serieus nadeel van dividend is de belasting. We weten dat koerswinsten niet belast worden. Van dividend daarentegen, wil de staat elk jaar zijn aandeel hebben. Dat kan op langere termijn veel geld kosten.

Relatief hoge TER bij dividendaandelen

Er zijn enkele ETF's op de markt die een complete dividendbelegging kunnen implementeren door aanschaf van slechts één waardepapier. Je hoeft geen individuele bedrijven te analyseren en bij te houden, maar je kunt gewoon beginnen. Het nadeel van veel dividend-ETF's is echter vaak een hogere TER (Total Expense Ratio) in vergelijking met 'standaard’ ETF's.

Veel herschikking nodig

Zoals we hiervoor hebben gezien, verlangt dividendbelegging met regelmatige tussenpozen het bijwerken van de portefeuille. Dat veroorzaakt enerzijds transactiekosten en anderzijds moet je je actief om je portefeuille bekommeren.
© 2018 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samenhang koerswinst, dividendrendement en Total returnRendementen van aandelen en beleggingsfondsen is een veel besproken onderwerp onder beleggers. Maar wat is nu het versch…
Financiële vrijheid met dividendbeleggenZou het niet fantastisch zijn als je op een gegeven moment niet meer hoeft te werken, omdat je passieve inkomen (het div…
Beleggen, wel of geen hoog dividendrendement nastrevenBeleggen, wel of geen hoog dividendrendement nastrevenGaat u dividendbeleggen op de effectenbeurs? Dividend is extra inkomen en gaat u daarom met beleggen ook een hoog divide…
Beleggingen – beleggen in aandelenBeleggingen – beleggen in aandelenBeleggen is een vorm van investeren waarbij winst behaald kan worden, mits de belegging op een juiste manier wordt uitge…

Hoe de termijnmarkt de prijsvorming aan de beurs beïnvloedtHoe de termijnmarkt de prijsvorming aan de beurs beïnvloedtIn de media wordt in de beursberichten van de termijnmarkt nauwelijks melding gemaakt. Alsof die niet lijkt te bestaan.…
GoNetwork zorgt voor schaalbare mobiele cryptotransactiesGoNetwork zorgt voor schaalbare mobiele cryptotransactiesDe Bitcoin is in 2008 ontstaan en is de eerste cryptocurrency-munt die in omloop is. Sinds 2016 is echter een probleem v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.morningstar.nl/nl/news/97326/de-zeven-doodzonden-van-dividendbeleggen.aspx
  • https://www.beleggersbelangen.nl/2015/02/17/misvattingen-over-dividendbeleggen/
  • http://gvpesquisa.fgv.br/sites/gvpesquisa.fgv.br/files/arquivos/terra_-_the_cost_of_capital_corporation_finance.pdf
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.