Beleggingsstrategie van Warren Buffett
Als kind kocht hij zijn eerste aandelen. Ondertussen heeft hij een vermogen van 65,6 miljard (Forbes, 2016) opgebouwd door ondernemen en beleggen. Hij koopt alleen aandelen van bedrijven met een bewezen marktaandeel (‘waarde-investeringen’). Door de risico vermijdende beleggingsstrategie die Warren Buffett volgt, zorgde hij ervoor dat hij niet geraakt werd door de dotcom bubble en in mindere mate door de crisis die in 2008 toesloeg. Investeren zoals Buffett kan je daarom zeker verder helpen. Hoe kun je zelf de investeringsmethode van Buffett toepassen?
De ondernemerszin van Warren Buffett
Al jong begon Warren Buffett met verschillende ondernemingen. Hij verkocht kauwgom, Coca Cola of weektijdschriften van deur tot deur. Op 15-jarige leeftijd kocht hij met twee anderen een flipperkast en plaatste deze in een kapperszaak. Binnen een paar maand hadden ze meerdere flipperkasten bij verschillende kapperszaken staan.
Maar ook investeren vond hij interessant. Op 11-jarige leeftijd kocht hij zijn eerste aandelen. Tijdens zijn studie kreeg hij les van Benjamin Graham, waarop zijn investeringstechniek steunt. Na zijn afstuderen werkte hij een tijdje voor Graham waarna hij zijn eigen investeringsbedrijf Berkshire Hathaway Inc. begon, waar hij nu grootaandeelhouder en CEO van is. In zijn portefeuille bestaan de meeste aandelen uit Coca-Cola, Wells Fargo, International Business Machines (IBM), American Express en Proctor&Gamble.
Beleggingsstrategie voor beginners of niet-professionals
Voor iedereen die net begint, raadt Buffett een gespreide beleggingsportefeuille aan. Specifiek gezegd: koop 10% in korte termijn overheidsobligaties en 90% in een S&P500 index met lage kosten. Zorg dat je niet je positie in één keer in neemt, maar vergroot je positie gedurende een langere tijd met meerdere aankopen.
Buffett geeft aan dat je vertrouwen moet hebben in de economie op de lange termijn. Het wordt weer beter, maar dat kan wel langere tijd duren. Een lange adem is nodig.
Met een indexfonds zoals die van de S&P500 spreid je je risico. Zo hoef je niet de ‘winnaars’ te kiezen, maar spreid je het risico over verschillende bedrijven.
Tips voor professionele beleggers
Regel nummer 1: verlies geen geld
En regel nummer 2: vergeet regel nummer 1 niet. Het heeft alles te maken met de risico vermijdende beleggingsstrategie die Buffett hanteert. Een goede voorbereiding zorgt voor slimme investeringen.
Minimaliseer het risico
Aanvullend op regel 1 moet je het risico zoveel mogelijk minimaliseren. Dat kun je doen door gedegen voorbereiding en je kennis uit te breiden – niet alleen over de beurs en de bedrijven, maar ook kennis in het algemeen. Zorg ook dat je nooit iets wat je nodig hebt opoffert voor iets wat je graag wilt. Praktisch gezegd: ruil je nooit je eten voor een auto. Hoe zeer de kansen ook in je voordeel zijn, er bestaat nog steeds een kans dat je verliest – en dat is in strijd met regel 1.
Weet waarin je investeert
Een belangrijk punt is weten waarin je investeert. Als je het niet volledig begrijpt, zou je geen aandelen moeten kopen volgens Buffett. Let op balansen, het management en de competitie. Doe een fundamentele analyse. Zorg dat je begrijpt waar het bedrijf mee bezig is en wat zijn competitieve voordeel is.
Bron: Geralt, Pixabay Zoek naar uniekheid: wat is het competitieve voordeel?
Sommige bedrijven concurreren met name op prijs. Denk bijvoorbeeld aan vliegtuigmaatschappijen: klanten gaan vaak voor de goedkoopste. Zodra een ander nog goedkoper aanbiedt, verliest het bedrijf de klant.
Aan de andere kant staat bijvoorbeeld Apple: klanten zijn over het algemeen fan van het merk en blijven de producten kopen. Loyale klanten, een uniek product en/of een ijzersterk management kunnen een competitief voordeel geven. Pas nadat je een goed bedrijf hebt gekozen, kun je gaan kijken naar de koersprijs.
Koop wanneer de koers laag staat
Met technische analyses kun je proberen in te schatten wanneer de koers laag is. Als je echt een grote portemonnee hebt kun je over langere termijn elke maand een aankoop doen van hetzelfde aandeel, zodat je een gemiddelde koersprijs krijgt (risicospreiding). (Dit heeft minder zin bij een kleine investeringsportemonnee, omdat dan de bankkosten relatief hoog zijn.) Door op een lage koersprijs te kopen, kun je meer aandelen kopen. Dat heeft twee voordelen.
- Je koerswinst is groter; maar voor de lange termijn nog belangrijker:
- Je ontvangt meer dividenduitkering (dit ontvang je per gekocht aandeel als deze in je bezit zijn op de uitbetalingsdatum).
- Je dividend-koersverhouding is beter.
Waarde is wat anders dan prijs
“Price is what you pay, value is what you get” volgens Buffett. Door het marktsentiment kan een aandeel bijvoorbeeld erg goedkoop zijn. Een voorbeeld is American Express, die door een slechte investering veel geld verloor en de koers daalde. Buffett kocht toen vele aandelen, omdat hij van mening was American Express hiervan zou terugkomen en de waarde hoger lag dan de prijs.
Bron: Geralt, Pixabay Ga voor een (decennia) lange beleggingshorizon
Een langere termijn beleggingshorizon is één van de meest prominente aanwezigheden in de beleggingsstrategie van Buffett. Met een
beleggingsfilosofie voor de lange termijn hoef je je niet gek te laten maken door de koersfluctuaties van de dag.
Herinvesteer je winsten
Rente op rente bij een spaarrekening telt in de lange termijn op. Met beleggen kun je hetzelfde principe toepassen. Herinvesteer dividend en koerswinsten in nieuwe beleggingen, zodat je daarop weer winst kan maken. Zo krijg je exponentiële vermogensgroei.
Vertrouw op jezelf
Sociale bewijskracht – het sentiment van de dag – zorgt ervoor dat we soms onnadenkend volgen wat anderen doen. Maar dit is niet altijd de slimste manier om geld te verdienen. Bubbels op de markt ontstaan onder andere op deze manier.
"We simply attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful." – Warren Buffett
Maak je eigen analyses en vertrouw op je oordeel – soms houdt dat ook in dat je dingen anders doet dan anderen. Ben je nog niet helemaal zeker van jezelf, probeer het dan eerst eens met een schaduwportefeuille (‘monopolygeld’). Maak je beslissing en zet hem om in daden.